Mikkelin valokuvakeskus tarjoaa näkymiä vanhaan Tuppuralaan

Mikkelin valokuvakeskuksen näyttelyissä voi tutkailla vanhaa Mikkeliä ja seurata uusien kuvien kehittämistä. Kolmessa näyttelyssä esillä on Saara Särkän, Jenni Hailin ja Anna Niskasen töitä.

Saara Särkkä

Saara Särkkä: Sisko Särkkä, Saara Särkän tytär Tuppuralan kallioilla, 1970-luku
Saara Särkkä: Sisko Särkkä, Saara Särkän tytär Tuppuralan kallioilla, 1970-luku

Mikkelin valokuvakeskuksessa avautuu kolme uutta näyttelyä. Aulatilan valtaavat valokuvaaja Saara Särkän näkymät Mikkelin Tuppuralasta.

Särkkä (1925—2004) työskenteli aluksi valokuvausliikkeissä, mutta jäi 1960-luvulla kotiin perheen kasvettua. Näyttelyn kuvat ovat Särkän albumikuvia hänen kotiäitivuosiltaan.

Esillä on muun muassa neljän kuvan sarja, joka kuvaa samaa näkymää Tuppuralan tornitalosta, jossa Särkkä asui.


Mikkelin valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Olli Jaatinen kertoo, että aineisto on kertynyt vähitellen. Hän suunnittelee kokoavansa myöhemmin lisää näyttelyitä Särkän kuvista. Otoksia löytyy muun muassa kesänvietosta Ristiinassa.

Ohitettuja ihmisiä, näkymiä metsään ja maisemaan

Valokuvataiteilija Jenni Hailin näyttely Näkemisestä on valokuvaan pohjautuva installaatio, joka käsittelee näkemistä ja näkymistä yhteiskunnassa.

Teoksen toteuttamiseksi Haili on haastanut itsensä kohtaamaan ihmisiä, jotka tahallisesti tai tahattomasti ohitamme arjessa, varsinaisesti näkemättä heitä, näyttelyn tiedotteessa kuvataan.

Kuvat ovat esillä aluksi muodossa, jossa ne on valotettu valokuvapaperille, muttei vielä kehitetty näkyväksi. Näyttelytila on muutettu pimiöksi, jossa valokuvat kehitetään näyttelyn mittaan näkyviksi. Työtä voi seurata lauantaisin 17.3., 24.3., 31.3. ja 7.4. kello 12.

Jenni Haili

Jenni Haili: Näkemisestä-installaatio, deltajikuva, 2018.
Jenni Haili: Näkemisestä-installaatio, deltajikuva, 2018.


Valokuvataiteilija Anna Niskasen näyttely Tower Over on näkymä metsään ja maisemaan, tutkielma itsenäisyydestä ja luonnon kokemisesta.

Valokuvamontaasit esittävät pirstaleisia, päälle hyökyviä luonnonvoimia ja ihmisen suhdetta ympäristöönsä.


Anna Niskanen: Tower over, Jenni Haili: Näkemisestä ja Saara Särkkä: Historiallinen Mikkeli Mikkelin valokuvakeskuksessa (Puistokatu 3) 15.3.–14.4. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 12—17 ja lauantaisin kello 11—14.

Luetuimmat