Elokuva-arvio: Kaksi kuningatarta on kolmen tähden hovidraama, uusi Räyhä-Ralf tunteellinen virtuaaliseikkailu

Liam Daniel

Mary Stuart (Saoirse Ronan) toimi Skotlannin kuningattarena 1500-luvulla keskellä kuohuavia sotia, uskonnollisia kiistoja ja juonitteluja.
Mary Stuart (Saoirse Ronan) toimi Skotlannin kuningattarena 1500-luvulla keskellä kuohuavia sotia, uskonnollisia kiistoja ja juonitteluja.

Maat kahden naisen otteessa

Kaksi kuningatarta (Mary Queen of Scots, Iso-Britannia, 2018). Ohjaus: Josie Rourke. Käsikirjoitus: Beau Willimon. Rooleissa: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan, Martin Compston, Ismael Cordova, Brendan Coyle, David Tennant, Guy Pearce. Kesto: 125 min. K-12.

Pukudraamagenren yksi suurimmista nimistä, Keira Knightley, on sanonut, että hän keskittyy paljon juuri historiallisiin pukudraamoihin, koska nämä tarjoavat parhaat roolit naisille.

Modernissa elokuvassa on taas parhaillaan tapahtumassa murros, joka on tuonut yhä enemmän naisia tarinankerronnan etulinjalle ja mielenkiintoisempia naishahmoja käsikirjoituksiin.

Tässä ilmapiirissä Kaksi kuningatar -elokuvasta on puhuttu uudenlaisena naisten elokuvana ja osana muutoksesta. Todellisuudessa kyseessä on hyvin perinteinen henkilökuva kuninkaallisista hahmoista, jotka taivuttavat totuutta taiteen nimissä ja mehevämmän tarinankerronnan hyväksi.

Kaksi kuningatarta todistaa, että historialliset tarinat ovat usein paljon moniulotteisimpia juuri naisten näkökulmasta.

Skotlannin kuningatar Mary Stuartin ja Englannin kuningatar Elisabet I:n yhteisen historian vaiheita tapaileva tarina pitää sisällään hyvän hovidraaman perusainekset: väkeviä monologeja, komeita asuja ja juonittelua vihollisten päänmenoksi.

Rooleihin saadut Saoirse Ronan ja Margot Robbie tekevät hienot roolisuoritukset. Elokuvan kirstunvartijoiden ja katsojien mieliksi elokuvan suurin historiallinen virhe liittyy juuri heihin.

Tottakai kaksi mielettömässä urakiidossa olevaa elokuvatähteä on pitänyt saada valkokankaalle samaan aikaan — vaikka hahmojen tapaamista ei koskaan oikeasti tapahtunutkaan.

Tarina ei aina taivu mitä luontevimmilla tavoilla hienoksi draamaksi, kun elokuva yrittää parhaimpansa mukaan käydä läpi kahden suurhahmon elämiä yhdistäviä tekijöitä. Tarkoituksena on ollut rakentaa suurta jännitystä hallitsijoiden välille, mutta monesti lopputulos on vain pompöösiä teatteria.

Erikoiskiitos kuuluu päätähtien lisäksi elokuvan kuvaaja John Mathiesonille ja puvustaja Alexandra Byrnelle. Nämä onnistuvat tuomaan ajoittain ankeisiin ympäristöihin mielenkiintoista hehkua, tekstuuria ja ajan patinaa.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Ronan ja Robbie. Tekninen toteutus.

Huonoa: Kaavamaiseksi jäävä tarinankerronta.

Erityistä: Robbie on jo toinen australialainen näyttelijä, joka on esittänyt Elisabetia. Cate Blanchett näytteli tätä Elisabet (1998) ja Elisabet: Kultainen aikakausi (2007) -elokuvassa.

Disney

Videopelikaverukset Ralf ja Nelli Karamelli matkustavat internettiin suositun animaatielokuvan jatko-osassa.
Videopelikaverukset Ralf ja Nelli Karamelli matkustavat internettiin suositun animaatielokuvan jatko-osassa.

Tunteellinen virtuaaliseikkailu

Räyhä-Ralf valloittaa internetin (Ralph Breaks the Internet, Yhdysvallat, 2018). Ohjaus: Rich Moore, Phil Johnston. Käsikirjoitus: Phil Johnston, Pamela Ribon. Suomenkielisissä äänirooleissa: Niko Saarela, Iina Kuustonen, Mimosa Willamo, Kaisa Hela, Lauri Halme, Riku Nieminen. Kesto: 113 min. K-7.

Ensimmäinen Räyhä-Ralf elokuva oli herttainen pläjäys menneiden vuosikymmenien videopelinostalgiaa ja huumorilla valeltua draamaa oman identiteettinsä löytämisestä.

Jatko-osassa Ralf ja tämän naseva kaveri Nelli Karamelli lähtevät kotoisasta videopelikaappien yhteisöstä kohti internetiä. Nellin ajopelistä on ratti rikkoutunut, ja kaksikon täytyy keksiä mistä uuden ja ihmeellisen internetin syövereistä sellainen voisi löytyä.

Elokuvaa eteenpäin ajava esinejahti on kuitenkin vain alkusysäys suuremmille teemoille. Itseään toistavaan arkeen hyvin tyytyväinen Ralf ei voi ymmärtää, että hänen paras kamunsa voisikin haluta elämältään jotakin uutta.

Nelli löytää uuden kutsumuksen netissä pelattavasta kaahailupelistä. Mustasukkainen Ralf päätyy turvautumaan sabotaasiin, joka on vaarantaa koko netin. Hänen läheisyysriippuvuudesta muodostuu tietokonevirus.

Hienosti animoitu Disneyn leffa pursuaa internetiin ja populaarikulttuuriin liittyviä vitsejä, jotka ovat lopulta viihdyttävämpiä kuin puhutteleva mutta yksinkertainen juoni.

Elokuvan huippukohtiin kuuluu Nellin ja kaikkien Disney-prinsessojen kohtaamiset. Disney osoittaa, että se on valmis nauramaan itselleen ja pitkän historiansa pölyttyneille ideologioille. |

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Runsas vitsien määrä. Tunteellinen ystävyyskuvaus. Disneyn itseironisuus.

Huonoa: Yksinkertainen juoni. Lopun toimintakohtaus.

Erityistä: Alkuperäisinä ääninä kuullaan muun muassa John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot ja Taraji P. Henson.