Työväen näyttämöpäivillä nähdään tammikuussa valikoima näytelmäklassikoita tuttujen ryhmien esittämänä — Tapahtumaan valittujen ryhmien joukossa on Mikkelin tyttöteatteri

Jaakko Avikainen

Elina Kilkku valitsi vuoden 2020 Työväen näyttämöpäiville tukun klassikoita.
Elina Kilkku valitsi vuoden 2020 Työväen näyttämöpäiville tukun klassikoita.

Työväen näyttämöpäivien ensi vuoden esitykset on julkistettu. 41 mukaan pyrkineestä ryhmästä tapahtumaan valittiin 13. Valinnat teki teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja teatteriopettaja Elina Kilkku.

Ryhmät ovat pääsin tuttuja näyttämöpäivien vakioyleisölle, mutta mahtuu joukkoon myös uusia tuttavuuksia. Esimerkiksi Hanko Theatre Company tulkitsee Anton Tsehovin Lokin Henrik Majavan ohjaustyönä.

Erityistä hankolaisten tuotannossa on se, että puvustuksen näytelmään on tehnyt Jukka Rintala.

Nutturlan makasiiniteatteri tulee Nousiaisista ja tuo Mikkeliin Mika Myllyahon käsikirjoittaman ja Laura Hurmeen ohjaaman Kaaoksen. Näytelmä on komedia naisten maailmasta ja käsittelee ystävyyden tärkeyttä elämän eri vaiheissa.

Tämänkertaisissa valinnoissa on mukana poikkeuksellisen monta näytelmäkirjallisuuden klassikkoa.

Eeva-Liisa Mannerin Poltettu oranssi on Turun ylioppilasteatterin 60-vuotisjuhlanäytelmä, heidän tulkintanaan läpisävelletty teatteri- ja tanssiteos. Teksti on vuodelta 1968 ja kertoo pikkukaupungin porvarisperheen terapeutin vastaanotolle päätyvästä tyttärestä ja hänen perheestään.

Ykspihlajan työväen näyttämön tulkinta runoilijana tunnetun Federico Garcia Lorcan näytelmästä Bernarda Alban talo sai ensi-iltansa marraskuun alussa.

Se kertoo perheestä, jonka äiti tuhoaa viiden tyttärensä unelmat ja tulevaisuuden raivoisalla vallankäytöllään. Kokkolalaisen näytelmäseurueen version espanjalaisklassikosta on ohjannut Aku-Petteri Pahkamäki.

Taru Hokkanen

Työväen näyttämöpäivien yleisöpalkinto on komea tuoli. Ei ole totta, sanovat Porin teatterinuorten ilmeet, kun he kuulivat voittaneensa yleisöäänetyksen  vuoden 2016 tapahtumassa.
Työväen näyttämöpäivien yleisöpalkinto on komea tuoli. Ei ole totta, sanovat Porin teatterinuorten ilmeet, kun he kuulivat voittaneensa yleisöäänetyksen  vuoden 2016 tapahtumassa.

Niskavuoresta Papin perheeseen

Hella Wuolijoen näytelmä Niskavuoren naiset on siirtynyt nykyaikaan Tikkurilan teatterin versiossa. Janne Puustisen ohjaama tarina rakkaudesta on itsessään ajaton.

Klassikon on valinnut ohjelmistoonsa myös turkulainen Jo-Jo teatteri. Minna Canthin Papin perhe on kuvaus 1800-luvun perhe-elämästä.

Pastori Valtarin perheessä on tiukka kuri, pysähtynyt tunnelma ja vanhoillinen mentaliteetti. Lapset kapinoivat. Esityksen on ohjannut ja dramatisoinut Alina Kilpinen.

Jyväskylän ylioppilasteatteri on ottanut käsittelyynsä William Shakespearen Myrskyn. Tavalla, joka tekijöiden mukaan saa kirjailijan pyörimään haudassaan.

Näytelmä kertoo Milanon entisen herttuan Prosperon edesottamuksista, mutta jyväskyläläiseen tulkintaan mahtuu muun muassa klovneja, savolaismummoja, karvalakkeja ja kohtalokas ämpäri.

Joensuulainen teatteri Fiasko valitsi 40-vuotisnäytelmäkseen Anton Tsehovin farssin Kosinta ja se nähdään tammikuussa Mikkelissä. Tuire Hindikka on ohjannut hulluteen asti paisuvasta kosintahetkestä kertovan teoksen.

Tyttöteatterille paikka tapahtumassa

Eteläsavolaista teatteriosaamista tapahtumassa edustaa Mikkelin tyttöteatteri esityksellään Vaietut. Ryhmän oman käsikirjoituksen on ohjannut Saga Kiukas.

Näytelmä valmistui Mikkelin teatterin satavuotisjuhlakauteen ja nähtiin sen suurella näyttämöllä viime syksynä järjestetyssä Vimma-kavalkadissa.

Jyväskylästä tuleva teatteriryhmä Ad Astra esittää Philip Ridleyn näytelmän Maailmankaikkeuden nopein kello. Vuonna 1992 kantaesitetty näytelmä edustaa brittiläisen nykyteatterin uutta aaltoa.

Se kertoo ajasta ja ajan rajallisuudesta, narsismista ja äärimmäisestä hedonismista. Luvassa on ”julman hauskaa rakkauskauhua”.

Kajaanin harrastajateatterin esityksenä nähdään Ei niin hiljainen kansa. Elias Keräsen ja Sami Sainion käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä sijoittuu Suomussalmelle koulujen päättäjäispäivään.

Samana päivänä kunnan tunnettu ympäristötaideteos Hiljainen kansa herää eloon. Esitys on sekoitus shakespearelaista romantiikkaa, tragediaa ja mystiikkaa.

Vantaan näyttämö kantaesitti viime kesänä Juha Hurmeen kirjoittaman ja ohjaaman Rehu-Virtasen.

Kuinka ollakaan, vantaalaisten kotinäyttämö on liki satavuotiaassa navetassa, jossa A.I.Virtanen aikoinaan kehitteli palkittua AIV-rehuaan. Paikkakunnalla häntä kutsuttiin Rehu-Virtaseksi.

Tamperelaisen Tukkateatterin esityksenä nähdään Päivi Haanpään ja Marika Riikosen käsikirjoittama Terveisiä parisuhteesta. Näytelmä jatkaa aiemmin näyttämöpäivillä nähdyn Parisuhdemonologit-näytelmän tematiikkaa. Esitys antaa puheenvuoron erilaisille pariskunnille, ikäkausille ja salatuille totuuksille.

Työväen näyttämöpäivät 24. - 26.1.2020. Liput tulevat myyntiin tammikuussa.