Jurassic Rock jää tauolle — Tapahtumajohtaja: "Suosio on laskenut viime vuosina, konsepti kaipaa uudistamista"

Tapahtuma tiedottaa päätöksestä Facebook-sivullaan.

Vesa Vuorela

Viime vuoden Jurassic Rock -tapahtuma keskittyi rock-musiikkiin.
Viime vuoden Jurassic Rock -tapahtuma keskittyi rock-musiikkiin.

Jurassic Rock tiedottaa Facebook-sivuillaan jäävänsä tauolle. Facebook-päivityksessä ei kerrota, milloin mahdollinen paluu tapahtuu.

"Jurassic Rock 2007-2018 kiittää! Kiitos kaikille asiakkaille, yhteistyökumppaneille, artisteille, henkilökunnalle, talkoolaisille sekä muille kylän miehille. Jurassic Rock -Festival jää nyt tauolle, nähdään tulevaisuudessa", kuuluu Facebook-päivitys.

Nelonen Media Liven tapahtumajohtaja Riikka Fagerholmin mukaan päätös Jurassic Rockin kohtalosta tehtiin eilen. Fagerholmin mukaan kysymys on tauosta, ei lopettamisesta. Ainakaan ensi vuonna festivaalia ei järjestetä.

— Jurassic Rockin suosio on laskenut viime vuosina, ja ollaan siinä pisteessä, että konsepti kaipaa uudistamista.

Jurassic Rockissa on ollut kävijöitä yhä vähemmän joka vuosi. Kesän 2018 Jurassic Rock ei yltänyt kävijätavoitteeseensa. Yleisömäärä putosi vuodesta 2017. Kahden päivän aikana lipun ostaneita oli järjestäjien ilmoituksen mukaan viime kesän tapahtumassa vain 10 000, kun edellisenä kesänä lipun ostaneita oli 13 000.

Päätöstä ensi kesästä on tehty tähän asti, ja nyt työ konseptiuudistuksen eteen voi alkaa. Fagerholm ei osaa sanoa aikataulua sille, kuinka kauan uudistustyö kestää. Selvää on, että ensi kesäksi se ei ehdi.

— Ensi kesän tuote pitäisi olla jo kirkkaana mielessä. Nyt pohdimme, mikä konsepti on jatkossa.

Ensi kesänä Mikkelissä ei Nelonen Media Liven toimesta festaria siis nähdä.

— Haluamme mieluummin pitää Jurassic Rockista kiinni ja laittaa se kuntoon, eikä aleta tehdä mitään väliaikaisratkaisua tilalle.

Fagerholm vakuuttaa, että Jurassic Rockin konseptiuudistus on yhtä tärkeä kuin muidenkin festivaalien uudistustyö.

Uutinen tauolle jäämisestä ei ole suuri yllätys, sillä Jurassic Rockin tulevaisuuden ympärillä on liikkunut viime kuukausina paljon huhuja.

Edellinen some-päivitys kertoi kuitenkin päinvastaista, sillä lokakuussa festivaali julkaisi somessa päivityksen, jonka mukaan tapahtuma järjestettäisiin elokuussa 2019.

Tuolloin Fagerholm ei kuitenkaan vahvistanut tietoa.

Nelonen Media Live osti maaliskuussa jämsäläisen N.C.D. Production Oy:n koko festivaaliliiketoiminnan.

Välivuosikin iso menetys kaupungille

Kaupungin teknisen johtajan Jouni Riihelän mukaan välivuosikin on iso menetys. Jurassic Rock on osa Mikkelin kaupungin matkailua ja brändiä.

— Mielestäni se on tuote erityisesti nuorille aikuisille, eikä meillä ole mitään vastaavaa näin paljon massoja liikuttavaa tapahtumaa. Se on tunnettavuuskysymys, ja harmittaa, ettei sitä ensi vuonna ole.

Riihelän mukaan festivaalilla on kahdenlaista vaikuttavuutta. Syvällinen vaikutus on Mikkeliin festivaalille saapuville kävijöille. Toisaalta Jurassic Rockia on mainostettu ympäri Suomen, jolloin Mikkeli on ollut esillä runsaasti.

