Muistot pyrkivät pintaan, kun Mikkelin kaupunginorkesteri esitti Metsäkukkia konsertissaan Kiiskinmäen päiväkeskuksessa — "Tässä tuntee todella tekevänsä jotakin tärkeää tehtävää", sanoo viulisti Tuukka Lehtonen

Kaupunginorkesteri on vuotuisella palvelukotikiertueellaan kahden viikon ajan. Konsertteja on 13, ja suurin osa niistä orkesterille entuudestaan tutuissa paikoissa.

Vesa Vuorela

Mikkelin kaupunginorkesteri käy kahden viikon aikana konsertoimassa 13 kohteessa palvelukotikiertueellaan. Kiiskinmäen päiväkeskus oli vuorossa keskiviikkona.
Mikkelin kaupunginorkesteri käy kahden viikon aikana konsertoimassa 13 kohteessa palvelukotikiertueellaan. Kiiskinmäen päiväkeskus oli vuorossa keskiviikkona.

Ensin yleisöä lämmitellään tutuilla kansanlauluilla, perään soitetaan vähän perusklassista ja lopuksi tarjoillaan viulisti Tuukka Lehtosen lauluosuus. Pari tuttua valssia ja tango.

Mikkelin kaupunginorkesterin konsertti keskiviikkona Kiiskinmäen päiväkeskuksessa saa yleisöltä lämpimän vastaanoton. Etenkin lauletut kappaleet vaikuttavat olevan kuulijoiden mieleen.

Myös muusikot arvostavat iäkkään yleisön kiitosta.

— Tässä tuntee todella tekevänsä jotakin tärkeää tehtävää. Etenkin Metsäkukkia-kappale nostaa usein muistoja ihmisten mieliin, sanoo Lehtonen konsertin päätyttyä.

Kaupunginorkesteri on vuotuisella palvelukotikiertueellaan kahden viikon ajan. Konsertteja on 13, ja suurin osa niistä orkesterille entuudestaan tutuissa paikoissa.

Se on riskinä, että itse liikuttuu. — Tuukka Lehtonen

Lehtosen mukaan yleisön reaktiot ovat kaikkialla pääpiirteissään samansuuntaiset. Esiintyvälle taiteilijalle iäkäs, vastaanottavainen yleisö voi mennä syvälle tunteisiin ja siinä sivussa esitys vähän kärsiä.

— Se on riskinä, että itse liikuttuu. Täälläkin yleisön reaktiot saivat minulle niin vähän käymään, Lehtonen sanoo.

Musiikilla on virkistävä vaikutus

Yksi konsertin kuulijoista on Pirkko Manninen, joka kertoo käyvänsä Kiiskinmäen päiväkeskuksessa aina keskiviikkoisin, kun tarjolla on ohjelmaa. Tapahtumarikas päivä taittaa mukavasti hänen viikkonsa kulun.

— Kaunistahan musiikki on kuunnella, kun sitä täällä soitetaan. Ja pistihän ne laulut jalkoihin vipinätä, Ilta Saimaalla -yhteislauluun osallistunut Manninen sanoo.

Kiiskinmäellä järjestetään kuntouttavaa päivätoimintaa, johon pääsee mukaan vain hakemuksella, mutta kun tarjolla on keskiviikkona kello 13 alkavaa ohjelmaa, ovat ovet avoimet kaikille.

Päiväkeskuksen lavalla on nähty niin tanssikoulun oppilaita kuin harrastajateatteria. Etenkin päivätanssit ovat suosittuja asiakkaiden keskuudessa.

Kaupunginorkesteri on vuotuisella palvelukotikiertueellaan vielä tämän viikon ajan. Jäljellä on neljä konserttia, viimeisinä konserttipaikkoina Metsätähti Suomenniemellä ja Vaarinsaari Ristiinassa perjantaina.

Valtiotieteen tohtori Assi Liikanen on tutkinut taiteen ja kulttuurin merkitystä hoitoyksiköiden toiminnassa. Hänen mielestään kaupunginorkesterin kiertue on erittäin tervetullut asia.

— Musiikilla aivan erityisesti, mutta toki myös muilla taiteilla, on virkistävä ja innostava vaikutus palvelukotien iäkkäisiin kuulijoihin. Se on monien tutkimusten voimin todistettu asia. Musiikki antaa myös muistille virkistystä.

Liikasen ajatusta tukevat kaupunginorkesterin konsertit, joiden lopussa yleisö osallistuu yhteislauluun. Laulun sanoja palaa mieliin joskus hyvin syvältä muistin sopukoista.

— Muistan, kun mieheni äiti oli Kyyhkylässä, niin siellä lähes koko vuoden puhumattomana ja muistamattomana olleita ihmisiä lauloi mukana joululauluja ja muisti sanatkin paremmin kuin esilaulajat konsanaan, Liikanen kertoo.

Taiteen merkitys ihmismielelle saattaa olla suurempi kuin mitä ruuhkavuosiaan elävä ihminen tulee ajatelleeksi. Siksi on tärkeää, että kulttuuria viedään myös niihin paikkoihin, joissa ihmisillä ei muuten ole mahdollisuutta sitä kokea.