Kesäkadulle, teatteriin, kirjastoon? — Mikkelin musiikkiluokkien oppilaat haluaisivat tehdä enemmän keikkaa kaupungilla

Opettaja Annemari Kukkonen arvioi, ettei Mikkelissä ole vielä täysin oivallettu, mihin kaikkeen musiikkiluokkien oppilaat pystyisivät. Parhaillaan luokissa valmistaudutaan keväiseen lastenkonserttiin.

Vesa Vuorela

Urheilupuiston koulun 8M-luokka harjoittelemassa konserttia varten.
Urheilupuiston koulun 8M-luokka harjoittelemassa konserttia varten.

Kukapa ei joskus olisi hyräillyt laulua leijonan metsästyksestä. Sitä, jossa esteitä ei voi alittaa, ei ylittää, eikä ainakaan kiertää. Laulu oli supersuosittu alakouluikäisten keskuudessa 1990-luvun alussa, mutta pitänyt pintansa sen jälkeenkin.
— Mä olin alle viisivuotias, kun kuulin laulun Fröbelin Palikoiden esittämänä ensimmäisen kerran, kertoo 2000-luvulla syntynyt Netta Vahvaselkä.

Kun hän ja muut Urheilupuiston koulun 8M-luokan oppilaat tulkitsevat laulun, löytyy leijonanmetsästyksestä aivan uusia sävyjä. Tuttu leikki on osa ensi viikolla Mikaelissa järjestettävän perinteisen lastenkonsertin ohjelmistoa, ja mukana ovat kaikki musiikkiluokat kolmosista yhdeksänsiin.

— Rakastamme sitä, että voimme tehdä esityksiä hyvissä puitteissa. Saamme tekniikkaa, äänentoistoa ja näyttävyyttä tekemiseemme, sanoo harjoituksia ohjaava musiikinopettaja Annemari Kukkonen.

Oppilaat ovat päässeet itse suunnittelemaan Matkustan ympäri maailmaa -teemaisen konsertin ohjelmistoa, ja he ovat myös sovittaneet osan lauluista.
— Nykyään opetussuunnitelmaan kuuluu se, että oppilaat osallistuvat musiikin keksimiseen. Olisi paljon tylsempää jos toisin tunnille valmiin sovituksen ja askelmerkit ja sanoisin, että tehkääs tästä, Kukkonen sanoo.

Musiikkiluokkalaisten festarit, kolmikko hihkaisee innoissaan

Musiikkiluokalle pyrkivän ei tarvitse olla musiikin superlahjakkuus. Kuudessa vuodessa taidot kyllä karttuvat.
— Haluan, että oppilaille jää musiikkiluokkalaisuudesta käytännön soittotaitoja, että he osaisivat soittaa nuoteista, ja musiikin teoriaa. Sitähän ei opiskella meillä muuten kuin käytännön yhteydessä, Kukkonen linjaa.

Musiikkiluokkia neljä vuosikymmentä

Musiikkiluokilta ponnahdetaan toisinaan alan ammattilaiseksi. Vuonna 1982 Päämajakoulun musiikkinopettajaksi tulleen ja pari vuotta myöhemmin Cantus Michaelis -kuoron perustaneen Erkki Seppälän oppilaina ovat olleet muun muassa oopperalaulaja Timo Riihonen ja pianisti Terhi Dostal. Maailmalla esiintyviä taiteilijoita nykyään kumpainenkin.

Musiikkiluokat perustettiin Mikkeliin 1970-luvun lopulla. Eläkkeellä oleva Seppälä kertoo mallia otetun muun muassa Kouvolasta, joka oli edelläjäkävijä ja aloittanut musiikkiluokat jo vuosia aiemmin.

Oppilaaksi hakevien määrä on viime vuosina ollut suhteellisen vakio, noin 35 hakijan paikkeilla. Tänä vuonna pyrkijöitä oli 39. Luokalle voidaan ottaa enintään 24 oppilasta.

— Jossain vaiheessa hakijoita oli enemmän. Vuonna 1986 luokalle oli 80 pyrkijää. Muistan, miten oppilasvalintaa tekemässä ollut kanttori Matti-Veikko Kuusi sanoi, että olisi voitu perustaa vaikka kaksi luokkaa, Seppälä kertoo.

Vuonna 1981 kaupungissa perustettiin Mikkelin musiikkiluokkien tukiyhdistys, joka kerää varoja oppilaiden soittimia, nuotteja ja esiintymismatkoja varten, ja hallinnoi konsertteja.

Oppilailla ideoita yhteistyöhön

Urheilupuiston koulun 8M-luokan oppilailla Elisa Nykäsellä, Elsa-Vilja Heikkilällä ja Netta Vahvaselällä on taskussaan paljon ideoita siitä, miten Mikkelin kaupungissa voitaisiin hyödyntää musiikkiluokkien osaamista ja intoa vielä nykyistä enemmän.

— Joku tosi iso kesäkonsertti voitaisiin järjestää. Sinne tulisi niitä, jotka olisivat kiinnostuneita musiikista ja haluaisivat ehkä pyrkiä musiikkiluokalle, pohtii Nykänen.

— Yhteistyöjuttuja kaupungin muiden toimijoiden kanssa voisi olla enemmän. Esimerkiksi Kesäkadulla voitaisiin tehdä mitä vaan ja teatterin kanssa vaikka musikaalia. Siitä hyötyisivät molemmat osapuolet ja ulkopuoliset näkisivät, millaista tämä touhu on, sanoo Heikkilä.

Kirjaston open stage kiinnostaisi ja kirjastossa oppilaita voisi hyödyntää myös esimerkiksi satutunneilla.
— Muitten Suomen musiikkiluokkien kanssa voitaisiin tehdä yhteistyötä. Käydä vaikka vierailuilla muilla paikkakunnilla, lisää Vahvaselkä.

Musiikkiluokkalaisten festarit, kolmikko hihkaisee innoissaan. Tykitys jatkuu. Kuorokilpailuja, joo, ja yhteistyötä kaupungin eri seurojen kanssa, ehdottomasti.
Musiikkiluokalla opiskeleminen on ainutlaatuinen kokemus, he korostavat, ja siitä jää paljon hyviä muistoja.

Matkustan ympäri maailmaa -lastenkonsertti Mikaelissa 20.4. kello 18.

Mikkelin musiikkiluokat

Perustettiin 1970-luvun lopulla.
Sijaitsevat Päämajakoulussa (3.—6. lk) ja Urheilupuiston koulussa (7.—9. lk).
Oppilaat valitaan vuosittain 2. luokan oppilaista hakemusten ja soveltuvuuskokeen perusteella.
Opetusta annetaan painotetun musiikin opetussuunnitelman mukaisesti.