Juvan lukioteatterin tämän vuoden esitys on Vesa ja Irma Kontiaisen kasvutarina — Kaarihallin Irma sivuaa myös Juvan paikallishistoriaa

Kaikki, mitä esiintymislavalla nähdään tai kuullaan, on lukiolaisten omaa käsialaa. Kaarihallin Irman käsikirjoitus ei ole fiktiota, vaan perustuu suurelta osalta tositarinoihin.

Arja Reinikainen

Juvan lukioteatterin Kaarihallin Irma -näytelmää siiviittää suomirock ja vauhdikkaat koreografiat.
Juvan lukioteatterin Kaarihallin Irma -näytelmää siiviittää suomirock ja vauhdikkaat koreografiat.

Kaarihalli Juvalla oli 1970- ja 80-luvulla yksi Itä-Suomen suosituimmista tanssipaikoista. Juvan lukioteatteri marssittaa lukion auditorion lavalle joukon Kaarihallilla aikoinaan vierailleita legendaarisia musiikkinimiä Remu Aaltosesta Dannyyn ja Michael Monroesta Pelle Miljoonaan.

Lukioteatterin tämän vuoden näytelmän käsikirjoitus on musiikin monitoimimiehen Vesa Kontiaisen käsialaa.

Käsikirjoitus ei ole fiktiota, vaan perustuu suurelta osalta tositarinoihin, sillä Kontiaisen äiti Irma Kontiainen toimi Juvan Kaarihallin toiminnanjohtajana 1977—1986.

Myös isä Eino Kontiainen oli aktiivisesti mukana Kaarihallin toiminnassa.

Kaarihallin Irma on paitsi äidin ja pojan kasvutarina, myös tositapahtumia sivuavaa paikallishistoriaa sekä raikas kurkistus 1970- ja 80-luvun juvalaiseen elämänmenoon.

Tarina on samalla kunnianosoitus Juvan Pallolle ja Urheilijoille ja kaikille niille, jotka olivat mukana talkoissa rakentamassa Kaarihallista yhtä Itä-Suomen isoimmista tanssipaikoista.

Kaikki on lukiolaisten käsialaa

Juvan lukioteatteri vietti vuosi sitten 25-vuotisjuhlaansa. Teatteri on ilmiö sinänsä, sillä tänäkin vuonna esitystä tekemässä on mukana 70—80 lukion noin sadasta opiskelijasta.

— Kaikki eivät suinkaan nouse esiintymislavalle, vaan ovat mukana puvustus-, maskeeraus- tai kampaustiimeissä, kertoo lukion ilmaisutaidon opettaja ja näytelmän toinen tuottaja Ullariikka Kutvonen.

Kutvonen korostaa, että kaikki, mitä esiintymislavalla nähdään tai kuullaan, on lukiolaisten omaa käsialaa.

— Vuosien varrella lukioteatterille on tietysti saatu koottua jonkin verran rooliasuja, mutta opiskelijat muun muassa ompelevat uusia tai duunaavat vanhoista rooliasuja, kertoo Kutvonen.

Myös valoista ja äännetoistosta vastaavat opiskelijat.

Näytelmän päärooleissa Irma Kontiaista esittää Iida Riipinen, Eino Kontiaista Konsta Nulpponen ja Vesa Kontiaista Sami Väisänen.

Ohjauksesta vastaa näyttelijä ja teatterinjohtaja Kaisla Pirkkalainen. Musiikin ohjauksesta vastaa Katja Suomalainen ja koreografioista ja tanssien ohjauksesta Elina Käsnänen ja Elise Hallikainen.

Kaarihallin Irma -musiikkinäytelmän ensi-ilta perjantaina 18. tammikuuta kello 19 Juvan lukion auditoriossa.