Mikkeliläinen Matleena Lauha opiskelee pianonsoittoa Virossa— "Tavoitteeni on päästä musiikissa niin pitkälle kuin se on mahdollista"

Tallinna ei ole kaukana ja eläminen siellä on huomattavasti edullisempaa kuin Helsingissä. Opiskelu on maksullista, mutta yhden lukuvuoden hintalappu on vain 500 euroa.

Risto Hämäläinen

Matleena Lauha konsertoi kotikaupungissaan sunnuntaina iltapäivällä.
Matleena Lauha konsertoi kotikaupungissaan sunnuntaina iltapäivällä.

Mä en halua tehdä muuta kuin tätä, oivalsi Matleena Lauha opiskeltuaan pianonsoittoa Mikkelin musiikkiopistossa. Nyt hän käy toista vuotta Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa opiskelemassa rakastamaansa asiaa.

— Tallinnaan muuttaminen ei ollut haaveenani, mutta kun kuulin oppilaitoksesta paljon hyvää siellä opiskelleilta ja opettajanikin suosittelivat paikkaa, päätin hakea.

Lauha on oivaltanut, että Tallinna ei ole kaukana ja että eläminen siellä on huomattavasti edullisempaa kuin Helsingissä. Opiskelu on maksullista, mutta yhden lukuvuoden hintalappu on vain 500 euroa.

Ei ihme, että sisaruksista myös Selina Lauha päätti hakeutua samaan paikkaan opiskelemaan klarinetinsoittoa.

— Mun tavoitteeni on päästä musiikissa niin pitkälle kuin se on mahdollista. Haluan tehdä tätä työkseni. Toivottavasti pääsen johon opettamaan ja voin myös konsertoida, Matleena Lauha sanoo.

Hänen opintonsa kestävät käytännössä viisi vuotta. Kuten Suomessa, kolme niistä on kandiopintoja, ja maisteriopintoja loput kaksi.

Mentorina Age Juurikas

Age Juurikas on yksi lempipianisteistani koko maailmassa, joten olen todella onnekas, kun saan olla hänen oppilaanaan, Lauha kertoo.

Alle 30-vuotias Juurikas on yksi Viron tunnetuimmista konserttipianisteista ja hänen mestarikurssillaan Lauha käy kahdesti viikossa.Virossa Matleena Lauha on opiskellut myös Ivari Iljan, Junio Kimasen, Matti Reimannin, Marrit Gerretz-Traksmannin ja Jaak Sikkin ohjauksessa.

Sunnuntaina hänen edistymistään pääsee kuulemaan Mikkelin musiikkiopiston salissa.
— Olen pitänyt muutamia konsertteja. Ne jännittävät, tietenkin, mutta jännityksen saa kanavoitua energiaksi, jonka voi suunnata soittamiseen.

Ohjelmassa on muun muassa Skrjabinin, Chopinin, Rautavaaran ja Mart Saarin musiikkia. Säveltäjistä etenkin Aleksandr Skrjabin on tällä hetkellä yksi hänen suosikeistaan.

Muusikkous on ammatti siinä missä mikä muu tahansa ja palkkansa eteen joutuu tekemään tosissaan töitä. Vain muutamat harvat suomalaispianistit kykenevät elättämään itsensä solistisilla tehtävillä.

Plussaa taideammatissa on, että se mahdollistaa asumisen oikeastaan missä päin maailmaa tahansa.

— En edes kuvittele, että vaikka valmistunkin solistiselta puolelta, olisin pelkästään konserttipianisti. Suurin osa vastaavan koulutuksen saaneista tekee opetustöitä ja konsertoi siinä sivussa.

Plussaa taideammatissa on, että se mahdollistaa asumisen oikeastaan missä päin maailmaa tahansa.

Tallinnan muusikkopiirit ovat pienet ja kaikki tuntevat toisensa. Lauha luonnehtii Tallinnaa vilkkaaksi kulttuurikaupungiksi, jossa on paljon tarjontaa ja jossa kulttuuriin suhtaudutaan arvostavasti. Pääsylippujen hinnatkin sopivat opiskelijabudjettiin mainiosti.

— Viimeksi kävin oopperassa katsomassa Pähkinänsärkijän ja maksoin viisi euroa lipusta. Istuin vielä hyvällä paikalla!

Matleena Lauhan pianokonsertti Mikkelin musiikkiopistolla 25.3. kello 15. Ohjelma 10 euroa.