Uutisen takaa: Mikkelin kulttuurielämässä syksyistä säpinää — Taidegallerioissa uusia tuulia, teatterilla on pantu toimeksi

Tarjolla ei aina ole massiivisia yleisötapahtumia, mutta iloisia yllätyksiä on tarjolla paljon, kunhan vain jaksaa lähteä liikkeelle.

Jaakko Avikainen

Aleksander Anria on johtanut Mikkelin teatteria virallisesti lokakuun alusta alkaen.
Aleksander Anria on johtanut Mikkelin teatteria virallisesti lokakuun alusta alkaen.

Hellekesän teatteriesitykset ovat muisto vain, mutta uutta kautta sorvataan jo täysillä. Ristiinassa kuuluu alkaneen Tanja Puustinen-Kiljusen kirjoittaman näytelmän Elias, rakastettuni lukuharjoitukset.

Jatkosodan vuosiin sijoittuvan näytelmän ohjaa Kössi Kanto ja se kertoo juvalaisen, jatkosodassa kadonneen Elias Siitarin tarinan. Näytelmälle on helppo ennakoida menestystä ensi kesänä.

Ammattiteatterin puolella lokakuun alussa Mikkelin teatterin johtajana aloittanut Aleksander Anria vaikuttaa ottaneen tehtäväkseen palauttaa katsojat katsomoon. Lipunmyynnin palauttaminen teatterille ja yhden ensi-illan lisääminen ensi kevään ohjelmistoon olivat taitavia taktisia vetoja heti johtajuuden alkumetreillä.

Teatterin tiedotuskeskuksen vuosittain kokoamat katsojatilastot ovat Mikkelin osalta olleet ikävää luettavaa. Kun huippuvuonna 2014 Mikkelin teatterissa kävi yli 60 600 katsojaa, oli heitä viime vuonna enää 36 000. Teatterilta syyksi moiseen sanotaan olevan bussimatkalaisten raju väheneminen.

Harrastajateattereiden laaja kenttä touhuaa täyttä hönkää ja ensi-iltojen suma lienee vastassa taas ensi keväänä.

Sitä ennen kannattaa käydä katsomassa esimerkiksi Teatteri Tuikun esittämänä Laura Ruohosen näytelmä Suurin on rakkaus Urpolan kartanolla (ensi-ilta 26.10.). Länsi-Savon teatterikriitikkonakin toimiva ohjaaja Ilona Kolbergin työ on aina ollut kunnianhimoista.

Harrastajateatteri Vanu kokoilee rivejään

Harrastajateatteri Vanu kokoilee rivejään ja järjestää rekrytilaisuuden vanhalla Sotkulla ensi sunnuntaina kello 16. Mukaan ovat tervetulleita kaikki 18 vuotta täyttäneet teatteriharrastuksesta kiinnostuneet.

Taidemuseota odotellessa

Mikkelin kuvataidekenttä lepää syksyn ajan pienten yksiköiden varassa, kun taidemuseon pakkaus- ja muuttotalkoot jatkuvat.

Kasarminkadulla toimiva Galleriari on laajentanut toimintaansa kaupunkikeskustaan ja aloittanut yhteistyön ravintola Rosson kanssa. Galleriarista tuotetaan taidetta sinne, missä ihmiset muutenkin liikkuvat. Järkevä ajatus.

Etenkin, kun Pannukakkutalo, jossa taideyhdistys Mikkelangelot aiemmin aktiivisesti järjesti näyttelyjä, on sulkenut ovensa, ja marraskuun alusta myös Galleria Cafe Nyanza hiljenee.

Studio 3m on muuttanut Emolan kupeesta keskustaan Savilahdenkadulle ja esittelee taidetta sen luontevassa ympäristössä, osana sisustuksia. Paraikaa studiossa on esillä muun muassa Kirsi Neuvosen grafiikkaa ja monotypioita.

Taru Hokkanen

Matti Karttunen ja Paula Hyvönen jatkavat pakkauspuuhia Mikkelin taidemuseolla.
Matti Karttunen ja Paula Hyvönen jatkavat pakkauspuuhia Mikkelin taidemuseolla.

