Emeritusprofessori Juhani Pallasmaa vastasi Salmelan kutsuun — Taidetta tehdään kohta paikallisesta graafisesta betonista

Juhlavuoden valmistelu etenee aikataulussa, sanoo Tuomas Hoikkala.

Mikko Kontti

Juhani Pallasmaalle Salmela on tuttu ympäristö, mutta näyttelyalueen uusiutuminen pistää miettimään teoksen paikkaa ja muotoa.
Juhani Pallasmaalle Salmela on tuttu ympäristö, mutta näyttelyalueen uusiutuminen pistää miettimään teoksen paikkaa ja muotoa.

Tuttu paikka mutta kovasti muuttunut, silmäili arkkitehti ja entinen arkkitehtuurin professori Juhani Pallasmaa taidekeskus Salmelan pihapiiriä Mäntyharjussa torstaina illansuussa.

Muutos johtuu siitä, että ravintolan viereen ja Domanderin alueelle rakentuu ja laajentuu paraikaa uusi konsertti- ja näyttelyalue tulevaa Salmelan 30-vuotisjuhlavuotta ja vuoden isoja ulkoilmatapahtumia varten.

Pallasmaa, 82, on saanut kutsun suunnitella johonkin kohtaa pihapiiriä ympäristötaideteoksen.

— Tällä tavalla minä emeritus-päiviäni haluan viettää. Innolla lähden tekemään, summaa Pallasmaa.

Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala lähetti kutsun ja valokuvia alueesta. Toteutus on täysin professorin vallassa.

Tämä sanoo, että kuvitelmia ei voi käydä etukäteen ruotimaan. Pallasmaa kertoo suunnittelevansa jotain. Mitä se on, aika näyttää.

— Itseään ei voi pussittaa. Jokin seinämäinen juttu sen täytyy olla, tuumaa Pallasmaa.

Pallasmaa on suunnitellut aiemmin huvimajan

Sen verran ideoinnilla on jo pohjaa, että teoksessa käytetään paikallista graafista betonia.

Salmelasta Suutarinen-yhtiöiden Timo Suutarinen ja Hoikkala veivät Pallasmaan tutustumaan graafisen betonin valmistukseen tehtaalle. Yhtiöllä on yli 10 vuoden kokemus erilaisten kuvioiden ja värien toteuttamisesta rakennusten pinnoille.

Pallasmaa pohtii, että värejä hän suosii ja aikoo seurata valmistusta. Yhteistyö ei ole uutta. Kun Salmelan näyttelyteemana taannoin olivat huvimajat, Pallasmaan suunnitteleman Järkäle-majan rakensi Suutarinen.

Teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin professorina 1990-luvulla toiminut Pallasmaa on ehtinyt moneksi, muun muassa pokkaamaan Boris Jeltsiniltä valtionpalkinnon ja kiertämään maapallon toista sataa kertaa.

Töistään tunnetuimpia on Rovaniemen taidemuseo. Hän on suunnitellut myös Itäkeskuksen ja Kampin kauppakeskukset.

— Äskettäin eräs kansainvälinen kosmetiikkavalmistaja pyysi suunnittelemaan tuoksun. Kysyin ensin, että eivätkö he tiedä, että vanhemmiten aisteista häviää ensimmäisenä hajuaisti. Muistin varassa tuoksu kuitenkin syntyi, Twilight nimeltään.

Hoikkala kertoo Salmelan juhlavuoden puitteiden ja ohjelman rakentuvan suunnitellusti. Kesän näyttelyn taiteilijat julkistetaan tammikuussa.

Kesän konserttivieraaksi tulevat muun muassa Eppu Normaali ja Jukka Kuoppamäki. Noin 1 100 istumapaikan puistonäyttämöä laajennetaan 300 seisomapaikalla. Tarvetta on, sillä esimerkiksi Kuoppamäen yleistä konserttia edeltää samalta artistilta tilattu matkanjärjestäjän ostama näytös.