Pepe Willbergiä eivät vuodet hidasta — Laulaja on jälleen konserttikiertueella ison orkesterin kanssa, joka saapuu myös Mikkeliin

Mikkelissä ensi viikolla esiintyvän Willbergin ohjelmistoon mahtuu tuotantoa kuudelta vuosikymmeneltä.

Mari Koukkula

Pepe Willberg muistaa käyneensä Mikkelissä useaan otteeseen keikalla 1960-70 -luvuilla. Tuolloin keikkapaikkana oli sittemmin purkutuomion saanut urheilutalo.
Pepe Willberg muistaa käyneensä Mikkelissä useaan otteeseen keikalla 1960-70 -luvuilla. Tuolloin keikkapaikkana oli sittemmin purkutuomion saanut urheilutalo.

Ahkera työmuurahainen, muusikko Pepe Willberg kiertää jälleen Suomea ison orkesterin kanssa. Mikkelissä Willberg laulaa käynnissä olevan Sua aika parantaa -kiertueensa 14. konsertin.

Joulukuussa 73 vuotta täyttävän Willbergin instrumentti on kunnossa ja kantaa, konserttiyleisö saa kuultavakseen hänen musiikkiaan kuudelta vuosikymmeneltä.

Konsertin nimikappale on kolmen vuoden takainen, ja siitä erikoinen, että sen sanat on kirjoittanut paremmin elokuvaohjaajana tunnettu Johanna Vuoksenmaa.

Vain elämää -ohjelman yhdeksännelle kaudelle osallistunut Willberg pohti Länsi-Savon haastattelussa kolme vuotta sitten, ettei kyseinen formaatti ehkä olisi häntä varten.

”Hectorkin on siellä vähän helisemässä, kun mukana ei ole sellaisia laulajia, joiden lauluja olisi kiva versioida.” Hän arveli Anna Erikssonin olevan laulaja, jonka musiikista löytyisi tulkittavaa.

Pepe Willbergin pöytäseuraksi Satulinnaan päätyivät kuitenkin muun muassa sellaiset uuden sukupolven artistit kuin Pyhimys, Evelina ja Ellinoora. He luonnehtivat Willbergin uraa ”jäätäväksi” ja solistia ”tosi, tosi vaatimattomaksi”.

Vain elämää -sarjan yhdeksännen kauden kattaus: Pepe Willberg, Pyhimys, Evelina, Tuure Kilpeläinen, Anne Mattila, Ellinoora ja Lauri Ylönen.
Vain elämää -sarjan yhdeksännen kauden kattaus: Pepe Willberg, Pyhimys, Evelina, Tuure Kilpeläinen, Anne Mattila, Ellinoora ja Lauri Ylönen.

Willbergiä käy konserteissa kuuntelemassa useampi sukupolvi, koska hänen ensimmäiset hittinsä ovat 1960—luvulta.

Vaikka miehen ura on komea, vasta kymmenes sooloalbumi Pepe & Saimaa vuonna 2014 tuotti hänelle ensimmäisen kultalevyn. Seuraavana vuonna Willberg vastaanotti Emma-gaalassa kolme palkintoa.

Pepe Willberg Mikaelissa ke 6.11. kello 19.

Arkistosta: Pepellä riittää laulettavaa

Kuudella vuosikymmenellä musiikkia tehneen Pepe Willbergin veri vetää keikoille. Juhlakiertueella on mukana iso taustabändi.

Peräkärryllinen henkilöauto ajaa katua hitaasti alaspäin ja etsii sopivaa parkkipaikkaa. Kyydissä on Pepe Willberg — ja patarummut.

1960—luvun alussa muusikonuransa aloittanut ja joulukuussa seitsemänkymppisiään juhliva muusikko on jälleen kerran lähtenyt tien päälle.

Legenda-juhlakiertue käynnistyi reilu viikko sitten Porista ja päättyy Rovaniemelle marraskuun 6. päivänä.

Konserttisaleissa soittaa iso, 11 muusikon muodostama taustabändi, ja soittimista järein reissaa Suomea solistin ja manageri Pauliina Visurin kyydissä.

— Ei tämmöistä hulluutta kukaan viitsi lähteä tekemään joka vuosi, ei edes joka vuosikymmen. Sellaista odotusarvoa ei ole, että kiertue menisi taloudellisesti plussan puolelle, Willberg sanoo.

Ikäisekseen kovakuntoinen artisti juo kahvinsa mustana, mutta nappaa vaivihkaa pienen makean herkun sen kyytipojaksi. Salaa, ettei puoliso huomaa.

kai skyttä

Pepe Willberg lavalla. Vanhan liiton muusikko luottaa ennen kaikkea ammattitaitoon musiikin tekemisessä.
Pepe Willberg lavalla. Vanhan liiton muusikko luottaa ennen kaikkea ammattitaitoon musiikin tekemisessä.

— Mä olen laihiksella, hän tuhahtaa, ja kertoo harrastavansa kuntonyrkkeilyä. Työväline, oma kroppa, on pidettävä kunnossa.

Siitä on puoli vuosisataa, kun Pepe Willbergin ensimmäinen soolohitti Saat miehen kyyneliin alkoi soida Yleisradiossa. Eihän tuohon aikaan muita radioita ollutkaan.

Vielä 2000—luvulla on turha kuvitella Willbergin konserttia ilman sitä tai muita hänen isoja biisejään. Niitä ihmiset loppujen lopuksi tulevat kuuntelemaan.

Tällä kiertueella Willberg laulaa myös oopperaa, ja se on otettu huomioon orkesterin kokoonpanossa.

— Viuluilla ja kontrabassolla saadaan aikaiseksi sopiva instrumentointi oopperaan. Orkesterissa on mukana myös useita puhaltajia. Esimerkiksi piccolotrumpetti on tärkein instrumentti kappaleessa Rööperiin.

Legenda-bändi toimii kuten sinfoniaorkesteri. Yhteistä harjoitusaikaa solistin kanssa on tarvittu vain yksi työpäivä, kun kotiläksyt on tehty.

— Jokainen pitää huolen siitä, että asiat menee niinkuin ne on sovittu. Mä en ole ollenkaan tiukka orkesterinjohtaja, paitsi ehkä siinä vaiheessa kun valitsen soittajia bändiin.

Pepe Willberg on vanhan liiton populaarimuusikko, hyvässä mielessä. Ammattilainen, jonka työ perustuu osaamiseen.

Kolme Emma-palkintoa vuonna 2015.

— Mä en ole koskaan halunnut laulaa muuta kuin niitä lauluja, joista tykkään. Sellaisia, joissa on jotain laulettavaa. Jollotuksesta en saa mitään irti.

Keikoilla hänen yleisönsä koostuu keski-ikäisestä ja vanhemmasta kuulijakunnasta, joskus paikalle eksyy myös nuoria kuulijoita.

— Ne ovat usein äimän käkenä oivaltaessaan, että kaikki lavalla esitetään livenä, ettei mitään tule kovalevyltä.

Ala on muuttunut. Tänä päivänä laulajat voivat hyödyntää erilaisia tietoteknisiä vireenkorjaimia, ja niitä on myös parodioitu musiikissa.

Mitä seuraavaksi? Vain elämää -ohjelmaan? Ehdotus ei innosta aivan ensipuraisulla.

— Hectorkin on siellä vähän helisemässä, kun mukana ei ole sellaisia laulajia, joiden lauluja olisi kiva versioida. Jos mä päätyisin ohjelmaan, niin kuka olisi sellainen...no, okei: Anna Eriksson.

Juttu on julkaistu Länsi-Savossa 21.10.2016.