Timo Koivusalon elokuva Olavi Virrasta kertoo rakkaudesta — mikkeliläisyleisö näki elokuvan ennakkoon keskiviikkona

Koivusalo on taltioinut jälleen yhden suomalaisviihdyttäjän valkokankaalle. Olavi Virran elämässä riitti traagisia käänteitä kerrottavaksi.

Vesa Vuorela

Ohjaaja Timo Koivusalo ja nimiosan esittäjä Lauri Tilkanen kävivät keskiviikkona Mikkelissä Olavi Virta -elokuvan ennakkoesityksessä.
Ohjaaja Timo Koivusalo ja nimiosan esittäjä Lauri Tilkanen kävivät keskiviikkona Mikkelissä Olavi Virta -elokuvan ennakkoesityksessä.

Kinolinnan iso sali Mikkelissä täyttyi keskiviikkona iltapäivällä hyvissä ajoin ennen näytöksen alkua. Timo Koivusalon ohjaama Olavi Virta -elokuva saa ensi-iltansa ensi viikon perjantaina ja ainakin Mikkelin ennakkoesityksen perusteella aihe kiinnostaa yleisöä.

Elokuva on Virran näköispatsas. Se kertoo tarinan nuoresta miehestä, joka sodan kynnyksellä pääsee kiinni muusikon ammattiin, saavuttaa käsittämättömän suuren menestyksen ja lopulta menettää kaiken, perhettään ja terveyttään myöten.

— Paljon kerrotaan juttuja Virran keikoista, amerikanraudoista ja juopottelusta, ja murheita oli moninaisia. Silti päällimmäisenä elokuvassa on kaunis rakkaustarina, ohjaaja-käsikirjoittaja Koivusalo korostaa.

Irene ja Olavi Virran avioliitto päättyi eroon vuonna 1959.

— Aikalaiset ovat sanoneet, että kukaan ei oikein tuntenut Olavi Virtaa. Kun aloimme tehdä tätä elokuvaa, mietin, kuka hän oikeastaan oli. Hyvin herkkä kaveri ainakin, pohtii Olavi Virran nimiroolia näyttelevä kolmekymppinen Lauri Tilkanen.

— Olavi Virta on minulle henkilönä vähän myyttinen, mutta hänen musiikkinsa on aina puhutellut.

Ette muuten usko kuinka paljon näyttelijät syö — Timo Koivusalo

Tilkanen halusi tehdä roolistaan mahdollisimman tarkan ja Koivusalon mukaan lauloi kuvauksissa täysin rinnoin. Näyttelijän lauluääntä valkokankaalla ei kuitenkaan kuulla.

Laulut ovat Virran alkuperäisiä tulkintoja, käytännössä uudempia tai uusittuja levytyksiä, sillä vanhemmat äänitykset olisivat olleet nykytekniikalle liian rouheita.
Valinnanvaraa tekijöillä riitti: Olavi Virta levytti vuosina 1938—1966 kuutisensataa laulua.

Pieniä yksityiskohtia myöten

Elokuva on uskollinen todellisille tapahtumille ja epookin tapaan sen yksityiskohdat ovat tarkoin valittuja.

— Kameran edessä ei voi olla mitään, mitä sinne ei ole tarkoituksella viety — kadulla olevia roskia myöten. Meillä oli yksi henkilö etsimässä pelkästään elokuvassa käytettyjä autoja, Koivusalo kertoo.

Virran Yhdysvalloista 1950-luvun puolivälissä ostama pramea Ford Fairlane ei ole alkuperäinen, mutta elokuvassa näkyvä Dallapen bussi on sitä.

— Autolla on pitkä historia, joka alkaa 1930-luvun viihdekiertueilta. Sota-aikana se oli rintamalla, ilmeisesti ambulanssina, ja paloikin pahasti. Nyt se on entisöity.

Lauri Tilkasen roolihahmossa on olavivirtamaista karismaa.
Lauri Tilkasen roolihahmossa on olavivirtamaista karismaa.

Koivusalolla on tapana ujuttaa elokuviinsa pieniä sisäpiirivitsejä ja yksi sellainen on elokuvassa kuultava Repen laulu Olavista. Sen on säveltänyt Helismaata esittävä Martti Suosalo ja sanoittanut Koivusalo.

Elokuvan budjetti oli 1,5 miljoonaa euroa. Enemmänkin olisi mennyt.

— Se oli sellaista kädestä suuhun elämistä. Ette muuten usko kuinka paljon näyttelijät syö, Koivusalo nauratti mikkeliläisyleisöä.

Käsikirjoitusta hän alkoi valmistella kolme vuotta sitten. Ruotsissa asuva Virran adoptiotytär Ilse Hammar oli apuna tarinan kokoamisessa. Samalla Hammar kirjasi asioita muistiin omia lapsiaan varten.

Asia johti toiseen ja tänä syksynä ilmestyi hänen kirjansa Isäni Olavi Virta. Koivusalon mukaan se on ensimmäinen perheen sisäpiiristä kirjoitettu kirja Olavi Virrasta.

Timo Koivusalo oli 9-vuotias Virran kuollessa vuonna 1972.
— Muistan lapsuudesta radiossa kuuluneen Virran äänen. Ja kuulemani jutut siitä, miten hän pystyi laulamaan enää pari laulua istualtaan halvauksensa jälkeen.

Olavi Virta -elokuvan ensi-ilta on 5.10.