Kaupungin rooli festivaalissa on ollut infran rakentaminen.

— Yksi osa Jurassicin luontoa viimeisen viiden vuoden aikana on ollut Saimaa ja ympäristö.

Tapahtumapuistoa ei kuitenkaan ole tehty Jurassic Rockia varten, ja nyt pitääkin pohtia mitä korvaavaa tilalle voidaan luoda.

— Tuollaisen tuotteen rakentaminen on iso juttu. Toivon todella, että tällaiselle rock-festivaalille on vetoa tässä mittakaavassa ja asiaan voidaan vielä palata. Sitähän ei tietysti kaupunki päätä.

Kenkäveron Anne Ossi: Yhteistyö sujui hyvin

Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi kuuli taukopäätöksestä Länsi-Savon toimittajalta. Nelonen Medialta häneen ei olla oltu missään yhteydessä sinä aikana, kun päätöstä Jurassic Rockin tulevaisuudesta on odoteltu. Yhteistyö Nelonen Median kanssa on kuitenkin sujunut hyvin.

— Heillähän oli samat työntekijät kuin entisellä omistajalla. Heidän kanssaan on aina sujunut hyvin yhteistyö.

Kenkäveron tulevaan kesään päätös ei vaikuta.

— Me menemme ilman festareita. Kenkävero on toiminut kohta 30 vuotta, ja festarit on siellä järjestetty neljänä vuonna. Emme ole millään tavalla festareista riippuvaisia.

Ossia päätös harmittaa erityisesti kaupungin puolesta, koska Mikkelin kaupunki on tapahtumapellolle satsannut kunnallistekniikkaa. Kenkäverolle Jurassic Rock on tuonut näkyvyyttä erityisesti nuorempien aikuisten keskuudessa.

Festarin toinen perustaja Jukka Holmstedt: Mikkelissä on edelleen tilausta festivaalille

Jurassic Rockin toinen perustaja Jukka Holmstedt ei ole yllättynyt taukopäätöksestä, koska festarilta kantautuneet uutiset ovat olleet huonoja ja huhujakin aiheesta on liikkunut.  Uutinen on silti pettymys.

— Onhan se luonnollisesti ikävä uutinen siinä suhteessa, että se on ollut itselle tärkeä tapahtuma. Pitää kuitenkin ottaa huomioon se fakta, että festivaaleissakin on kyse liiketoiminnasta, ja se ei nähtävästi ole ollut niin kannattavaa viime vuosina.

Holmstedt ei tiedä festivaalin talousluvuista sen jälkeen, kun itse jätti Jurassic Rockin joulukuussa 2016. Hän pitää festivaalia Mikkelille monessakin suhteessa tärkeänä. Tapahtuma on tuonut paljon matkailueuroja kaupunkiin ja seutukunnalle ja antanut Mikkelistä nuorekasta kuvaa.

Holmstedt uskoo, että kun yksi ovi sulkeutuu, joku toinen mahdollisesti avautuu.

— En lähde spekuloimaan tulevaa, mutta sanotaan näin, että tilannetta tarkastellaan.

Hänestä Mikkelissä on edelleen tilausta festivaalille.

— Pitää ottaa huomioon aika, jossa eletään. Kaikkeahan määrittää kysynnän ja tarjonnan laki. Minulla on vahva usko siihen, että Mikkelissä on kyllä tilausta festarille.

Festivaalikartta harvenee

Jo aiemmin tänä syksynä on kuultu, että seudun festivaalikartta harvenee.

Kerimäellä ei järjestetä ensi kesänä Puruvesi Poppia, kun järjestäjät keskittyvät järjestämään keikkoja Retretin entisessä luolastossa Punkaharjulla. Myös Juva Rokkaa ilmoitti, ettei tapahtumaa ensi kesänä järjestetä.

Kokosimme kuvagallerian Jurassic Rockista vuosilta 2007—2018.

Juttu päivittyy. 

Korjattu lopettamispäätös muotoon taukopäätös Fagerholmin kommenttien jälkeen kello 11.57.