Gottlund-kisan voittajan riimit tanssivat villisti – Inkeri Pohjola puki tekstinsä kuvan muotoon

Juvalla vuosittain järjestettävä kirjoituskilpailu on vakiinnuttanut paikkansa. Tällä kertaa osallistujia oli lähes sata.

Aino Räty

Gottlund-runokilpailun voittaja Inkeri Pohjola, tuomari Heli Slunga ja kakkoseksi sijoittunut Aino-Kaisa Koistinen.
Gottlund-runokilpailun voittaja Inkeri Pohjola, tuomari Heli Slunga ja kakkoseksi sijoittunut Aino-Kaisa Koistinen.

Aino Räty

Inkeri Pohjola teki uransa tanssitaiteen parissa ja jatkoi nuoruuden kirjoitusharrastustaan eläkkeelle jäätyään. Nykyrunous on tarjonnut hänelle sopivia ilmaisumuotoja.
Inkeri Pohjola teki uransa tanssitaiteen parissa ja jatkoi nuoruuden kirjoitusharrastustaan eläkkeelle jäätyään. Nykyrunous on tarjonnut hänelle sopivia ilmaisumuotoja.

Helsinkiläinen Inkeri Pohjola on voittanut vuosittain Juvalla järjestettävän Gottlund-runokilpailun kuvarunollaan Tina-Buddhan ja Kentaurin Pidot - Suden ja Purjeen välissä.

Toiseksi kilpailussa sijoittui tamperelainen Aino-Kaisa Koistinen ja kolmanneksi Johanna Hartikainen Espoosta.

Tanssijataustainen Pohjola on saavuttanut menestystä Juvalla myös aiemmin, sillä viime vuonna hän nappasi Gottlund-runokilpailussa toisen palkinnon.

– Sain tietää kilpailusta Mariia Kukkakorven ylläpitämästä Epilogi-blogista, johon hän päivittää muun muassa tietoja suomalaisista kirjoituskilpailuista.

Tänä vuonna seitsemännen kerran järjestettyyn kilpailuun osallistui 97 kirjoittajaa, joiden joukosta paikallinen esiraati valitsi 15 finalistia. Heistä voittajakolmikon nimesi vieraileva päätuomari, kiiminkiläinen runoilija Heli Slunga.

Voittaja sai vuodeksi haltuunsa kuvanveistäjä Kari Kärkkäisen luoman kiertopalkinnon. Omakseen hän sai saman tekijän Gottlundin sauvan ja bonuksena kassillisen paikallisia tuotteita.

Muusikkopoikiensa Verneri Pohjolan ja Ilmari Pohjolan kanssa Juvalle palkintoa hakemaan rientänyt runoilijatar sai sosiaalisessa mediassa läjäpäin onnitteluja tulosten tultua julki viikonloppuna.

Vaikka runo ei olekaan Pohjolalle uusi ilmaisumuoto, on runouden käsitteen laajeneminen yllättänyt hänet.

– Kirjoitin tekstejä nuorena ja aloitin uudelleen muutama vuosi sitten, jäätyäni eläkkeelle tanssipianistin työstä. Nykyrunouteen tutustuminen on ollut mielenkiintoinen matka. Elin aika rankkaa elämänvaihetta, kun aloin kirjoittaa. Runoille löytyi aikaa yön tunneista ja heittäydyin teksteihin täysin sydämin.

Voittoisassa tekstissään Pohjola kirjoittaa muun muassa:

"hänen askeleensa ovat mulperiperhosia / lentokyvyttömiä ja sokeita silkkiä sisältä / minun jalkani ovat ohutta japaninpaperia"

Gottlund-runokilpailu on käynnistetty K.A.Gottlundin elämäntyön innoittamana. 1800-luvulla elänyt kirjailija ja suomen kielen yliopistolehtori oli aikalaistensa mukaan värikäs kulttuuripersoona, joka kytkeytyi Juvaan kirkkoherraisänsä viran ja oman kansanperinteenkeruunsa kautta.

Korjattu kuvateksti klo 9.40. Ryhmäkuvassa keskellä tuomari Heli Slunga. Kolmanneksi sijoittunut Johanna Hartikainen ei ollut paikalla.