Harjoitukset ovat jäissä, mutta kesäteatterikesää ei vielä kuopata 

Koronaviruksen hiljentämän kevään jälkeen tulee kesä, ja toivon mukaan myös kesäteatterit pääsevät tuomaan iloa ihmisille.

Urpo Heikkilä esittää pääroolia Mäntyharjun kesäteatterin musiikkinäytelmässä Elämänvirta.
Urpo Heikkilä esittää pääroolia Mäntyharjun kesäteatterin musiikkinäytelmässä Elämänvirta.

Keäteatterisesonkiin on aikaa kolmisen kuukautta, mutta valmistautumisen teatteriporukat aloittivat viime syksynä.

Ammattiteatterit tekevät esityksen tarvittaessa hyvin tiukalla aikataululla, muutamassa viikossa, mutta harrastajat joutuvat tekemään pohjatyötä läpi talven.

Juuri nyt harjoittelukauden pitäisi olla täydessä vauhdissa, mutta koronavirusepidemia pakottaa ryhmiä muuttamaan suunnitelmiaan.

Koirakiven kesäteatterin ohjelmistossa on tänä vuonna kasarimusikaali Autiotalo. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna näytöskauden aloittava esitys kertoo ajasta, jolloin nuorisoa villitsivät Dingo, Popeda ja Yö. Sifonkihuivit lepattavat, kun lavalle astelee paikallinen Nipa, Olli Marjalaakso.

Ohjaajana on ryhmän luottonainen Auli Eskola.

– Tilannehan on se, että tällä hetkellä emme voi harjoitella yhdessä, koska Mäntyharjun kansalaisopisto on keskeyttänyt kurssitoimintansa. Jokainen voi harjoitella vuorosanojaan ja lauluja yksin tietenkin, mutta emme voi tavata toisiamme, Eskola kertoo.

Uusi tilannearvio Koirakiven esitysten suhteen on päätetty tehdä huhtikuun viimeisenä päivänä.

– Olen arvioinut, että jos pääsemme jatkamaan harjoituksia viimeistään toukokuun puolivälissä, voimme toteuttaa kesän aikataulun suunnitellulla tavalla.

Laulunäytelmät ovat suosiossa

Laulunäytelmät ja musikaalit ovat aiempina kesinä osoittautuneet yleisömagneeteiksi, ja sellaisia ovat varanneet ohjelmistoonsa monet muutkin eteläsavolaiset kesäteatterit.

Ristiinan kesäteatterissa Linnankorvassa nähdään 1960-luvun iskelmiä tarjoileva Suklaasydän, joka on Otto Kanervan käsikirjoittama musiikkinäytelmä. Lavalle nousevat muun muassa Anni Suutari, Anu Taivalantti ja Essi Henttonen. Ensi-ilta on 5. heinäkuuta.

– Harjoituksista on taukoa, mutta kirvesmies on tulossa maaliskuun lopulla tekemään uutta kesäkahvilaa Linnankorvalle, joten positiivisin ja toiveikkain mielin ollaan, kertoo Tanja Puustinen-Kiljunen.

Linnankorvassa on tarkoitus esittää ensi kesänä myös lastenteatteria. Kadonnut pikkuveli ja aikakapseli -näytelmän ensi-ilta on 10. kesäkuuta. Ryhmä koostuu Ristiinan kesäteatterin nuorimmista näyttelijöistä.

– Lasten teatterin kohtalo riippuu lapsista ja vanhemmista, siitä, kuinka hyvin he opettelevat tekstiä nyt kun harjoituksia ei ole, ohjaaja Puustinen-Kiljunen linjaa.

Hän uskoo esityksen valmistuvan, jos lapsiryhmä pääsee harjoittelemaan Linnankorvaan toukokuun alussa ja jokainen osaa vuorosanansa.

– Jos esitys ei valmistu, niin näytökset voidaan siirtää elokuun loppuun ja syyskuun alkuun.

Mäntyharjun kesäteatterissa lauletaan kyläbaarissa ja unelmoidaan tangokuninkaallisuudesta. Musiikkinäytelmä Elämänvirta on tarkoitus tarjoilla yleisölle heinäkuussa. Pääosassa nähdään paikallinen lavakuningas Urpo Heikkilä.

– Toistaiseksi harjoitukset ovat jäissä, mutta olemme ohjaaja Tarja Pyhähuhdan kanssa pohtineet mahdollisuutta työstää näytelmää kohtauksittain. Silloin harjoittelemassa olisi vain muutama ihminen kerrallaan, kertoo teatterin puheenjohtaja Pertti Lahti.

Lahti kertoo porukan olevan vielä toiveikas sen suhteen, että kesä saadaan toteutettua suunnitellusti ja ensi-ilta tehtyä yleisölle 4. heinäkuuta. Varmuutta asiasta ei vielä ole, tietenkään.

– Kyllä se harrastajaporukalle tiukkaa tekee, jos harjoittelemaan pääsee vasta huhtikuun jälkeen. On tässä vaarana se, että ensi kesän esitykset joudutaan perumaan kokonaan.

Vaihtoehtona olisi esityskauden lykkääminen syksymmälle, mutta onnistuisiko moinen esiintyjien kesälomia ajatellen, sitä Lahti ei osaa sanoa.