Laura Lecklin uudistaa Mikkelin musiikkiopiston muskaria — tulossa uusia ryhmiä

Erityisryhmille ei Mikkelissä ole aiemmin ollut omaa musiikkileikkikoulua.

Mari Koukkula

Päivi Juopperin (oikealla) muskariryhmä musisoi perjantaina. Ensi syksynä on tulossa uusia, erilaisia ryhmiä.
Päivi Juopperin (oikealla) muskariryhmä musisoi perjantaina. Ensi syksynä on tulossa uusia, erilaisia ryhmiä.

Mikkelin musiikkiopiston uusi muskariope Laura Lecklin tuo tullessaan uutta väriä musiikkileikkikouluun. Tavoitteena on, että hän aloittaa syksyllä ryhmämuskarin sisaruksille, huilutaituriryhmän ja erityisryhmien muskarin.

— Senhän näkee vasta sitten, kun ilmoittautuminen on päättynyt, toteutuvatko kaikki ryhmät, musiikkipedagogiksi Lahden musiikki- ja draamainstituutista keväällä 2016 valmistunut Lecklin sanoo.

Taituriryhmien ja soitinvalmennuksen tavoitteena on johdattaa oppilaat varsinaiseen soitinopiskeluun musiikkiopistossa. Lecklin kertoo, että huiluryhmässä ei suinkaan soiteta nokkahuilua, eikä poikkihuilua, vaan sen pienempää versiota, jonka soittotekniikka on sama kuin poikkihuilussa.

— Soittimena se on ehkä vähän haastava, mutta siitä lähdetään, että ryhmässä opitaan puhaltamaan huiluun ja saadaan siitä ääni.

Huilutaituriryhmä sopii erityisesti niille lapsille, joilla on kiinnostusta puhallinsoitinten opiskeluun, sillä ryhmässä opiskellaan kaikille puhallinsoittimille yhteistä puhallus- ja hengitystekniikkaa. Leikin varjolla, tottakai.
Laura Lecklin on itse opiskellut huilunsoittoa Lahden konservatoriossa.

Sisarusryhmässä on käytännössä mukana vauva- ja taaperoikäisiä lapsia. Tunneilla vauvat leikkivät äidin tai isän sylissä ja taaperot toimivat itsenäisesti.

— Siinä samalla opetellaan siirtymistä isompien ryhmään, jossa ollaan jo ilman aikuista, Lecklin linjaa.

Muskariin voi tuoda muutaman kuukauden ikäisen vauvan ja yksin lapsi voi olla tunnilla noin kolmen vuoden ikäisenä. Muskarissa jatketaan yleensä kouluikään saakka. Varsinaisen soitinopiskelun aloitusikä vaihtelee soittimesta riippuen, haku opintoihin on vuosittain keväällä.

"Musiikin tunteesta saa kyllä kiinni"

Erityisryhmille ei Mikkelissä ole aiemmin ollut omaa musiikkileikkikoulua.

— Sellainenkin lapsi, joka ei pysty käyttämään käsiään ja olemaan mukana tunnilla aktiivisesti, saa musiikin kuuntelusta irti sen verran, että voi olla täysillä mukana menossa. Musiikin tunteesta ja rytmistä pääsee kyllä kiinni. Ajatuksena on tehdä yhdessä musiikkia.

Ryhmän koko on 4—6 lasta ja tunnin pituus sama kuin muillakin ryhmillä, 45 minuuttia.

Musiikkileikkikoulun tavoitteena on herättää lapsen kiinnostus musiikkiin. Mikkelin musiikkiopistossa kaikki muskariryhmät kokoontuvat viikottain.