Elokuva-arvio: Uusi Taistelulähetit on immersiivinen sotakuvaus, joka saa Länsi-Savon kriitikolta neljä tähteä

Juoksuhautojen elämää sotilaan näkökulmasta.

François Duhamel

Korpraalit Blake (Dean-Charles Chapman) ja Scofield (George McKay) saavat kiireellisen tehtävän kuljettaa tärkeä viesti etulinjaan. Pelissä on 1600:n sotilaan henki.
Korpraalit Blake (Dean-Charles Chapman) ja Scofield (George McKay) saavat kiireellisen tehtävän kuljettaa tärkeä viesti etulinjaan. Pelissä on 1600:n sotilaan henki.

Taistelulähetit - 1917

Ensimmäinen maailmansota ei ole päässyt valkokankaalle läheskään yhtä useasti kuin paljon paremmin tunnettu seuraajansa. Yksi syy siihen voi olla, että sota oli sekamelska jossa ei ollut selkeitä ”hyviksiä”.

Sam Mendesin Taistelulähetit - 1917 ei edes koske konfliktin syihin, vaan lähtee kertomaan sodasta hyvin ruohonjuuritasolla.

Kaksi sotilasta, korpraalit Scofield (George MacKay) ja Blake (Dean-Charles Chapman) saavat tehtävän kuljettaa kiireellisen vetäytymiskäskyn läpi taisteluiden runteleman ei-kenenkään-maan.

Mendesin elokuvasta tekee erityisen se, että kuvaus ja leikkaustyyli saa kaiken vaikuttamaan jatkuvalta otokselta. Pitkät, monien minuuttien kamera-ajot ja piilotetut leikkaukset tekevät katsomiskokemuksesta erittäin vaikuttavan.

Toisinaan hengästyttävällä tahdilla etenevä kuvaus ei edes vaivaudu sitomaan tarinaa mihinkään historialliseen hetkeen, tai yritä muokata hahmoistaan moniulotteisia. Tarkoituksena on kuvata sotilaan näkökulmasta juoksuhautojen elämää ja taistelutannerten vaaroja.

Vihollinenkin tuntuu lähes abstraktilta käsitteeltä. Saksalaiset ovat jossakin ei-kenenkään-maan tuolla puolen. Kun vihollisen kanssa tullaan naamatusten, on kärhämä kaukana sankaritarinoista.

Yhteenotoista huokuu paniikki ja toivottomuus.

Anteeksiantamaton liike jarruttelee vain hetkittäin. Yhden otoksen vaikutelma katkaistaan koko elokuvan aikana tarkoituksella vain kerran.

Lyhyet kohtaamiset taistelutovereiden ja siviilin – elokuvan ainoan naishahmon – kanssa muistuttavat kohtaloista tehtävän takana. Hengähdystauot auttavat myös kaiken sisäistämisessä.

MacKay ja Chapman tekevät mainiot roolit nuorina sotilaina. Ensimmäinen on jo taisteluiden kovettama. Toinen pursuaa yhä intoa ja tarkoitusta.

Hahmoihin ei kuitenkaan tutustuta kovin syvästi. Tehtävän aikana tavataan sivurooleissa piipahtavia brittiläisiä eturivin näyttelijöitä.

1917 on elokuvateattereihin tarkoitettu kokemus.

NELJÄ TÄHTEÄ

Draama (K-16).