Museo syventyy sisällissotaan Mäntyharjussa — näyttelyä tukee salainen lahjoittaja: ”Hän haluaa auttaa ahkerassa työssä”

Ensi kesänä Iso-Pappilassa nähdään sotanäyttely, johon toivotaan jälleen paikallisten ihmisten muistoja.

Tanja Rihu

Mäntyharjun museon kesänäyttely on Iso-Pappilan päärakennuksessa. Kaksi kesää on esitelty paikallista teollisuutta.
Mäntyharjun museon kesänäyttely on Iso-Pappilan päärakennuksessa. Kaksi kesää on esitelty paikallista teollisuutta.

Mäntyharjun museolla sukelletaan ensi kesänä vuoden 1918 sisällissotaan.
Paikallismuseon näyttelyssä käsitellään sodan tapahtumia Mäntyharjussa, jossa käytiin merkittäviä taisteluita esimerkiksi rautatien hallinnasta. Tapahtumapaikkoja olivat muun muassa aseman seutu, kirkonkylä ja Mouhun ympäristö.
Sisällissodan tapahtumia, syitä ja vaikutuksia käsitellään monesta näkökulmasta inhimillistä näkökantaa unohtamatta.

Näyttelyn rakentaminen alkaa hyvissä ajoin, sillä paikallismuseo on saanut yksityiseltä ihmiseltä merkittävän lahjoituksen tutkimustoimintaan.
Kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky ei voi kertoa lahjoittajan nimeä, koska tukija ei halua nimeään julkisuuteen.
— Hän halusi auttaa, koska on seurannut paikallismuseon toiminnan kehittymistä ja ahkeraa työtä museon ympärillä, Yli-Pyky kertoo.
Museo toivoo näyttelyyn apua jälleen myös paikallisilta ihmisiltä ja ottaa vastaan sukupolvelta toiselle kulkeneita muistoja, tietoja, valokuva-aineistoa ja kaikkea sisällissotaan liittyvää materiaalia.
Syksyn aikana järjestetään tilaisuuksia, joissa tietoja voi kertoa ja materiaaleja toimittaa museolle.

Viimeiset kaksi kesää Mäntyharjun museolla on esitelty paikallista teollisuutta. Näyttely on avoinna vielä maanantaihin 14. elokuuta kello 17 saakka.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.