Pieksämäellä pääsee kesällä leffaan Amerikan malliin – Screen in Town-kiertue tuo kaupunkiin drive-in-elokuvateatterin

Kiertävä drive-in-elokuvateatteri pysähtyy Pieksämäelle kesäkuussa.

Mari Koukkula

Pieksämäen Veturitori muuttuu elokuvanäyttämöksi kesällä.
Pieksämäen Veturitori muuttuu elokuvanäyttämöksi kesällä.

Drive-in-elokuvat ovat tuttuja jokaiselle yhdysvaltalaiseen populaarikulttuuriin tutustuneelle. Krominkiiltoiset amerikanrautojen rivit leffateatterin isolla parkkipaikalla olivat tavallinen näky Yhdysvaltain autoistumisen vuosikymmeninä.

Ensi kesänä samaan tunnelmaan pääsee Pieksämäelläkin, kun kiertävä drive-in-teatteri Screen in Town saapuu kaupunkiin 24. kesäkuuta.

– Teatteri toteutetaan projektorin sijaan screenillä, sillä Suomen kesä on kirkas ja näin voimme välttää mahdolliset ongelmat, jotka projektorin kanssa tulisivat. Elokuvien ääni lähetetään autoihin radioteitse, kiertueen tekniikan toteuttavan yrityksen Coregon toimitusjohtaja Hannu Elomaa kertoo.

Paikkana on todennäköisesti Veturitori, mutta tapahtumaa järjestävän Savo Volleyn toimitusjohtajan Timo Perälän mukaan asia on vielä avoin. Alueelle mahtuisi alustavasti 50 autoa ja pääsyliput myytäisiin autokohtaisesti.

– Veturitorin parkkipaikka on ykkösvaihtoehto, mutta asiasta käydään vielä keskusteluja Pieksämäen kaupungin kanssa, Perälä kertoo.

Esitettäviä elokuvia on kaksi: animaatioelokuva Corgi - kuningattaren koiranpentu ja Les Misérables, pariisilaislähiöön sijoittuva uusi tulkinta Victor Hugon Kurjat-romaanista.

Idea syntyi rahoituksen turvin

Elokuvien tarkoitus on toimia urheiluseurojen varainhankintana, joka nykytilanteessa on seisahtunut. Corego toimittaa normaalitilanteessa tapahtuma-asiakkaille kulunvalvonta- ja maksuratkaisuja.

Kun tapahtumarintama hiljeni koronaviruksen aikana, yrityksessä piti joko alaa toiminta alas tai kehittää uutta.

– Saimme selvittelyä varten tuen Business Finlandilta, jonka turvin saimme pidettyä väen töissä toukokuun ajan. Toinen vaihtoehto olisi ollut lomauttaa ihmiset ja ajaa liiketoiminta alas, Elomaa kertoo.

Kiertävän teatterin myötä kustannukset on saatu painettua alas ja eri urheiluseuroja on tarttunut tilaisuuteen.

– Toteuttaminen on tehty seuroille mahdollisimman helpoksi. Ensi kuussa on vapaana enää muutamia päiviä.

Savo Volleyssa innostuttiin ideasta

Miesten lentopalloliigassa pelaava Savo Volley on yksi Coregon ideaan tarttuneista urheiluseuroista. Pielaveden Sammon ja kuopiolaisen Leka Volleyn fuusiona syntyneen Savo Volleyn kotipaikka on Kuopio, mutta se pelaa kotiotteluitaan eri puolilla Savoa, myös vahvojen lentopalloperinteiden Pieksämäellä.

– Tämä oli loistava idea, kun urheilutapahtumia ei ole ja jopa elokuvateatterit ovat olleet kiinni. Voimme samalla tuoda mukavan tapahtuman paikkakunnille, joilla pelaamme, seuran toimitusjohtaja Timo Perälä sanoo.

Myös lentopallon liigakausi jäi kesken koronaviruksen vuoksi, joka on vaikuttanut seurojen talouteen.

– Tilanne ei ole ollut helppo, kun parhaat tulot tuovat pelit jäivät pelaamatta. Kaikki tulonlähteet on otettava käyttöön ja tämä on mielestämme hyvä tapa, Perälä sanoo.