Mikkelin teatterin lippukassa avautui maanantaina – Teatterinjohtaja Aleksander Anria: "Mikkelin teatteri tarjoaa maskit katsojille"

Elokuun lopussa käynnistyvään esityskauteen lähdetään poikkeuksellisen runsaalla ohjelmistolla, sillä keväästä siirtyi peruuntuneita esityksiä syksyyn.

Vesa Vuorela

Tuula Asikainen oli ensimmäisenä jonossa, kun Mikkelin teatterin lippukassa avautui maanantaina.
Tuula Asikainen oli ensimmäisenä jonossa, kun Mikkelin teatterin lippukassa avautui maanantaina.

Kun Mikkelin teatterin lippukassa avautui maanantaina kello 11, oli ensimmäisenä jonossa kaupungin keskustassa asuva Tuula Asikainen. Hänen syynsä hyvissä ajoin liikkeelle lähtemiseen oli vähintäänkin perusteltu.

– Halusin lippuja tietylle päivälle, tiettyyn näytökseen. Porukalla ollaan tulossa, mutta ei siitä sen enempää.

Asikainen arvelee käyvänsä teatterissa alkavalla syyskaudella ehkä vähän normaalia useammin, etenkin, jos koronaepidemia pysyy aisoissa.

– Tautitilanne valitettavasti vaikuttaa. Aika tarkkaan nytkin kyselin kassalla paikoista ja turvaväleistä lippuja ostaessani.

Rauhallisesta epidemiatilanteesta huolimatta Asikaisen kulttuurikattaus kuluneena kesänä on jäänyt niukahkoksi.

– Harmittaa vähän, kun tänä kesänä ei ole ollut paljon yhtään kesäteatteriesityksiä. Lauantaina kävimme Jyväskylässä katsomassa yhden.

Teatterin lippukassanhoitaja Sonja Torniainen tunnusti odottaneensa vähän enemmän tungosta kuin muutaman ihmisen muodostaman jonon lippukassan avaukseen. Ehtihän luukku olla suljettuna useamman kuukauden ajan.

– Pientä varovaisuutta vaikuttaa vielä olevan ilmassa.

Elokuun lopussa tositoimiin

Vesa Vuorela

Lippukassanhoitaja Sonja Torniainen kertoi koronasulun aikana kaivanneensa asiakkaiden tapaamista. Mikkelin teatterin lippukassa avautui maanantaina aamupäivällä.
Lippukassanhoitaja Sonja Torniainen kertoi koronasulun aikana kaivanneensa asiakkaiden tapaamista. Mikkelin teatterin lippukassa avautui maanantaina aamupäivällä.

Niin Torniainen kuin muukin Mikkelin teatterin henkilökunta on kaivannut yleisön mukanaan tuomaa hulinaa perinteikkääseen teatteritaloonsa. Maaliskuun puolivälissä peruttiin kaikki loput kevään esitykset, eikä Naisvuorella nähty kesäteatteria.

Saleja ei aleta täyttää yleisön turvallisuuden kustannuksella. — Aleksander Anria

Syyskausi käynnistyykin sitä virkeämmin elokuun lopussa.

Teatterinjohtaja Aleksander Anria kertoo omia ensi-iltoja nähtävän syyskaudella kolme kappaletta. Lisäksi kaikki kevään peruuntuneet vierailut on mahdutettu kalenteriin.

– Ensimmäisenä vuorossa on Reetta-karhu ja satukirjan salaisuus 29. elokuuta. Keväästä syksyyn siirtynyt Papin perhe saa ensi-iltansa 19. syyskuuta. Älä pukeudu päivälliselle, farssi, alkaa marraskuussa, ja aika pian sen jälkeen tammikuussa tulee Entäs nyt, Niskavuori.

Teatteriin on turvallista tulla, Anria vakuuttaa. Esittävän taiteen laitoksille on laadittu kansalliset suositukset korona-ajan toimintaohjeiksi.

– Olemme saaneet ohjeet kattojärjestöltämme ja toimimme niiden mukaisesti. Saleja ei aleta täyttää yleisön turvallisuuden kustannuksella. Tietenkin seuraamme paikallista koronatilannetta päivittäin ja toimimme sen mukaisesti.

Maskit talon puolesta

Vesa Vuorela

Reetta-karhu aloittaa ensi-illat Mikkelin teatterin syyskaudella, kertoo teatterinjohtaja Aleksander Anria.
Reetta-karhu aloittaa ensi-illat Mikkelin teatterin syyskaudella, kertoo teatterinjohtaja Aleksander Anria.

Mikkelin teatterin johto päätti maanantaina tarjota katsojilleen ilmaiset kasvomaskit.

– Emme halua, että ihmiset joutuvat pidättämään hengitystään, jos joku sattuu vaikka yskimään vieressä. Maskia voi käyttää, jos tuntuu siltä, ettei ole turvassa. Käsidesiä laitetaan tietenkin esille moneen paikkaan.

Anria toivoo, että ihmiset uskaltautuvat teatteriin samalla tavoin kuin vaikkapa ruokakauppaan. Rohkeasti. Ja jos jotakin odottamatonta tapahtuu ja epidemia ryöpsähtää uudelleen, kantaa teatteri vastuunsa ja yleisö saa ennakkoon ostetuista lipuista rahansa takaisin.

Myös pienen näyttämön toiminta käynnistyy tuttujen keskiviikkoklubien myötä. Lisäksi marraskuussa siellä saa ensi-iltansa Risto Kopperin tähdittämä kupletööri J. Alfred Tannerin elämästä kertova Kuplettimestari. Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Helena Ryti.

Syksyllä Mikkelin teatterin ovet avautuvat erityisesti perusopetuksen kahdeksasluokkalaisille, sillä se on yksi Suomen kulttuurirahaston suurhankkeen Taidetestaajien kohteista alkavana lukuvuonna. Odotettavissa on armotonta ja lahjomatonta kritiikkiä nuorelta yleisöltä osoitteessa taidetestaajat.fi.