Naisvuoren torni loistaa taas pimeyden keskellä — Illumio-valotapahtumassa on tarjolla nähtävää pitkin Mikkeliä

15 metriä korkea jättivaloteos The Man sijoitetaan Kenkäveron pellolle.

Taru Hokkanen

Naisvuoren torni loisti pimeässä viime vuoden Illumio-tapahtumassa.
Naisvuoren torni loisti pimeässä viime vuoden Illumio-tapahtumassa.

Toisen kerran järjestettävä Illumio-tapahtuma tuo valoloistoa syksyiseen Mikkeliin perjantaina ja lauantaina 18.—19. lokakuuta.

Valotapahtuman reitti kulkee tänä vuonna Mikkelipuistosta Kenkäveron, kirjaston, Kirkkopuiston ja Savilahdenkadun kautta Naisvuorelle.

Reitin varrella yleisö saa ihastella valoteoksia ja valaistuja kohteita. Reitin voi kiertää kokonaan, osittain ja haluamaansa suuntaan.

Nainen Illumion takana on tapahtuman tuottaja, mikkeliläinen valaistussuunnittelija Elisa Hillgen.

Hänet muun muassa valittiin viime vuonna vuoden mikkeliläiseksi, ja alkuvuodesta Hillgen sai Suomen valoteknillisen seuran myöntämän valoisan persoonan tunnistuksen.

Kenkäveron päärakennuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi Hillgen on suunnitellut rakennukselle juhlavalaistuksen.

Syyskuussa Hillgen koordinoi Valon kaupunki -tapahtumaa Jyväskylässä. Siellä yhtenä vetonaulana oli Amanda Parerin 15-metrinen valoteos The Man, joka nähdään myös Mikkelissä. Jättivaloteos sijoitetaan Kenkäveron pellolle.

Kenkäveron päärakennuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi Hillgen on suunnitellut rakennukselle juhlavalaistuksen, joka julkistetaan perjantaina 18. lokakuuta kello 19.

Mikke-katujuna kuljettaa molempina iltoina

Reitin varrella ovat lisäksi muun muassa itävaltalaisen Leo Bettinellin Imled Lamps, Flowers of Life -kollektiivin Lux Creatura, Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi valmistunut valoteos Hehku sekä Hillgenin romanttinen teos Burleski.

Mikkelin seutukirjasto on yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista. Pääkirjastossa järjestetään Illumion yhteydessä teekutsut Liisa ihmemaassa -kirjan ja lukemisen unelmavuoden hengessä.

Naisvuoren torni saa valaistuksen viime vuoden tapaan. Lisäksi tornin pihaa koristaa valosuihkulähde.

Jos valotaide kiinnostaa, mutta jalkojaan ei halua rasittaa, voi reittiä pitkin kulkea Mikke-katujunalla. Mikke-juna liikennöi molempina iltoina välillä Mikkelipuisto—Naisvuori.

Viime vuonna Illumio liikutti Hillgenin arvion mukaan kahtena iltana yhteensä yli 10 000 ihmistä.

Illumio-valotapahtuma Mikkelissä perjantaina ja lauantaina 18.—19. lokakuuta kello 19—23.