Kulttuuriviikko: Mikkelin museohomma ei tainnut mennä ihan kuin Strömsössä, ainakaan kaikkien mielestä

Länsi-Savon kulttuurisivuilla alkaa ilmestyä viikoittainen Kulttuuriviikko-palsta, jossa toimittaja Kirsti Vuorela pähkäisee ajankohtaisia kulttuurimaailman ilmiöitä.

Kulttuuriviikko: Mikkelin museohomma ei tainnut mennä ihan kuin Strömsössä, ainakaan kaikkien mielestä

Kuluneen viikon märkä rätti -elämys oli Mikkelin kaupunginhallituksen päätös olla hakematta alueellisen museotoiminnan edistämistehtävää Mikkeliin vuoden 2020 alusta. Päättäjillä oli kovat piipussa, onhan kaupungissa annettu sisäinen ohje elää suu säkkiä myöten.

Museoasiassa vain ei pohjimmiltaan taida olla kysymys rahasta, vaan siitä, missä alueellisen museotoiminnan painopiste on tulevaisuudessa.

Kirjailijan arki sarjakuvaksi

Ristiinalainen kirjailija Anne Leinonen on osoittautunut mustan huumorin ystäväksi ja hänen Usvazine-blogissa julkaisemansa rennolla otteella piirretyt sarjakuvat kirjailijan raadollisesta arjesta ilahduttavat kovin.

Henkilökohtaisen otteensa ansiosta ne ovat kiinnostavaa luettavaa jokaiselle kirjallisuuden ystävälle. Sarjiksia löytyy Toimittajan spekulatiivisesta lokikirjasta.

Leinonen muuten päätoimittaa verkkolehti Usvaa, jossa julkaistaan spekulatiivista fiktiota talkooperiaatteella. Parhaillaan käynnissä on kevään tekstihaku.

Räikkös-Kimin menestys

Viikon kirjavinkki on Tuntematon Kimi Räikkönen. Kari Hotakaisen kirjoittamaa opusta myytiin Kirjakauppaliiton mukaan käsittämättömät 191 384 kappaletta viime vuonna, joten ei se ihan kehno kirja voi olla.

Arvioissa on kiitelty Hotakaisen lakonisen sanankäytön sopivan yhteen Räikkösen tunnetusti niukan puheilmaisun kanssa.

Räikköskirjan kustantaneessa Siltalassa on varmasti korkattu skumppapullo jos toinenkin menestyksen myötä, sillä jo muutaman tuhannen niteen myyntiä voi Suomessa pitää hyvänä menestyksenä.

Ei se ihan kehno kirja voi olla.

Kimin tarina kiilasi suoraan paalupaikalle ja on ”julkaisuvuotenaan eniten myyty kirja Suomessa”.
Niin. Tuntematon sotilashan julkaistiin aikoinaan aivan vuoden lopulla.

Tulevan viikonlopun menovinkit, vassakuu:

1 Lähde lehterille jännittämään, ennättävätkö oopperalaulajat Arttu Kataja ja Timo Riihonen lauantaina päättää komean konserttinsa Mikaelissa, ennenkuin Mikkelin Viskisieppoklubin juhlaillallinen samassa talossa etenee skotlantilaiseen yllätysohjelmaansa.

2 Tauski teki parit oharit mikkeliläisille ravitsemusliikkeille viime viikonloppuna, mutta Himanes ei petä. Toivottavasti kansaa on liikkeellä, kun Bubblesissa soi ramopunk lauantai-iltana kahden orkesterin voimin.

3 Käyhän vielä tarkistamassa, löytyykö kirjakaupan hyllystä Vesa Kontiaisen uusin kirjallinen tuotos, Musavisa-pokkari. Kontiainen on ainakin itse löytänyt kirjoja myynnistä ja naureskelee asialle sosiaalisessa mediassa. Kirjan julkaisupäivä nimittäin on vasta 1. helmikuuta.

Juttua korjattu ja muokattu 24.1. kello 14.25. Toisin kuin jutussa alunperin väitettiin, Savonlinnan kaupunki ei ole vielä tehnyt museolain uudistukseen liittyvää hakemusta alueellisista museotehtävistä. Tästä syystä jutusta on poistettu seuraava osio: "Etelä-Savossa maine ja kunnia näyttää päätöksen myötä valuvan Savonlinnaan. Savonlinnassa päättäjät sentään olivat ajan tasalla ja pistivät hakemuksen vetämään hyvissä ajoin. Nähtäväksi jää, riittävätkö Savonlinnan hartiat homman hoitamiseen, jos ja kun kaupunki sen saa. Toivottavasti. Kauhean kulttuurimyönteisiä uutisia aina ei siltäkään suunnalta maakuntaa ole viime vuosina kuulunut."