Kirja-arvio: Marja-Sisko Aalto kirjoittaa aina vain napakammin ja sujuvammin — Uusin dekkari on monin tavoin ajankohtainen

Marja-Sisko Aalto: Timantti. Icasos 2019. 214 s.

Kirja-arvio: Marja-Sisko Aalto kirjoittaa aina vain napakammin ja sujuvammin — Uusin dekkari on monin tavoin ajankohtainen

Poliisipartio saa hälytyksen tappeluun kuopiolaisen lähiöpubin ulkopuolelle. Kyläkahakalta vaikuttava tapaus on kuitenkin monimutkaisempi kuin aluksi näyttää. Osallisina on katurauhaa partioivia Balderin sotureita ja aseistautuneita maahanmuuttajia.

Pappi ja kirjailija Marja-Sisko Aallon viidennessä dekkarissa Timantti liikutaan ajankohtaisissa teemoissa. Kirja tosin alkaa kaukaa menneisyydestä, mistä on tullut Aallon tavaramerkki. Hän punoo yhteen mennyttä ja nykyhetkeä, totta ja tarua.

Varsinainen rikosjuoni on synkkä ja raakakin.

Edellisistä kirjoista tuttu Kuopion poliisin työpari Annette Savolainen ja Aatu Heiskanen on yhä remmissä ja käy selvittämään tappelun taustoja. Heiskanen saa lisäksi yllättävää postia, josta kirjan nimikin tulee.

Kun Aallon ensimmäisissä dekkareissa oli varsin kodikas sävy, nyt se on tummempi. Hän kirjoittaa aina vain napakammin ja sujuvammin. Vaikka tapahtuu pahoja, ollaan silti kaukana kylmäntylyistä ja raaoilla yksityiskohdilla mässäilevistä nykytrillereistä.

Marja-Sisko Aalto

Marja-Sisko Aalto ja hänen puolisonsa viihtyvät luonnossa ja retkeilevät paljon kansallispuistoissa ja vaellusreiteillä.
Marja-Sisko Aalto ja hänen puolisonsa viihtyvät luonnossa ja retkeilevät paljon kansallispuistoissa ja vaellusreiteillä.

Aalto seuraa jälleen myös poliisiensa yksityiselämää, Savolaisen perheen iloja ja murheita ja Heiskasen seurustelun etenemistä. Niihin hän on sisällyttänyt monenmoista päivän päälle tuttua, kuten taksiuudistuksen vaikutukset Annetten aviomiehen taksifirmaan, tyttären ensimmäiset seksikokeilut ja kulkemisen nilkat paljaina talvipakkasella.

Varsinainen rikosjuoni on synkkä ja raakakin. Maahanmuuttajien ja kuopiolaisten nuorten miesten yhteenotosta kehkeytyy vyyhti, jonka jäljet johtavat kansainväliseen rikollisuuteen ja terrorismiin asti. Rinnakkaisjuoni pureutuu niin ikään ihmismielen pimeään puoleen, lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Entinen Imatran seurakunnan kirkkoherra Aalto on Kuopioon siirryttyään tehnyt onnistuneen aluevaltauksen dekkaristina. Hän on jäänyt eläkkeelle virastaan Kuopion hiippakunnan notaarin työstä, joten kirjoja saattaa ja saa tulla lisää.

Leena Härkönen

Hyvää: Juureva juonidekkari, johon on helppo tarttua.

Kehitettävää: Ajankohtaisia teemoja on liitetty mukaan jopa turhan paljon.

Erityistä: Marja-Sisko Aalto työskenteli Imatran seurakunnan kirkkoherrana 1986—2010. Hän tuli julkisuuteen transsukupuolisena vuonna 2008 ja kävi läpi sukupuolenkorjausprosessin.

Marja-Sisko Aalto puhuu tiistaina Mikkelissä "Hyvinvoinnin iltakoulu: Olen hyvä juuri näin" -tilaisuudessa. Tapahtuma on Mikkelin yliopistokeskuksessa kello 17—18.30.