Runouttahan se kaikki on — laulutekstit ovat kaupaksi käyvää kulttuuridokumentaatiota

Sanoitusten saaminen kirjaksi edellyttää isoa tekstituotantoa ja runollista arvoa. Lauluntekijöitä ei jahdata, mutta tekstikirjoja voidaan kytkeä muihin julkaisuihin.

Päivi Virta-Salo

Laulujen sanojen toimittaminen runoksi riisuu niistä sävelten lisäksi yleensä myös kertosäkeet ja turhat toistot, vaikka Ismo Alangon esimerkkitekstissä yksi säkeistö toistuukin. Runomuotoisena myös alkuperäisen laulutekstin rivitys tavallisesti muuttuu.

Lauluntekijä Bob Dylanin kirjallisuuden Nobel kihisytti kirjallisia piirejä vuosi sitten. Biisinikkarin rustailemia tekstejä katsottiin paljolti nenänvartta pitkin. Kirjakustantamoiden näkökulma artistien ja bändien sanoituksiin on käytännöllisempi.
— Runoina minä niitä ajattelin, kun luin vedoksia, toimituspäällikkö Sari Rainio Kustannusosakeyhtiö Siltalasta kertoo.
Rainio toimitti kirjaksi syksyllä ilmestyneen Eppu Normaali — Kaikki sanat -teoksen. Siinä on 186 laulutekstiä bändiltä.
Runouden julkaiseminen vähenee, eivätkä Eppujen saati muiden sanoitukset ole Siltalan tai toisten kustantamoiden perusohjelmaa.
— Kynnys on korkea. Teksteissä pitää olla runollista arvoa, eivätkä kaikki laulut toimi runoina, Rainio sanoo.

Linda Varoma

Ismo Alangon sanoitukset listaavat kirjat ovat myyneet kuin hyvät romaanit.

Eppujen laulutekstikokoelmaa ennen Suomessa on julkaistu sanoituksia ainakin Ismo Alangolta ja Dave Lindholmilta. Runollisen arvon ohella sanoituksien pääsy kirjan kansien väliin edellyttääkin lauluntekijältä pitkää kynänkäyttäjän uraa.
Monelle kirjoittajalle kirjaan pääsemisen ongelma on rajallinen tuotanto.
— Ellei julkaisutahti ole kuin Kari Peitsamolla, menee yli kymmenen vuotta ennen kuin tekstejä on tarpeeksi, toimituspäällikkö Timo Ernamo Johnny Knigasta arvelee.
Ernamo on ollut toimittamassa Alangon ja Lindholmin laulutuotantoa kirjaformaattiin. Hänen mukaansa sanoitusten painaminen kirjaksi on myös kulttuurista dokumentaatiota.
— Ne ovat kunnianosoitus uralle, joka on vaikuttanut moniin ihmisiin.
Kulttuurihistorian tallentaminen voi olla jopa konkreettista, kuten Alangon Grande Finale -tekstin kanssa.
— Ismo luuli käsikirjoituksen kadonneen, mutta se löytyi työhuoneelta Valintatalon muovikassista, kun tekstikasoja pengottiin kirjaa varten.

Sasu Mäkinen

Eppu Normaalin Kaikki sanat -kirja on ollut kustantajansa  syksyin myydyimpiä teoksia.

Sanoitus toimii luettuna eri tavalla kuin kuunneltuna.
— Hyräilepä Daven Kuinka yö meni pois -biisi, Ernamo ehdottaa.
Hänen mukaansa laulu löytyy varsin harvalta aktiivimuistista, mutta komea kuvaus kaupunkinaapurustosta toimii tekstinä.
— Laulutekstien arvojärjestys menee mullin mallin, Ernamo kertoo.
Mielikuva tekstistä muuttuu, kun sen riisuu sävelistä. Hitit voivat hallita soittolistoja ja yhteislaulattaa keikoilla, paperille pantuna niillä saattaa olla kirjalle vain markkinointiarvoa.

Laulutekstien arvojärjestys menee luettavaksi painettuna mullin mallin. Timo Ernamo

Markkinointiarvoa on toki pitkän linjan lauluntekijöilläkin. Lindholmin Sanat-kirja on liikkunut perinteisen runokokoelman myyntimäärissä, mutta Alangon joitakin vuosia sitten julkaistut tekstikokoelmat kävivät kaupaksi kuin hyvä romaani.
Myös Eppujen riimireppu on ollut Siltalan myydyimpiä kirjoja syksyllä. Se myöhästyi bändin 40-vuotisjuhlista, mutta osui Poko Recordsin juhlavuoteen.
Julkaisupäätös ei nojannut Dylanin Nobeliin, mutta Epuillehan Dylan on ollut messias.

Dave Lindholmin Sanat-kirja käy kaupaksi kuin perinteinen runokokoelma.

Laulujen sanojen painaminen kirjoiksi ei ole kustannusyhtiöiden perusliiketoimintaa. Yhä useampi muusikko on kuitenkin myös kirjailija, ja kustantamoilla on elämäkerta- ja historiateostenkin vuoksi likeiset välit artistien ja bändien kanssa.
— Olemme julkaisseet kirjoja Yö-yhtyeestä ja meillä oli valmis yhteys Epe’siin, mitä kautta kuulimme, että Eppu Normaali haluaa julkaista laululyriikkansa kirjana ilman muita tekstejä ja selityksiä, Sari Rainio kertoo.
Kustantamot eivät etsi tekstintekijöitä kissojen ja koirien kanssa, mutta haistavat kyllä hyvän sauman.
— Meiltä ilmestyi Daven (Lindholm) elämäkerta, ja oli loogista paketoida laulutkin, toimituspäällikkö Timo Ernamo sanoo.
Kytkennät ovat tärkeitä, mutta kaikkia kytkykaupan tarjoamia mahdollisuuksia ei olla jahtaamassa. Johnny Kniga on esimerkiksi kustantanut CMX-yhtyeen keulahahmon ja laulunkirjoittajan A.W. Yrjänän viisi runoteosta ja pari muutakin kirjaa.
Pitkä yhteistyö ja aiemmat kirjaprojektit eivät ole yhtä kuin lauluteksti-kirjan julkaisu.
— Emme tiedä, tuleeko lauluteksteistä koskaan julkaisua ja kuka ne julkaisee. Ne ovat erillisiä asioita hänen (Yrjänä) kohdallaan, Ernamo kertoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.