Elokuva: Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus

Jälki on tasaista, vaikka käsikirjoitus on turhankin suoraviivainen, kirjoittaa Timo Alho.

Rölli (Allu Tuppurainen) ja Juurakko (Linnéa Röhr) haluavat löytää elämän alkulähteen kotimaisessa kokoperheen elokuvassa.
Rölli (Allu Tuppurainen) ja Juurakko (Linnéa Röhr) haluavat löytää elämän alkulähteen kotimaisessa kokoperheen elokuvassa.

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus (Suomi, 2016).
Ohjaus: Taavi Vartia. Käsikirjoitus: Taavi Vartia.
Rooleissa: Allu Tuppurainen, Linnéa Röhr, Alina Tomnikov, Turkka Mastomäki, Krista Kosonen, Iina Kuustonen.
Kesto: 80 min. S.

Vanha Rölli valloittaa

Allu Tuppuraisen luoma Rölli täyttää jo 30 vuotta. Hahmo on muuttunut vuosikymmenien aikana hauskasta metsän asukista seikkailijaksi. Yksi asia on kuitenkin pysynyt samana: Tuppuraisen hahmon ääni ja olemus. Takkutukkainen Rölli arvostaa elämän pieniä iloja mutta myös pelkää monia asioita.
15 vuotta takaperin boheemi metsän asukki siirtyi elokuvakankaiden sankariksi. Neljäs elokuva jatkaa samoilla linjoilla. Sen hahmot on luotu lähinnä pienimmät katsojat mielessä. Röllikylän asukkaat ovat värikkäitä ja suurieleisiä.

Kylässä asuvat Rölli (Tuppurainen) ja Juurakko (Linnéa Röhr) ovat kumpikin kiinnostuneita alkuperästään. Tarun mukaan jokainen maailmaan tuleva sielu saa alkunsa Kaikkien Aikojen Alusta. Se on vuorien, aavikkojen ja valtamerien takana. Kaksikko varustautuu ja lähtee seikkailulle.
Maisemat vaihtuvat tiuhaan matkalla. Luvassa on yhdistelmä Espanjassa ja Suomessa kuvattuja maisemia sekä digitaalisia luomuksia. Fantasiamaailma on kirjava, mutta yhteenkään ympäristöön ei jumituta. Tietä näyttää joukko hupaisia eläinhahmoja. Rölliä pelottaa valtameren takana asuva lohikäärme.
Nuorimmatkaan katsojat eivät kerkeä tylsistymään, kun edellisenkin Röllin ohjannut Taavi Vartia hoputtaa kerrontaa. Jälki on tasaista, vaikka käsikirjoitus on turhankin suoraviivainen. Tehosteet eivät aina pysty kilpailemaan kansainvälisille tuotannoille, mutta niissä on hauskoja ideoita.

Tuppuraisen Röllin maneerit ovat tuttuja. Varsinaiseksi tähdeksi nousee Linnéa Röhr. Hänen näyttelemänsä Juurakon ansiosta elokuvalla tuntuu aina olevan tunteellinen tarkoitus. Nuori näyttelijä hoitaa roolin vankkumatta.
Rölli on mukana matkassa tarjoamassa tuttua turvallisuutta ja huumoria silloin kun sitä tarvitaan. Röllin sydän on yhä paikallaan. Hieman tuittupäinen ja hupsu, mutta lopulta haluten kaikille parasta.
Väriloisto ja taikatemput ovat toisinaan viedä valokeilan nimihahmolta. Luojansa mukana vanhentunut hahmo on taantunut, mutta toimii näin paremmin lapsihahmojen tukena suurissa seikkailuissa. | Timo Alho

* * *


Hyvää: Mielikuvituksellinen maailma.
Huonoa: Kankea juoni.
Erityistä: Rölli on esiintynyt kuunnelmissa, teatterissa, tv-sarjassa, musiikkilevyllä ja elokuvissa.

Kirsti Vuorela

Kirsti Vuorela