Kokiko Mikkelin kuvataide-elämä kuoliniskun Taidemuseon mennessä remonttiin?

Länsi-Savon kuvataidekriitikko Onerva Kiianlinna pohtii kirjoituksessaan Mikkelin kuvataidetarjontaa ja tarjoaa vinkit pääkaupungin parhaisiin kohteisiin talvilomalla.

Vesa Vuorela

Maailmanluokan jäänveistotaidetta löytyy Mikkelin keskustasta, vinkkaa Onerva Kiianlinna.
Maailmanluokan jäänveistotaidetta löytyy Mikkelin keskustasta, vinkkaa Onerva Kiianlinna.

Mikkelin taidemuseon tämän vuoden mahdollisesta näyttelykalenterista ei ole tietoa. On siis aika kääntää katse kohti vaihtoehtoisia taiderientoja, joita Mikkelistä kyllä löytyy muutamia.

Kiinnostavinta taidetarjontaa tällä hetkellä ovat maailmanluokan jääveistokset Kirkkopuistossa. Mikkelin kansainvälisen jääfestivaalin sato on kunniotettavan kekseliästä niin muotojen kuin sisältöjensäkin puolesta.

Monelta jää käymättä Studio Wäkewän sympaattisessa näyttelytilassa — suotta. Näyttelyt vaihtuvat noin kerran kuussa, ja esillä on usein nuorten tekemiä teoksia. Pienen gallerian iloja ovat, että taideähkyä ei ole luvassa ja näyttelyssä kehtaa käydä pyörähtämässä pikaisestikin. Valokuvakeskus ja Galleriari ovat sen sijaan hieman kookkaampia, mutta silti kohtuullisessa ajassa nähtyjä vaihtoehtoja.

Vesa Vuorela

Galleriarissa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Kuva on viime vuodelta.
Galleriarissa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Kuva on viime vuodelta.

Wäkewää, Valokuvakeskusta ja Galleriaria yhdistää ilmaisen sisäänpääsyn lisäksi kotiseuturakkaus. Galleriat suosivat erityisesti paikallisten taiteilijoiden töitä. Tilat ovat myös hyvin intiimejä ja helposti lähestyttäviä. Kävijän ei tarvitse pelätä joutuvansa häpeän kouriin, jos oma taiteentuntemus ei ole kulttuurille sielunsa antaneen mesenaatin tasolla.

Älä tyydy todennäköisimpään

Helsinki on kiistatta Suomen kulttuurielämän Mekka ja Medina. Jähmeät Kansallisgallerian lippulaivat Kiasma ja Ateneum eivät kuitenkaan ole onnistuneet säväyttämään viimeisillä näyttelyillään. Parempaakin Helsingistä löytyisi. Jos talvilomaretki suuntautuu pääkaupunkiseudulle, katveeseen jääneet galleriat osoittautunevat käymisen arvoisiksi.

Kansallisgalleriaan kuuluva mutta auttamattomasti unohduksiin jäänyt Bulevardin Sinebrychoffin taidemuseo tarjoaa loistokohteen konventionaalisesta maalaustaiteesta ja historiallisesta hienostomiljööstä kiinnostuneille.

Kansainväliset näyttelyt ovat usein tasokkaita, ja kokoelmasta löytyy jopa hiljattain restauroitu Rembrandtin taidonnäyte. Tila itsessään on myös sangen henkevä. Yläkerran empiresali ja kustavilainen salonki antiikkihuonekaluineen tyydyttävät vaativankin herkkusuun krumeluurinnälän.

Niin ikään ydinkeskustassa sijaitseva Töölön Taidehalli on tuskin koskaan aiheuttanut pettymyksiä näyttelyillään, jotka ovat Sinebrychoffia enemmän tätä päivää. Museolle kävelee Kampin ostoskeskuksesta muutamassa minuutissa.

Kyseessä on jokaisen hipsterin tai hipsteriksi haluavan ehdoton museokohde


Kaikista tuoreinta näkökulmaa edustanee Kontulan Museum of Impossible Forms (suomeksi Mahdottomien muotojen museo). Dekolonialismia, feminismiä ja antirasismia johtotähtinään pitävä museo tarjoaa kantaaottavaa taidetta ja keskustelua marginaalisuudesta.

Kyseessä on jokaisen hipsterin tai hipsteriksi haluavan ehdoton museokohde, mutta metromatkan taittaa jo silkasta uteliaisuudestakin paikalle löytänyt satunnainen kävijä. | Onerva Kiianlinna