Miksi joululahjan pitäisi aina olla tavara ? — Perinteisille paketeille on tarjolla entistä enemmän elämyksellisiä vaihtoehtoja

Niin sanottujen aineettomien lahjojen suosio on viime vuosina kasvanut.

Arja Reinikainen

Maija Kajamäki  ja Kirsi Manninen esittelevät tuotteitaan Made in Saimaa -lahjapuodissa.
Maija Kajamäki  ja Kirsi Manninen esittelevät tuotteitaan Made in Saimaa -lahjapuodissa.

Jouluun on vajaa kuukausi aikaa. Monessa perheessä pähkäillään, mitä joulupaketteihin tänä vuonna laittaisi.

Tanssitaidottomalle paremmalle puoliskolle voisi perinteisen aamutakin tai -tossujen sijasta hankkia vaikka tanssitunteja.

Tai miten olisi koko perheen yhteinen elokuvalippu sukulais- tai ystäväperheelle? Entä lahjakortti, jolla voi lainata taulun viikoksi tai pariksi somistamaan olohuoneen seinää?.

Niin sanottujen aineettomien lahjojen suosio on viime vuosina lisääntynyt. Sen on huomannut Mikkelin kaupungin kulttuurituottaja Sirpa Pyrhönen, joka tänäkin vuonna seisoo kulttuurijoulukaupan tiskin takana.

Kulttuurijoulukauppa avataan runsaan viikon kuluttua Mikkelin torilla.

Kojussa on myynnissä paikallisten kulttuuriyhdistysten ja -toimijoiden suunnittelemia lahjakortteja.

Mukana on 12 toimijaa, ja lahjakorttivaihtoehtoja on runsaasti. Valikoimasta löytyy jokaisen kukkarolle sopivia vaihtoehtoja.

— Aineeton lahja on hyvä vaihtoehto aikuisille ja sellaisille henkilöille, joille on vaikeaa keksiä ylipäätään mitään lahjaa. Samalla lahjan antaja tukee paikallista kulttuuriosaamista ja palveluja, muistuttaa Pyrhönen.

Viime vuonna lahjakortti oli erityisen suosittu

Kulttuurijoulukaupalle kausi on kahdeksas. Vuosi sitten kauppa avattiin ensimmäistä kertaa Mikkelin keskustassa.

— Lahjakortit ovat käyneet alusta asti hyvin kaupaksi, mutta viime vuonna oli havaittavissa selvä piikki.

Pyrhönen korostaa, että kulttuuripalvelut ei joulukaupallaan halua kilpailla kenenkään kanssa, vaan se tahtoo tarjota vaihtoehdon asiakkaille.

— Samalla haluamme tukea paikallisia kulttuuriyhdistyksiä ja -toimijoita heidän palvelujensa markkinoinnissa.

Tanssitaidottomalle paremmalle puoliskolle voisi perinteisen aamutakin tai -tossujen sijasta hankkia vaikka tanssitunteja.

Kauppakeskus Stellan alakerrassa taiji-ohjaaja sekä korumuotoilija Kirsi Manninen ja taidekutoja Maija Kajamäki olivat järjestämässä myyntipöytiään Made in Saimaa -joulupuodissa.

Mannisella kuten muutamalla muulla puodissa mukana olevalla on tarjota vaihtoehtoina aineellinen tai aineeton lahja lahjakortin muodossa.

Myymälä avattiin lauantaina, mutta jo perjantaina oven takana oli piipahtanut useampia paikallisten käsityön, muotoilun ja taiteen ammattilaisten tuotteista ja niiden tekijöistä kiinnostuneita.

Made in Saimaa on Etelä-Savon luovien alojen yhdistyksen Desavo ry:n brändi.

Kirjat kiinnostavat aina

Suomalaisessa kirjakaupassa Mikkelissä riittää asiakkaita jonoksi asti.

— Kirja pitää pintansa joululahjana, vakuuttaa myymäläpäällikkö Johanna Lahdenpää.

Suomi 100 -juhlavuosi näkyy kirjakauppojen valikoimissa.

— Juhlavuosi on huomioitu tiede-, kertoma- ja jopa lastenkirjoissa, kertoo Lahdenpää, joka ennakoi Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historian nousevan myyntimenestykseksi.