Isoisä opetti Jasmina Ijäksen maalaamaan — Itseoppinut kuvataiteilija palkittiin stipendillä

Ijäs työskenteli Salmelan nuorten taiteilijoiden talviresidenssissä syyskaudella 2017. Hän kuvaa töissään eläimiä niiden luontaisessa ympäristössä, mutta niin, että ihmisten jättämät jäljet ovat nähtävissä.

Mari Koukkula

Isoisä opetti Jasmina Ijäksen maalaamaan — Itseoppinut kuvataiteilija palkittiin stipendillä

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalalla on silmää nuorille taiteilijoille.
— Lahjakkuuden näkeminen etukäteen on omanlaisensa lahja ja joku on sanonut, että mulla sellainen on. Olen kiitollinen, jos se pitää paikkansa, hän sanoo.

Hoikkala tekee vuosittain esityksen Osuuskauppa Suur-Savon kummitaiteilijaksi. Tänä vuonna valinta kohdistui tamperelaiseen Jasmina Ijäkseen (s. 1990), joka palkittiin stipendillä torstaina Mikkelissä. Stipendin suuruutta ei kerrota julkisuuteen.

Ijäs työskenteli Salmelan nuorten taiteilijoiden talviresidenssissä syyskaudella 2017. Hän kuvaa töissään eläimiä niiden luontaisessa ympäristössä, mutta niin, että ihmisten jättämät jäljet ovat nähtävissä. Kuvansa Ijäs viipaloi geometrisiksi kertomuksiksi.

Pikkutarkkoja eläinhahmoja

Ijäs on itseoppinut kuvataiteilija. Hoikkalan mukaan alan koulutus ei ole Salmelaan pääsyn edellytys, päinvastoin. Kummitaiteilija on useana vuonna ollut itseoppinut taiteilija.

Ijäksellä on kaupallinen koulutus, kuvataiteeseen hänet perehdytti maalausta harrastava isoisä.
— Olen ollut hyvä piirtäjä pienestä pitäen ja tykännyt siitä. Pari vuotta sitten kiinnostus kuvataiteeseen syveni ja lähdin tekemään sitä täysillä, Jasmina Ijäs kertoo.

Ole aito oma itsesi ja maalaa sydämestäsi. — Tuomas Hoikkala

Oman tyylin löytäminen oli helppoa. Pikkutarkasta piirtämisestä pitävä nuori taiteilija tutkii eläimiä tarkoin ja kuvaa niitä töissään hyvin yksityiskohtaisesti. Maalaustensa luonnokset hän työstää tietokoneella omien valokuviensa pohjalta.

Taiteilijataipaleensa alkumetreillä oleva Ijäs saa Hoikkalalta ohjeita tulevaan.
— Ole aito oma itsesi ja maalaa sydämestäsi. Sen lisäksi suosittelen hankkimaan tutorin. Miksi oppia ei ottaisi, jos sen helposti kysymällä jostakin saa. Tärkeää on myös oikeassa paikassa esiintyminen ja se, että teokset olisivat mahdollisimman hyvällä profiililla esillä.

Suur-Savon kummitaiteilija nimettiin 17. kerran. Aikaisempien vuosien valintoja ovat muun muassa Antti Hakkarainen, Johanna Lumme, Kia Taegen ja Samuli Heimonen.
Yleisölle Jasmina Ijäksen teoksia on esillä kesäkuussa avautuvassa näyttelyssä taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla.