Kirjakemmakat ovat ankkuroituneet Puumalan tapahtumakartalle ilmeisen pysyvästi

Elokuussa ääneen pääsevät niin paikalliset kirjailijat kuin maanalaajuisesti tunnetut skribentit.

Kirsti Vuorela

Puumalan kirjakemmakoiden ydinryhmää: Timo korppi, Tuula Vainikka ja Susanna Kolehmainen.
Puumalan kirjakemmakoiden ydinryhmää: Timo korppi, Tuula Vainikka ja Susanna Kolehmainen.

Puumalassa kemmakoidaan elokuussa kirjallisuuden merkeissä neljättä kertaa. Päävastuu tapahtuman järjestämisestä on siirtynyt kirjallisuuden läänintaiteilija Susanna Kolehmaiselta Puumalan markkinointipäällikkö Tuula Vainikalle.

Kolehmaisen kausi läänintaiteilijana päättyy vuoden lopussa, mutta tapahtuma on ottanut tuulta siipiensä alle ja jatkaa omillaan. Kirjakemmakoissa käy vuosittain satoja ihmisiä, viime vuonna noin 800.

— Tänä vuonna ohjelmalla ei ole mitään yhtenäistä teemaa, vaan se on muotoutunut melko vapaasti. Järjestelyvastuuta on jaettu useammalle taholle, Kolehmainen kertoo.

Kirjakemmakoita vietetään elokuun puolivälissä torstaista sunnuntaihin. Torstai 15.8. on kouluvierailujen päivä ja vieraaksi on kutsuttu Soturikissojen luoja Veera Salmi.

Tänä vuonna ohjelmalla ei ole mitään yhtenäistä teemaa. — Susanna Kolehmainen

Seuraavana päivänä kouluvierailuja jatkaa Leena Lehtolainen. Hän on myös yleisöosuuden avaava kirjailija.

— Olemme joka vuosi pyrkineet siihen, että dekkaristivieraaksi saadaan nimekäs kirjailija. Mielestäni onnistuimme siinä tänäkin vuonna.

Lauantai on Kirjakemmakoiden pääpäivä ja se keskittyy aiempaa tiiviimmin Puumalan koulukeskukseen. Yleisön toivomuksesta.

Runoristeily kruunaa lauantain

Mukana on useita paikallisia ja myös maanlaajuisesti tunnettuja kirjailijoita: Anna-Liisa Lindeman, Timo Korppi, Kirsti Lähdesmäki, Reijo Honkonen, Heidi Jaatinen ja Antti Heikkinen. Illan runoristeilyllä äänessä on Jouni Tossavainen.

— Antti Heikkinen on niin loistava puhuja, puhuu hän mistä aiheesta tahansa, että halusimme hänet mukaan, Kolehmainen toteaa.

Sunnuntain tapahtuma sijoittuu ravintola Niinipuuhun ja sen järjestelyistä vastaa Okkolan lomamökit. Kirjailijavieraaksi on kutsuttu Lääkintäkersantti-kirjan kirjoittanut Veijo Valkiainen.

— Aiempina vuosina meillä on ollut upeita kirjailijavieraita, jotka ovat osanneet puhua aiheestaan myös kevyempään sävyyn. Runoristeilyt ovat olleet eräänlainen tapahtuman kruunu, Kolehmainen iloitsee.

Etelä-Savossa järjestetään vuoden mittaan useita kirjallisuustapahtumia, mutta Kolehmaisen mukaan se ei ongelma. Ne ovat keskenään erilaisia ja kaikkiin on riittänyt oma yleisönsä.

Syyskuussa Pieksämäellä järjestettävä Sylvi Symposiumi keskittyy tänä vuonna suomalaisen kirjallisuuden mestareihin. Syyskuussa järjestetään myös kolmas Mikkelin sotakirjallisuustapahtuma, jonka teemana tänä vuonna on talvisota. Myöhemmin syksyllä Erkki Liikasen puheenjohtama kirjailijakiertue viihdyttää yleisöä Savonlinnassa ja Mikkelissä.

Kirjakemmakat on tapahtumana pääosin pääsymaksuton, samoin Sylvi Symposiumi. Sotakirjallisuustapahtumaan ja kirjailijakiertueelle myydään pääsylippuja.

— Kirjailijaliitossa puhutaan paljon siitä, pitäisikö kirjallisuustilaisuuksien olla pääsymaksullisia. Se on aika monipiippuinen juttu. Pääsymaksu tekisi tilaisuudesta arvostetumman, mutta myös veisi osan yleisöstä. Puumalassa olemme päättäneey olla ottamatta pääsymaksua, koska haluamme salin täyteen. Kirjailijoille maksetaan asianmukaiset esiintymispalkkiot.


Puumalan kirjakemmakat 15.—18.8.