Tubettajat Elina ja Sofia tekivät faneilleen kirjan unelmoinnista – "Mekin unelmoitiin kirjasta, ja se toteutui," 9-vuotias Sofia iloitsee

Siskoksilla on jo tekeillä uusi ystäväkirja, jossa kysytään tavallista syvällisempiä asioita.

Nelli Orell / Tammi

Sofia ja Elina yllättyivät, miten paljon kirjan tekeminen vaati aikaa ja työtä. Siskoksilla on jo tekeillä oma ystäväkirja.
Sofia ja Elina yllättyivät, miten paljon kirjan tekeminen vaati aikaa ja työtä. Siskoksilla on jo tekeillä oma ystäväkirja.

Toissa viikon tiistai oli erittäin tärkeä päivä tubettajasiskoksille Elinalle ja Sofialle, sillä silloin he saivat ensimmäistä kertaa käsiinsä laatikollisen uunituoreita Kaikki on mahdollista -kirjoja.

– Tämä tuntuu niin ihanalta ja kivalta. Oman kirjan tekeminen on ollut meidän unelma tosi pitkään. Kirjat näyttävät valmiina jopa paremmilta kuin osasimme kuvitella, 12-vuotias Elina iloitsee videopuhelun välityksellä.

Idea kirjasta lähti liikkeelle kun suosittu tubettajakaksikko oli tekemässä videota kirjakaupassa yhteistyössä kustantamon kanssa reilu vuosi sitten. Videon tekeminen oli niin antoisaa, että kustantamon edustaja ehdotti tytöille omaa kirjaprojektia.

– Tartuimme tilaisuuteen heti. Siis todellakin. Sitten aloimme miettiä, millaisia asioita haluaisimme mukaan kirjaan. Heittelimme erilaisia ideoita ja keskustelimme niistä erityisesti kirjaa toimittaneen Satu Heimosen kanssa. Myös hänen kissoillaan oli kirjan tekemisessä iso rooli, 9-vuotias Sofia kertoo.

Kirjassa myös testejä

Nimensä mukaisesti Kaikki on mahdollista kertoo unelmista ja niiden saavuttamisesta. Teemaa lähestytään monesta eri kulmasta nuorten tekijöiden näköisesti.

– Ihan aluksi kerromme kirjassa itsestämme, perheestämme ja ystävyyden tärkeydestä. Jokainen kirjan lukija pääsee tutustumaan paremmin myös itseensä, kun hän täyttää kirjan sivuilla olevia erilaisia testejä ja vastaa kysymyksiin, Elina sanoo.

– Yksi testi kertoo, muistutatko enemmän Elinaa vai minua. Yhdessä testissä käy selville, mitä väriä ja tunnetyyppiä edustat, Sofia jatkaa.

Tartuimme tilaisuuteen heti. Siis todellakin. — 9-vuotias tubettaja-kirjailija Sofia

Testit ovat tytöille tuttu juttu, sillä he kertovat rakastavansa erilaisia ystäväkirjoja. Seuraavaksi heillä onkin tekeillä oma ystäväkirja, joka ilmestyy jo loppukesästä. Siihenkin tulee tubettajien vastauksia, videoilla haastateltujen ihmisten vastauksia ja tilaa lukijan omille vastauksille.

– Meidän ystäväkirjaan on tulossa vähän syvällisempiä kysymyksiä kuin ystäväkirjoissa yleensä on. Kirjassamme kysytään muun muassa tärkeitä muistoja ja sitä, koska ja miksi nauroit viimeksi, Elina mainitsee.

Kirjan värikkään kuvituksen on tehnyt Nelli Orell.
Kirjan värikkään kuvituksen on tehnyt Nelli Orell.

Juuri ilmestyneessä kirjassa käsitellään myös vakavampia teemoja, jotka on kytketty unelmoimiseen ja unelmien eteen ahertamiseen. Youtube-videoillaan aina hyväntuuliset ja vauhdikkaat siskokset kertovat kirjassaan omia kokemuksiaan ujoudesta, kiusaamisesta ja siitä, miten vaikeaa on välillä tutustua uusiin kavereihin. Kirjan sivuilta löytää myös raikkaita rohkeusvinkkejä ja muistutuksia unen tärkeydestä.

– Haluamme inspiroida kaikkia olemaan rohkeasti oma itsensä ja tekemään sellaisia asioita, mistä itse tykkää. Unelmat voivat käydä toteen, jos on valmis tekemään paljon töitä, Elina sanoo.

– Mekin unelmoitiin tällaisesta kirjasta, ja se toteutui, Sofia hihkaisee.

Yksi Elinan ja Sofian unelmista oli päästä kiertämään tuoreen kirjan kanssa ympäri Suomea ja tapaamaan fanejaan. Se kaikki peruuntui koronatilanteen vuoksi.

– Tietysti se harmitti aluksi tosi paljon, koska meillä oli tiedossa niin monta paikkaa, joissa emme ole aikaisemmin käyneet. Me rakastamme fanejamme. Päätimme kuitenkin suhtautua asiaan positiivisesti, ja juhlistimme kirjaa live-lähetyksen kautta.

Korona-arki ja pari kuukautta kestänyt etäkoulu on sujunut tubettajasiskosten mielestä mukavasti ja aika on mennyt nopeasti. Koulutehtävien, ulkoilun ja videoiden lisäksi kirjailijanalut ovat kokkailleet ja lukeneet paljon kirjoja. Elinan suosikkeja ovat Harry Potter -kirjat, Sofia tykkää Supermarsusta ja Yökoulu-sarjasta.

– Olemme aikamoisia lukutoukkia. Välillä luemme toisillemme myös ääneen, Elina kertoo.