Mikkelin musiikkijuhlien tuore festivaalijohtaja Teemu Laasanen kehittää tapahtumaa kaustislaisessa festivaalihengessä — Ytimessä säilyy Mariinski ja Valeri Gergijev

The Fabulous Bäckström Brothers sekoittaa pakan ja Tarmo Peltokoski improvisoi yleisön kumoon. Musiikin lisäksi tarjolla on muun muassa seminaareja ja ohjelmallisia ruokailuhetkiä.

Anna Egutkina

Valeri Gergijev johtaa ensi kesän Mikkelin musiikkijuhlilla kolme konserttia.
Valeri Gergijev johtaa ensi kesän Mikkelin musiikkijuhlilla kolme konserttia.

Mikkelin musiikkijuhlien festivaalijohtajaksi ryhtynyt Teemu Laasanen saattaa olla parasta mitä juhlille on tapahtunut vuosiin.

Ensi töikseen, juhlien hallinnon tuella, Laasanen väritti Kari Piipon suunnitteleman sävelkukan, uuteen kuosiin. Kuvannollisesti. Käytännössä se tarkoittaa tapahtuman kokonaisvaltaista uudistamista.

— Olen ajatellut, että tapahtumassa pitäisi olla enemmän festivaalin tuntu. Ei niin, että ihminen käy vain konsertissa ja lähtee kotiinsa jatkamaan iltaa. Olemme ottaneet mallia useasta tapahtumasta, kuten esimerkiksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlista. Sinne tullaan aamulla ja siellä vietetään koko päivä. Konsertteja löytyy jokaiseen makuun.

Mitään rokkifestaria musiikkijuhlista ei olla tekemässä, mutta crossover-henkeen tarjolle voi tulla yllättäviä esiintymisiä.

Gregor Hohenberg, Gregor Hohenberg

Iiro Rantalan konsertin teemana on suomalainen kalenteri.
Iiro Rantalan konsertin teemana on suomalainen kalenteri.

— Tänä vuonna meillä on mukana Iiro Rantala ja The Fabulous Bäckström Brothers, joka tekee musiikkikomediaa. Esityksessä on oopperan kliseitä ja amerikkalaista road movie-henkeä.

Bäckströmien esityksen ovat ohjanneet brittiläisen Spymonkey-ryhmän Toby Park ja Aitor Basaur. Kaksikko, joka on tehnyt töitä muun muassa Cirque du Soleilin kanssa.

Sana juhlien uudistumisesta lienee jo kiirinyt musiikkipiireissä. Yhteydenottoja on tullut muiltakin kuin klassisen musiikin esiintyjiltä.

— Pari viikkoa sitten minulle soitti saksalaisen progebändin manageri ja sanoi, että bändi on tehnyt sinfoniaorkesterin kanssa version Musorgskin Näyttelykuvia-teoksesta, ja että he haluaisivat ehdottomasti tulla Mikkeliin esiintymään, Laasanen kertoo.

Lapsille runsaasti ohjelmaa

Lapsille on ensi kesänä tarjolla kolme konserttia: kaksi näyttelijävoimin luettua musiikkisatua ja kaupunginorkesterin toteuttama Eläinten karnevaali.

— Sen konsertin väliajan jälkeen on aikuisempaa ohjelmaa ja me järjestämme lapsiparkin siksi ajaksi.

Nuoret ovat äänessä festivaalipäivinä monin eri tavoin. Avajaiskonsertissa esiintyy Vivo nuoriso-orkesteri, johtajanaan Erkki Lasonpalo. Keikka sovittiin viime kesänä, eikä silloin ollut vielä aavistustakaan Lasonpalon nimittämisestä orkesterin johtoon.

Mikkelin kaupunginorkesteri on musiikkijuhlien vakiokalustoa.
Mikkelin kaupunginorkesteri on musiikkijuhlien vakiokalustoa.

Nuoria esiintyjiä Mikkelin musiikkiopistolta kuullaan Mikaelissa järjestettävissä uusissa lounas- ja päivällistilaisuuksissa taustamusiikin soittajina. Yleisöä tulee viihdyttämään improvisaatioillaan 18-vuotias pianisti Tarmo Peltokoski.

— Hän sai tänä vuonna Pro Musica -säätiön vuoden nuoren muusikon palkinnon, ja on esiintynyt muun muassa RSO:n solistina.

Ensimmäisessä tilaisuuksista on mukana muun muassa lasten psykiatri Jari Sinkkonen, joka luennoi aiemmin samana päivänä Mikaelissa.

Toradze ja ooppera-aarioita

Klassisen musiikin ystäville tarjolla on takuuvarmaa tavaraa. Maestro Valeri Gergijev johtaa kolme konserttia. Yhdessä niistä solistina on pianisti Alexander Toradze, toisessa esittäytyy Tsaikovski-kilpailun voittaja tai palkittu, ja sunnuntain päätöskonsertissa äänessä ovat Mariinskin laulajat. Ohjelmassa on suosituimpia ooppera-aarioita.

— Tarkemmat ohjelmat ovat vielä vähän vaiheessa, Laasanen sanoo.
Se ei yllätä ketään. Gergijevin kiireet ja yllätyksellisyys ovat tuttua aiemmilta vuosilta ja osa tapahtuman viehätystä.

Pianistit Irina Zahharenkova ja Iiro Rantala käyvät konserteillaan vuoropuhelua suomalaisen small talkin ytimestä, vuodenajoista sääilmiöineen.

Klassisen musiikin ystäville tarjolla on takuuvarmaa tavaraa

Ja jalkapallo-ottelu, se on ohjelmassa tutulla paikallaan. Lisäksi kalenterista löytyvät Päämajasymposiumi, aiheena ilmastonmuutos, Erkki Liikasen vetämä Kalle Holmberg -seminaari ja myöhemmin vahvistettava talousseminaari, jonka vetäjäksi on kaavailtu Olli Rehniä.
Professori Eero Tarasti tulee aiempien vuosien tapaan esittelemään teokset.

Mauri Ratilainen

Erkki Liikanen isännöi Kalle Holmberg -seminaarin.
Erkki Liikanen isännöi Kalle Holmberg -seminaarin.

— Olen henkilökohtaisesti onnellinen, että Teemu sitoutui asiaan ja on valmis viemään juhlia eteenpäin, tapahtuman pitkäaikainen hallintojohtaja Jari Hokkanen huokaa tyytyväisenä.

Mikkelin musiikkijuhlat 1.—5.7.2019

Juttuun on 13.12. kello 18.54 korjattu Teemu Laasasen titteliksi festivaalijohtaja.