Runouttahan se kaikki on — laulutekstit ovat kaupaksi käyvää kulttuuridokumentaatiota

Sanoitusten saaminen kirjaksi edellyttää isoa tekstituotantoa ja runollista arvoa. Lauluntekijöitä ei jahdata, mutta tekstikirjoja voidaan kytkeä muihin julkaisuihin.

Päivi Virta-Salo

Laulujen sanojen toimittaminen runoksi riisuu niistä sävelten lisäksi yleensä myös kertosäkeet ja turhat toistot, vaikka Ismo Alangon esimerkkitekstissä yksi säkeistö toistuukin. Runomuotoisena myös alkuperäisen laulutekstin rivitys tavallisesti muuttuu.

Lauluntekijä Bob Dylanin kirjallisuuden Nobel kihisytti kirjallisia piirejä vuosi sitten. Biisinikkarin rustailemia tekstejä katsottiin paljolti nenänvartta pitkin. Kirjakustantamoiden näkökulma artistien ja bändien sanoituksiin on käytännöllisempi.
— Runoina minä niitä ajattelin, kun luin vedoksia, toimituspäällikkö Sari Rainio Kustannusosakeyhtiö Siltalasta kertoo.
Rainio toimitti kirjaksi syksyllä ilmestyneen Eppu Normaali — Kaikki sanat -teoksen. Siinä on 186 laulutekstiä bändiltä.
Runouden julkaiseminen vähenee, eivätkä Eppujen saati muiden sanoitukset ole Siltalan tai toisten kustantamoiden perusohjelmaa.
— Kynnys on korkea. Teksteissä pitää olla runollista arvoa, eivätkä kaikki laulut toimi runoina, Rainio sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet