Juniori-Jukureiden taidetta esillä toukokuun ajan— "Varsinkin joukkueurheilussa tuntuu toisinaan siltä, että me yritämme liiaksi ahtaa nuoria tiettyyn muottiin"

Mikkeliläinen yritys Galleriari sai viime vuoden apurahajaossa 40 000 euroa juniorijääkiekkoa ja taidetta yhdistävän työpajatoiminnan järjestämiseen Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastosta.

Valmennuspäällikkö Ville Suovalkama ja Anna-Katri Hänninen tutustumassa juniorijääkiekkoilijoiden taidepajojen tuotoksiin.
Valmennuspäällikkö Ville Suovalkama ja Anna-Katri Hänninen tutustumassa juniorijääkiekkoilijoiden taidepajojen tuotoksiin.

Juniorijääkiekkoilijoiden taidepajoja on järjestetty mikkeliläisessä Galleriarissa viime kesästä lähtien ja niissä valmistuneita töitä on esillä ullakkogalleriassa toukokuun ajan.

Mukana työpajoissa oli jääkiekkoilijoita Juniori-Jukureiden ikäluokista kahdeksanvuotiaista parikymppisiin asti. Kaikki heittäytyivät innolla tekemään oman näköistään taidetta.
— Siinä vaiheessakaan, kun kukaan meistä ei vielä tiennyt mitä tuleman pitää, en kuullut miltään suunnalta negatiivisia kommentteja, kertoo valmennuspäällikkö Ville Suovalkama.

Pajojen aiheina oli valokuvaus, keramiikka ja maalaus. Ne ohjasi galleristi, valokuvaaja Anna-Katri Hänninen. Nuorista urheilijoista löytyi luovuutta.
— Jokaisessa ryhmässä oli joku, joka olisi halunnut jäädä tekemään töitä vielä tunnin jälkeenkin. Kyllä mukana oli sellaisia, jotka, jos heidän kuvataiteellista puoltaan harjoitettaisiin, löytäisivät siitä itselleen harrastuksen.

Persoonia pitäisi saada enemmän esiin. — Ville Suovalkama

Taiteellisesta lahjakkuudesta ei liene ainakaan haittaa urheilumaailmassa. Luovuus on etu, sanoo Suovalkama.
— Varsinkin joukkueurheilussa tuntuu toisinaan siltä, että me yritämme liiaksi ahtaa nuoria tiettyyn muottiin. Persoonia pitäisi saada enemmän esiin. Olemme puhuneet myös heittäytymisestä. Siitä, että uskalletaan tehdä jotakin sellaista, mitä ei ole ennen tehty.

Jääkiekkoilijoiden innostus on tarttunut jalkapalloilijoihin, kertoo galleristi Ari Hänninen ja ennakoi jatkoa urheilijoiden taidepajoille.


Kokeile kulttuuria on esillä Galleriarissa 31.5. saakka. Gallerian alakerrassa on Arto Karttusen ja Pentti Ikäheimosen maalauksia.