Visiota uupuu, mutta Saimaa-ilmiön budjetti on hakijoista ainoa realistinen – Asiantuntijaraati kehottaa kulttuuripääkaupunkihaussa rohkeuteen ja omaperäisyyteen

Projektijohtajaksi haki 18, muihin tehtäviin hakemuksia tuli useita kymmeniä.

Timo Seppäläinen

Savonlinna hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.
Savonlinna hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut asiantuntijaraadin raportin ensimmäisen vaiheen hakemuksista Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Suomesta haussa ovat Savonlinnan lisäksi mukana Oulu ja Tampere.

Raadin arvion mukaan Savonlinnan hakemuksessa on paljon hyvää, mutta siitä puuttuu iso visio. Rohkeutta ja omaperäisyyttä tarvittaisiin lisää, samoin sekä paikallisiin että eurooppalaisiin yleisöihin vetoavaa ulottuvuutta. Kumppaneita pitäisi olla myös kauempaa Euroopasta eikä vain lähialueilta.

Valtion rahoitusosuuden arvioinnissa raati piti ainoastaan Savonlinnan hakemusta realistisena. EU:lta odotettu kuuden miljoonan euron rahoitus on raadin mukaan kunnianhimoinen mutta mahdollinen. Raadin mielestä Oulussa odotukset on ylimitoitettu ja Tampereellakin saattavat olla eli raha-asia vaatii siellä ainakin lisäkeskusteluja.

Savonlinnan tulee toimittaa täydennetty 100-sivuinen hakukirja ministeriöön 23.4.2021 mennessä. Raadin edustajat vierailevat hakijakaupungeissa toukokuussa 2021 ja voittaja valitaan Helsingissä kesäkuun alussa.

Suomeen on aiemmin myönnetty Euroopan kulttuuripääkaupunki -nimitys kaksi kertaa, Helsingille vuonna 2000 ja Turulle vuonna 2011.

Kymmeniä hakemuksia työpaikkoihin

Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeen eli Saimaa-ilmiön tiimiin rekrytoidaan yhdeksää henkilöä. Haussa on projektijohtaja, projektiassistentti, viisi aluekoordinaattoria, viestintäpäällikkö ja hakukirjan kirjoittaja.

Projektijohtajaksi tuli määräaikaan mennessä 18 hakemusta, kertoo Savonlinnan kaupungin vs. elinkeinojohtaja Jarmo Häkkinen. Hakemuksia käsitellään kaupungintalolla parhaillaan ja niiden joukosta seulotaan haastatteluihin kutsuttavat. Valinta on määrä tehdä viimeistään syyskuun puoliväliin mennessä.

Muiden tehtävien hakuaika päättyy keskiviikkona 12.8. Häkkisen mukaan niihin oli jo maanantaihin mennessä tullut kymmenittäin hakemuksia, esimerkiksi aluekoordinaattorin tehtäviin yli 40.

Lue asiantuntijaraadin raportti tästä.