Mikkeliläinen Kaukasus tekee selviytymisestä shown kolmen miehen voimin

Torstaina ensi-illassa oleva Selviytyjät on tekijöidensä mukaan komediallinen ja musiikillinen show selviytymisestä.

Mari Koukkula

Jani Orbinski, Esko Korpelainen ja Joonas Veijanen ovat tehneet yhdessä teatteria vuosikaudet.
Jani Orbinski, Esko Korpelainen ja Joonas Veijanen ovat tehneet yhdessä teatteria vuosikaudet.

Kaukasus, mikkeliläinen esittävän taiteen kollektiivi on kahdeksan nuoren teatterialan osaajan yhteinen työpaikka.

Ryhmän jäsenet Jani Orbinski, Esko Korpelainen ja Joonas Veijanen ovat valmistaneet tänään torstaina Artium-salissa ensi-iltansa saavan Selviytyjät -esityksen. Tekijöiden mukaan se on komediallinen ja musiikillinen show selviytymisestä.
— Meillä on suuria tarinoita mystisistä selviytyjistä ja vähän pienempiä kertomuksia arkisemmista selviytymisistä. Käytämme myös termiä epäselviytyminen, Korpelainen sanoo.

Kuin vaivihkaa Veijanen näyttää pienen otteen tulevasta esittämällä stand up -koomikkoa, jonka vitsit ovat vaivaannuttavan huonoja.
— Selviytyjät ei etene perinteisen näytelmän keinoin. Olemme lavalla vuorotellen omana itsenämme ja seuraavana hetkenä jonakin muuna hahmona, asiaa sen kummemmin esittelemättä, Veijanen kuvailee tulevaa.
Näyttämöllä asiat tapahtuvat nopeasti, episodimaisesti, mutta tarinat ovat elävästä elämästä tuttuja ja niiden hahmot helposti samaistuttavia.

Ei valmista käsikirjoitusta

Selviytyjät on valmistunut devising-menetelmällä. Se tarkoittaa, että esitykseen ei ole harjoitusten käynnistyessä ollut valmista käsikirjoitusta, vaan kukin kolmesta on tuonut työryhmään omia ideoitaan, joita on alettu jalostaa eteenpäin. Valmisteluja on tehty lähes vuoden päivät, mutta vielä maanantain harjoituksissa Kaukasus teki muutoksia esitykseen.

Näyttämöllä asiat tapahtuvat nopeasti, episodimaisesti, mutta tarinat ovat elävästä elämästä tuttuja ja niiden hahmot helposti samaistuttavia.

— Mä olen säveltänyt tähän musiikin ja vastaan myös äänisuunnittelusta, avaa Orbinski työnjakoa. Valosuunnittelu on ryhmän yhteinen ja kaikki kolme ovat mukana näyttämöllä, toisiaan ohjaten.
Kolmikko jakaa myös yhteisen huumorintajun: näyttämölle ovat päätyneet ne asiat, jotka aiheuttivat äänekkäimmät röhönaurut alkuvaiheen harjoituksissa. Sisäpiirihuumoria he sanovat pyrkivänsä välttämään.

Siistejä juttuja, sitä he haluavat tehdä ja tarjoilla. Raikkaita tuulahduksia maailmasta.
Orbinski ja Korpelainen ovat tehneet teatteria yhdessä lukioikäisistä lähtien. Kaukasusta he olivat perustamassa vuonna 2010.
— Joonaksen kanssa olimme samalla luokalla Metropoliassa, Korpelainen kertoo. He ovat tänä vuonna valmistuneet teatteri-ilmaisun ohjaajiksi, Orbinski on teatteritaiteen maisteri.

Seuraavan ”koko perheen esityksen” Kaukasus tekee ensi kesäksi. Sitä ennen ryhmää työllistää päiväkoti-kiertue.


Kaukasus: Selviytyjät, Paukkulan Artium. Kolme esitystä: 16.11. klo 19, 17.11. klo 19 ja 18.11. klo 14.

Uusimmat uutiset