Myös Tenholankadulla kadulla toimiva Studio Wäkewä on muuttanut näyttelypolitiikkaansa ja seuraavan kerran paikka on avoinna yleisölle 8. joulukuuta.

Laitakaupungilta löytyy Galleria Olohuoneen kaltaisia paikkoja, kun vain jaksaa lähteä etsimään, mutta satunnaisille piipahtajille kaipaisi enemmän katsottavaa. Mikkelissä olisi mielestäni ilmiselvä tilaus keskustagallerialle, jossa yhdistyisi taide, kahvila ja sosiaalinen olohuone pienten porukoiden kokoontumiselle.

Jatkavatko kaupunginorkesterin kaput?

Mikkelin kaupunginorkesterin talouskuri on ollut jo vuosia niukkaakin niukempi ja sama meno jatkuu edelleen.

Taiteilijavierailut perustuvat pitkälti muusikoiden, tuottajan ja intendentin henkilökohtaisiin suhteisiin ja kaveriapuun. Kavereita tuntuu piisaavaan, sillä ohjelmisto on kaudesta toiseen monipuolinen, eikä haittaisi, jos porukka löytäisi nykyistä paremmin tiensä konsertteihin.

Mikkelin kaupunginorkesteri keikkailee ahkerasti ja ansaitsisi Mikaeliin nykyistä enemmän kuulijoita.
Mikkelin kaupunginorkesteri keikkailee ahkerasti ja ansaitsisi Mikaeliin nykyistä enemmän kuulijoita.

Mikkelissä voisi kokeilla vaikkapa Kympillä konserttiin -kampanjaa, jolla kynnys konserttiin lähtemiselle madaltuisi. Kun markkinointiin lisättäisiin vielä Tule sellaisena kuin olet -kehotus, lähtisin itsekin. Ainakin Nuevo Quinteto Otra Vezin vierailu marraskuussa houkuttelee kovin.

Orkesterin soittajisto on vihdoin koossa, muuta kaupunginorkesterin taiteellisten partnereiden Erkki Lasonpalon ja Daniel Raiskinin sopimukset ovat katkolla ensi keväänä. Oliko kapellimestarin paikan jakaminen hyvä ratkaisu, sitä pitää kysyä orkesterin soittajilta.

Kevyen musiikin puolella tähtikaravaanit poikkevat kaupungissa omien aikataulujensa mukaan, mutta Mikaelia pienemmissä paikoissa ahkeroidaan tasaisesti vuoden ympäri.

Olen vahvasti sitä mieltä, että livekeikkaa ei voita mikään. Ja niitä Mikkelissä onneksi edelleen piisaa. Tässä kuussa tarjolla on esimerkiksi Elian (26.10.) keikka WTF Bar & Kitchenissä ja Jelly Millers Einon vintillä (20.10.).

Museoiden yö tulee taas

Eikä tässä vielä kaikki, kuten tavataan sanoa. Lähiaikojen tapahtumista esiin nousee 26. lokakuuta järjestettävä Museoiden yö, jonne luultavasti suuntaa taas puoli kaupunkia.

Vesa Vuorela

Mikkeliläiset ovat tykästyneet museoiden yöhön ja aiempina vuosina kävijöitä on tapahtumassa ollut tuhansia.
Mikkeliläiset ovat tykästyneet museoiden yöhön ja aiempina vuosina kävijöitä on tapahtumassa ollut tuhansia.

Tarjolla on muun muassa maistiaisia museoiden omasta, ensi vuonna avattavasta pakohuonepelistä ja Etelä-Savon tanssiopiston esityksiä.

Marraskuussa kuulemme, miten Erkki Liikaselta hoituu Rakkaudesta kirjallisuuteen -keskustelutilaisuuden isännöiminen. Jorma Kaipion saappat ovat suuret, mutta Liikanen, jos kuka, ne täyttää.

Kirjailijavieraina Mikaelissa ovat muun muassa Katja Kettu, Teemu Keskisarja ja Minna Rytisalo.

Sokerina pohjalla puffaan Oma maa -elokuvan Mikkelin ensi-iltaa 26.10. Ohjaaja Markku Pölönen tietää, miten ihmisten tunteita herätellään.

Näkemäni trailerin perusteella tarjolla on etenkin suuria ikäluokkia puhutteleva raina.