Vanha sotku Mikkelissä muuntuu teatteria, kursseja ja leirejä pursuavaksi kesä-sotkuksi

Kulttuuriosuuskunta Kuka ottaa rohkean loikan ja on vuokrannut vanhan sotilaskodin kansalaisopistolta.

Vesa Vuorela

Saga Kiukas ja Monica Valjakka.
Saga Kiukas ja Monica Valjakka.

Pari vuotta Mikkelissä toiminut kulttuuriosuuskunta Kuka ottaa ison harppauksen yrittäjätoiminnassaan. Kuka on vuokrannut Mikkelin kansalaisopiston käytössä olevan vanhan sotilaskodin tilat kokonaisuudessaan kesäloman ajaksi ja järjestää sinne ohjelmaa ja kurssitoimintaa.

— Ajatus lähti siitä, että halusimme järjestää lapsille kesäkursseja ja opettaa heille teatteritaidetta. Sen lisäksi päätimme tehdä kesäteatteriesityksen, kertoo kesä-sotkun tuottaja Saga Kiukas.

Teatteriesityksiä nähdään useita. Kukan oma teatteri työstää Tuomas Parkkisen komedian Puhelinluettelo, jota esitetään kesä—heinäkuussa 13 kertaa.

Vapaa harrastajateatteri Vanu valmistaa tutun klassikon Robin Hood steampunk-hengessä. Musiikillinen näytelmä pyörii sotkulla 17 esityksen verran kesä—elokuussa.

Lisäksi tarjolla on vauvateatteriesitys Vauvakuu ja Salla Sillanpään sekä Joanna Savikurjen monologiesitykset Ä.I.T.I. ja Kala, jolla on kypärä.

Mustiin verhoiltu teatterisali ei ole perinteinen kesäteatteri, mutta sillä on puolensa Suomen suvessa.
— On joka sään etu, että kesäteatteri on kokonaan katettu tila, sanoo Monica Valjakka.

Teatterileirejä koululaisille

Keskikesän teatterileirit sotkulla on suunnattu alakouluikäisille. Niitä on neljä: teatteri tutuksi, hahmottaminen, tarinat näyttämöllä sekä musiikki ja liike, ja ne kaikki ovat päiväleirejä maanantaista perjantaihin.

Aikuisille on tarjolla omia kursseja

Tarkoitus ei ole sparrata leiriläisiä tuleviksi teatteriammattilaisiksi, vaan kannustaa heitä itseilmaisuun.
— Ohjaamme leikin avulla lapsia käyttämään mielikuvitustaan. Lapset tutkivat luonnostaan kaikkea ja ovat uteliaita ja sellainen on todella tärkeää teatterissa, Kiukas kuvailee.

Aikuisille on tarjolla omia kursseja eri vetäjien seurassa ja kokeilemaan pääsee esimerkiksi improvisaatiota ja itämaista tanssia.
— Suomalaisille tekisi hyvää ilmaisun lisääminen ihan kaikessa. Me olemme siinä mielessä vähän jäyhää kansaa.

Kohti itsensä työllistämistä

Kuka on työosuuskunta ja se perustettiin elävöittämään eteläsavolaista kulttuuritarjontaa. Parin vuoden aikana kukalaisia on nähty esimerkiksi tonttuina Kenkäverossa joulun aikaan ja joulupukin piilopirtissä kesällä.

Valjakka kertoo, että keikkoja ja projekteja on ollut tasaisena virtana, mutta kesä-sotku on ryhmälle aiempaa tekemistä selvästi suurempi satsaus. Myös taloudellisesti.
— Odotamme kesää jännittyneinä, mutta hyvin fiiliksin. Hyvin mennyt kesä avaa meille uusia ovia.

Kukan tavoitteena on, että kaikki osuuskunnan jäsenet voisivat tehdä sen nimissä työtään päätoimisena. Monet ovat paluumuuttajia ja rakentavat sijaa mikkeliläiseen kulttuurielämään samalla tavalla kuin esittävän taiteen osuuskunta Kaukasuksen jäsenet.

Kesän ohjelmistoa suunnitellessaan kukalaiset ottivat huomioon Kaukasuksen tarjonnan ja päätyivät tekemään aikuisten teatteria lastenteatterin sijaan. Kaukasuksen Pikku Vosko ja kadonneet sorsat -satu nähdään elokuussa Wanhalla muuntamolla Pursialassa.

Lisätietoja: kukaosk@gmail.com, puhelimitse 046 9694422.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet