Ohjaaja Luostarinen: Opiston uuden teatterin (O.U.T.) Napa-näytelmä valmistuu perjantai-illaksi

Mikkelin kansalaisopiston näytelmäpiirissä vuoden mittaan tehty työ muuttuu lihaksi ensi-illassa.

Vesa Vuorela

O.U.T. harjoituksissaan vanhalla Sotkulla Mikkelissä.

Ahneet jälkeläiset jakamassa perintöä, siinä melko mehukas aihe näytelmälle. Sellaisesta lähtee liikkeelle Leena Luostarisen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä Napa, joka saa ensi-iltansa perjantaina.

Farssi se ei ole, draamakomedia mieluummin, arvioivat näyttelijät Marjaana Marttinen ja Pasi Tuhkanen. Kymmenen osaa Kotikatua kahdessa tunnissa, luonnehtii ohjaaja.

Olipa tyylilaji mikä tahansa, ihan helpolla katsojaa ei päästetä.
— Näytelmän napa henkilöityy ja muuttaa muotoaan, esimerkiksi papukaijaksi, vihjaa Marttinen.

Hän on paljasjalkainen teatterinharrastaja Mikkelistä, neljännesvuosisadan näyttämöillä pyörinyt. Ollut perustamassa teatteri Henkireikää Haukivuorella, ja lähtenyt mukaan Opiston uuden teatterin eli O.U.T:n touhuihin sen perustamishetkellä vuosikymmen sitten. Eikä kadu.

— Viimeisen kymmenen vuoden aikana, Leenan ohjauksessa, olen oppinut suurimman osan niistä asioista, mitä näyttämöllä osaan. Tämän kevään jälkeen lopetan, ja annan tilaa nuoremmille.

Vesa Vuorela

Ohjaaja-käsikirjoittaja Leena Luostarinen on vetänyt O.U.T.-ryhmää sen perustamisesta asti. Tekniikasta huolehtimassa Ismo Funke.

Tiistai-iltaisin harjoitellaan

Ensimmäisenä keväänään (2009) Opiston uusi teatteri esitti lauluista koostuvan tarinan Pietarin tiellä. Sitä seurasivat Cervantesin tori-ilveily Ihmenäytös, vanhan suomalaisen elokuvan kuvakieltä hyödyntänyt Aleksin lipas  ja lopulta Brecht.

Brechtin myötä mukaan tuli Tuhkanen, yksi porukan neljästä miehestä.
— Teen päivätyötä, joten illaksi on helppo päästä tekemään teatteria. Vaimo suurin piirtein ajaa ulos, että mene nyt jo sinne. Tiistai on meidän harjoitusiltamme ja silloin hän saa omaa aikaa kotona.

Auttilaisia, kuten he itseään kutsuvat, on muitakin, tällä kaudella kaikkiaan 19.
— Näytelmiä on todella vaikea löytää, kun porukka on iso. Jos rooleja on runsaasti, iso osa niistä on kirjoitettu miehille, sanoo Luostarinen.

Kansalaisopiston näytelmäpiirin lukuvuosi päättyy kevään esityksiin. Näytelmän valmistuminen noudattaa ryhmästä riippumatta suunnilleen samaa kaavaa. Jossain vaiheessa tekijöille tulee epätoivoinen olo: eihän tämä näytelmä voi valmistua koskaan.

Vähitellen tunnelin päässä alkaa häämöttää valoa.

Vähitellen tunnelin päässä alkaa häämöttää valoa. Palaset loksahtelevat kohdilleen. Ja sitten on ensi-ilta.
Näytösten päätyttyä järjestetään loppukaronkka. Auttilaiset lähtevät vesille, mutta vasta kesemmällä. Vadelmaveneellä jonnekin — ja takaisin. Syksyllä aloitetaan koko ruljanssi taas alusta.

O.U.T.— Nenä. Käsikirjoitus ja ohjaus Leena Luostarinen. Ensi-ilta Vanhalla Sotkulla 20.4. klo 19. Tiedustelut tekstiviestillä 040 5513203.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet