Mikkelin musiikkijuhlat nostaa esiin 250-vuotiaan Beethovenin, ja menossa ovat mukana myös Gergijev ja Mariinski – Lipunmyynti alkaa sunnuntaina

Musiikkijuhlien tapahtumia levittäytyy heinäkuussa eri puolille kaupunkia.

Jaakko Avikainen

Valeri Gergijev ja Mariinski-teatteri saapuvat tuttuun tapaan Mikkelin musiikkijuhlille.
Valeri Gergijev ja Mariinski-teatteri saapuvat tuttuun tapaan Mikkelin musiikkijuhlille.

Mikkelin musiikkijuhlia vietetään ensi heinäkuussa usean teeman voimin.

Musiikkijuhlien tiedotteen mukaan tapahtuma nostaa esiin muun muassa Ludwig van Beethovenin, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta.

Beethovenin tuotannosta ohjelmistossa ovat kuudes ja yhdeksäs sinfonia sekä kolme viimeistä pianosonaattia.

Mariinski-teatteri esiintyy musiikkijuhlilla neljänä päivänä. Kolme ensimmäistä konserttia johtaa Valeri Gergijev, ja neljännessä Mariinskin johdossa debytoi nuori ja nouseva suomalainen kapellimestari Dalia Stasevska.

Festivaalijohtaja Teemu Laasasen mukaan musiikkijuhlat haluaa nostaa klassisen musiikin tunnettujen suurteosten rinnalle myös unohdettua tai kadoksissa ollut musiikkia.

– Maailman kantaesityksen saa suomalaissyntyisen Laura Netzelin pianokonsertto lähes 120 vuoden takaa. Konsertin alkusoittona kuullaan Ida Mobergin Preludi, ja orkesterina musiikkijuhlilla esiintyy ensimmäistä kertaa Saimaa Sinfonietta kapellimestarinaan Erkki Lasonpalo. Pianistina taituroi Stefan Lindgren Tukholman kuninkaallisesta filharmoniasta, Laasanen valottaa tiedotteessa.

Musiikkijuhlat huipentuu Suomalaiseen fantasiaan, jota tiedotteessa luonnehditaan perinteiseksi sinfoniakonsertiksi yhdistettynä moderniin digitaalitekniikkaan, suomalaiseen luontoon ja taiteellisiin visualisointeihin.

Runsaasti oheisohjelmaa

Kulttuuri- ja kongressitalo Mikaelin lisäksi konsertteja järjestetään ainakin jäähallissa, Kulttuuritalo Tempossa ja Musiikkiopiston salissa.

Ilmaistapahtumia levittäytyy kauppakeskus Stellaan, torille, satamaan ja ravintoloihin.

Musiikkijuhlien yhteydessä on myös tuttuun tapaan runsaasti oheisohjelmaa, esimerkiksi Päämajasymposium ja Suomen pankin talousseminaari.

Mikkelin musiikkijuhlat järjestetään 4.–12. heinäkuussa. Lipunmyynti alkaa sunnuntaina 1. maaliskuuta.