Rohkeudella voittoon Salmelassa – Viidennen kuvataidekilpailun ykköspalkinnon sai Anna-Liisa Kankaanmäki

Kankaanmäen teoksissa on vaikutteita taidehistoriasta.

Mikko Kontti

Anna-Liisa Kankaanmäen näyttelytila Salmelan aittarakennuksessa täyttyi vieraista palkintojenjaon jälkeen.
Anna-Liisa Kankaanmäen näyttelytila Salmelan aittarakennuksessa täyttyi vieraista palkintojenjaon jälkeen.

Mäntyharjun Salmelan tapahtumaohjelman konsertteja ovat koronarajoitukset siirtäneet. Sen sijaan taidenäyttelyissä ohjelma toteutui, ja yhtä kesän huipennusta vietettiin perjantaina, kun puistonäyttämöllä palkittiin nuorten kuvataidekilpailun parhaat.

Ykköspalkinnon vastaanotti lahtelainen kuvataiteilija Anna-Liisa Kankaanmäki, jonka öljyvärimaalaukset muistuttavat taidehistorian merkittäviä barokkimaalauksia. Ihmiset esitetään osana mytologiaa kuitenkin luonnollisessa olomuodoissa vietteineen ja aisteineen.

– Rohkeiksi niitä sanotaan, mutta kukaan ei ole ainakaan suoraan antanut negatiivista palautetta, toteaa Kankaanmäki.

Osa teoksista on maalattu puukaappiin. Kankaanmäki kertoo saaneensa ajatuksen Virossa alttarikaapeista.

Tuomaristo arvosti rohkeutta niin, että sponsoreista Lähi-Tapiolan pääjohtaja Juha Koponen pääsi ojentamaan voittajalle 4 000 euron arvoisen pääpalkinnon. Tämä sanoi yllättyneensä ykkössijasta.

– Olin yllättynyt jo siitä, että pääsin näyttelyluokalle.

Kankaanmäki on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista vuonna 2009 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2012. Näyttelyitä hänellä yksin tai ryhmässä on ollut aiemmin, mutta edelleen muutakin työtä pitää tehdä, kertoo voittaja.

Kilpailut harvinaisia

Taiteilijan ammattia tavoitteleville kilpailuja on vähän. Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala kertoi Salmelan järjestäneen kilpailun nyt viidennen kerran.

Salmelan näyttelyyn on pyrkyä. Tuomariston puheenjohtaja, Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju kertoi tuomariston käyneen läpi 300 ehdotusta, josta näyttelyyn nostettiin 17 taiteilijaa.

Kuvataidekilpailussa toiseksi valittiin taidemaalari Kia Taegen Helsingistä ja kolmanneksi taidemaalari Elisa Marin Lahdesta. Yleisö äänesti suosikikseen taidemaalari Suvi Malekin Pirkkalasta. Tilaisuudessa huomioitiin stipendillä myös Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi valittu kuvanveistäjä Eliya Zweygberg.

Tapahtumat tärkeitä

Palkintojenjakotilaisuuden avannut tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) totesi olevansa eteläsavolaisena ylpeä Salmelan tasoisesta taidekeskuksesta, jossa nuoret pääsevät tasavertaisesti esille kokeneiden tekijöiden rinnalla.

Mikko Kontti

Salmelan kuvataidekilpailun palkinnot jaettiin perjantaina ja kaikki osallistujat kukitettiin yhdessä kuvataiteilija Miina Äkkijyrkän ja kulttuuriministeri Hanna Kososen kanssa.
Salmelan kuvataidekilpailun palkinnot jaettiin perjantaina ja kaikki osallistujat kukitettiin yhdessä kuvataiteilija Miina Äkkijyrkän ja kulttuuriministeri Hanna Kososen kanssa.

– Tapahtumien määrä Suomessa on kesällä valtava, ja niissä tuotetaan taidetta ja kulttuuria, jota ei muuten olisi tarjolla. Tämä kevät on ollut erikoinen. Valtio pyrkii tulemaan vastaan, jotta taidekenttä pääsisi yli koronan, sanoi Kosonen.

Ministeri ei kuitenkaan lupaillut uusia helpotuksia yleisötapahtumien väkimäärärajoituksiin, kun Hoikkala niistä tiedusteli.

Kokeneen taiteilijan neuvoja koko näyttelyluokalle antoi kuvataiteilija Miina Äkkijyrkkä. Hän muistutti levosta, unesta ja siitä, ettei pissa saa nousta päähän. Äkkijyrkkä myös totesi, että haalaripäiviä on taiteilijalla yleensä enemmän kuin pyhävaatteiden tilaisuuksia.

– Taiteilijan työ on rikasta ja raskasta, taivas ja helvetti, summasi Äkkijyrkkä.

– Sille omalle tunteelle ja valinnalle, miten sen teette, olkaa kuitenkin uskollisia. Myös lakia pitää noudattaa. Minä olen sen paras sanomaan.