Kaarina Kaikkosen teos löysi paikkansa Kirkonvarkauden sillan kupeesta — mitä mieltä olet pinkeistä tuoleista?

Teosten toteuttamiseen on saatu valtionavustusta Taiteen edistämiskeskuksesta Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen ‐rahoista.

Mari Koukkula

Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen suunnittelemassa teoksensa Vasten auringonsiltaa toteutusta Mikkelissä.
Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen suunnittelemassa teoksensa Vasten auringonsiltaa toteutusta Mikkelissä.

Mikkelin kaupunki järjesti syksyllä 2015 kutsukilpailun Kirkonvarkauden uuden asuinalueen julkisen taiteen osalta. Voittajiksi valittiin Jan‐Erik Andersson ehdotuksellaan Gordilainen solmu ja Kaarina Kaikkonen ehdotuksellaan Vasten auringon siltaa.

Kaikkosen teos sijoittuu Kirkonvarkauden sillan kupeeseen, messusataman viereiseen kalliorinteeseen. Se koostuu metalliin valetuista vaaleanpunaisista tuoleista ja niitä valaisevista lampuista.

— Ajatus tästä teoksesta lähti siitä Katri Helenan laulusta, jossa lauletaan, miten tuhannet kerrat kanssas ollut oon yksin. Tuolit symboloivat yksinäisiä ihmisiä, jotka haaveilevat jostakin, Kaikkonen kertoo.

— Teos on tarkoitettu kaikille mikkeliläisille mietiskelyn ja rauhoittumisen paikaksi ja suunnattu erityisesti romanttisille haaveilijoille ja huimasta järvinäköalasta nautiskeleville. Kalliokiipeily nostattaa myös lihaskuntoa. Tarkoitus on, että ihmiset saavat liikkua ja kulkea täällä ja etsiä oman paikkansa, taiteilija kannustaa ja kiipeää jyrkkää kallionrinnettä kuin vuorikauris.

Teosten toteuttamiseen on saatu valtionavustusta Taiteen edistämiskeskuksesta Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen ‐rahoista. Kaupungin osuus 90 000 euron suuruisesta taidehankkeesta on puolet kuluista. Sille on haettu erillisrahoitusta Taiteen edistämiskeskuksesta.

Kirsti Vuorela

Kirsti Vuorela