Mikkelin tapahtumajärjestäjät peruuttavat ja siirtävät lähiaikojen suunniteltuja tapahtumia – Koronakyykky syvenee rajoitusten myötä

Kaikki haluavat saada koronaepidemian kuriin, mutta niin kauan kuin rajoituksia joudutaan määräämään, jatkuu kulttuurialan kurjuus.

Jaakko Avikainen

Papin perhe on Mikkelin teatterin uusi ensi-iltatuotanto. Teatteri järjestelee esityksiä koronarajoitusten mukaan.
Papin perhe on Mikkelin teatterin uusi ensi-iltatuotanto. Teatteri järjestelee esityksiä koronarajoitusten mukaan.

Mikkelin vaikeutunut koronatilanne heijastuu myös alueen kulttuuririentoihin. Osa toimijoista selvittää paraikaa, millaisia muutoksia Essoten maanantaina asettama 50 hengen kokoontumisrajoitus vaikuttaa heidän järjestelyihinsä. Osa on jo tehnyt päätöksiä.

Mikkelin teatteri tiedotti nettisivuillaan tiistaina iltapäivällä tiukentavansa Papin perhe -näytelmän ensimmäisten esitysten katsojamäärää koronarajoitusten mukaisiksi.

Myöhemmin tiistaina Mikkelin teatterin johtaja Alexander Anria kertoi näytelmän työryhmän päättäneen siirtää sekä ennakkoesityksen että ensi-illan ajankohtaa viikolla eteenpäin. Ennakkoesitys esitetään perjantaina 25. syyskuuta ja ensi-ilta lauantaina 26. syyskuuta.

Siten näytelmä päästään toivottavasti esittämään mahdollisimman täysille saleille, ilman 50 hengen yleisörajoitusta.

Teatterissa on valmistauduttu ensi-iltakauden avaamiseen pitkän odotuksen jälkeen ja näytelmän ennakkoesitys sekä ensi-ilta ovat molemmat ennakkoon loppunmyydyt.

Elokuvateattereissa eli Kinolinnassa ja Ritzissä ohjelmisto pyörii suunnitellulla tavalla, kertoo yrittäjä Mika Luukkonen. Käytännössä näytöksiin otetaan enintään 50 katsojaa niin kauan kuin rajoitukset ovat voimassa.

– Se ei ole mikään ongelma. Ihmiset ovat tällä hetkellä niin varovaisia, että yhteen näytäntöön tulee korkeintaan kourallinen katsojia, Luukkonen sanoo.

Kansalaisopiston päätöksiä

Esimerkiksi Mikkelin kansalaisopiston ryhmistä nuorisoteatteri eli Kannu ehti haudata Tummien perhosten koti -näytelmän esityksensä jo viime viikolla. Ne oli siirretty kertaalleen, keväästä syksyyn, mutta pahentuneen koronatilanteen vuoksi esitykset päätettiin peruuttaa kokonaan.

Vekkuliteatterille tuli viime vuonna 35 vuotta täyteen ja tapausta juhlittiin Hukassa on hyvä paikka -lastenmusikaalilla. Nyt ryhmän tähtäin on jo vuodessa 2021.
Vekkuliteatterille tuli viime vuonna 35 vuotta täyteen ja tapausta juhlittiin Hukassa on hyvä paikka -lastenmusikaalilla. Nyt ryhmän tähtäin on jo vuodessa 2021.

Kansalaisopiston lausuntaryhmän valmistelema esitys Ystävyyden puisto sen sijaan voidaan toteuttaa Vanhalla Sotkulla ensi viikonloppuna.

– Esityksiä koskee Essoten määritys maksimiosallistujamäärästä, muistuttaa opiston rehtori Matti Laitsaari.

Ystävyyden puisto on lausuntaryhmän esitys Vanhalla Sotkulla.

Vekkuliteatteri puolestaan peruuttaa kaikki Nummisuutarit-rockmusikaalinsa esitykset lokakuussa.

– Vekkuliteatterin tekijät ovat 10–18 -vuotiaita, joten maanantaina annetut etäohjeistukset koskevat juuri heitä. Emme ehdi saada esitystä valmiiksi, koska emme pääse harjoittelemaan. Ja onhan tässä se riski, että karanteenia joudutaan jatkamaan, sanoo tuottaja Minttu Tamski.

Vekkuliteatterin aikuiset ovatkin päättäneet, että esityksestä tehdään kooste, joka taltioidaan ja jaetaan katsojille sosiaalisen median kautta lokakuussa.

Keikkarintamalla hiljenee

Perjantaille 18.9. merkitty jousisoittajien konsertti Mikkelin musiikkiopiston salissa on peruttu. Nälkäpäivä-konsertit on siirretty viikolla eteenpäin alkuperäisestä aikataulusta 24.–25.9.

– Tällä hetkellä selvitämme, josko ne voitaisiin pitää kuun vaihteessa ja mahdollisesti striimata myös nettiin, kertoo opiston konserttikoordinaattori Mirva Helske.

Mikkelin musiikkiopisto on siirtänyt etäopetukseen tiistaina määrättyjen 4.– 9.-luokkalaisten mikkeliläisten soitto- ja laulutunnit etäohjaukseen kahden viikon ajaksi. Myös kaikki Mikkelin musiikin perusteet -ryhmät ovat etäopetuksessa 15.– 28.9.

Myös tanssiparketit hiljenevät Mikkelissä. Anttolanhovi on ilmoittanut peruvansa ensi perjantain 18.9. tanssit Taikakuu-yhtyeen tahdissa. Anttolanhovin muuhun toimintaan koronarajoitukset eivät vaikuta. Asia on varmistettu Essotelta, kertoo liiketoimintaa johtava Juha Kaitainen.

Kesän tanssikautta hiljalleen päättelevässä Ristiinan Metsälinnassa on peruttu tämän viikon tanssit, eikä Hurma siten tanssita sunnuntaina 20.9.

Uutinen päivittyy. Lisätty Mikkelin teatterin tiedot kello 13.10. Päivitetty tieto Papin perheen esitysten siirtymisestä kello 18.00.

Muokattu Mikkelin teatteria koskevia tietoja 16.9. kello 13.20.