Mikkelissä saa perjantaina ensi-iltansa kaksi elokuvaa, toinen niistä on Jasper Pääkkösen tähdittämä BlacKkKlansman — Lue tästä ensi-ilta-arviot

David Lee

Jasper Pääkkönen näyttelee Ku Klux Klaanin jäsentä Spike Leen uudessa, tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa.
Jasper Pääkkönen näyttelee Ku Klux Klaanin jäsentä Spike Leen uudessa, tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa.

Vihan historia — ja tulevaisuus?

BlacKkKlansman (Yhdysvallat, 2018).

Ohjaus: Spike Lee. Käsikirjoitus: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee perustuen Ron Stallworthin kirjaan.

Rooleissa: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, Jasper Pääkkönen, Ryan Eggold, Ashlie Atkinson.

Kesto: 135 min. K12.

Poliisina 1970-luvun Colorado Springsissä toiminut Ron Stallworth (John David Washington) — mustaihoinen mies — onnistui soluttautumaan keskelle paikallista Ku Klux Klaanin osastoa ja luomaan lämpimän yhteyden rasistisen järjestön pääjohtajaan David Dukeen (Topher Grace).

Tietenkään Stallworth ei voinut näyttää omaa naamaansa klaanilaisille. Kaikki puhelimen ulkopuolella tapahtuva kommunikointi tapahtui toisen peitepoliisin Flip Zimmermanin (Adam Driver) kautta.

Washingtonin ja Driverin lisäksi Jasper Pääkkösen rooli on varmasti elokuvan merkittävin. Pääkkönen pääsee kenties kanavoimaan Viikingit-sarjan kokemuksiaan nostaessaan pintaan murhanhimoisen rasistin karikatyyrimaisempia puolia.

Elokuvan edetessä Pääkkösen näyttelemän Felixin ja tämän vaimon (Ashlie Atkinson) outo, herkkä ja paljolti muukalaisvihaan perustuva rakkaustarina pääsee esille. Se tekee vihasta yhä hyytävämmän.

Tarina on niin hurja ja pureutuu niin syvälle yhdysvaltalaiseen rasismiin, että elokuvalle voi oikeastaan olla vain yksi ohjaaja: vuosikymmeniä afroamerikkalaisen sielun tulkkina toiminut Spike Lee.

Lee ei peittele tarinan yhteyksiä nykypäivän tapahtumiin. Hän jopa lyö ne elokuvan lopussa kivuliaasti katsojan kasvoille.

Paljon hienovaraisemmin Lee punoo mukaan kritiikkiä Yhdysvaltojen vääristynyttä historian narratiivia kohtaan. Syyllisinä ovat usein olleet klassikkoina pidettävät elokuvat ongelmallisine perspektiiveineen.

Hollywood nosti koko viime vuosisadan ajan sisällissodan tarinoissa Etelävaltiot sankarilliseen valoon. Esimerkkeinä Lee näyttää osia Tuulen viemää - ja Kansakunnan synty -elokuvista.

Lee on taitava herättämään provokatiivisia ajatuksenjuoksuja käyttäen hyväkseen räikeitä vastakkainasetteluja ja moitteetonta tyylitajuaan. Valitettavasti tämän kaiken keskellä elokuvalle tärkeä poliisijännärin elementti jää melko pliisuksi.

Elokuvan tunteellinen ydin on sidottu syvästi amerikkalaisuuteen, mutta myös suomalainen katsoja voi tuntea elokuvan tavoitteleman vaikutuksen, koska Lee kerronnallaan lähestulkoon pakottaa empatiaan.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Tyylikäs. Ajatuksia herättävä. Hienoja roolisuorituksia. Terence Blanchardin musiikki.

Huonoa: Poliisitutkinta jää elokuvassa toisarvoiseksi.

Erityistä: Pääroolin John David Washingtonin isä, Denzel Washington on esiintynyt neljässä Spike Leen elokuvassa.

Lapsidekkarien eka keissi

Lasse-Maija etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus (LasseMajas detektivbyrå — Det första mysteriet, Ruotsi, 2018).

Ohjaus: Josephine Bornebusch. Käsikirjoitus: Henrik Engström, Mattias Grosin.

Rooleissa: Ester Vuori, Frank Dorsin, Johan Rheborg, Katrin Sundberg, Tomas Norström, Lotta Tejle, Jonas Karlsson.

Kesto: 89 min. K7.

Suosittu ruotsalainen Lasse-Maija-lastenkirjasarja on kääntynyt kotimaassaan jo muutamaksi elokuvaksi, ja ovatpa tomerat lapsietsivät seikkailleet jopa omassa joulukalenteriohjelmassaan. Martin Windemarkin luomat tarinat saavat nyt esiosan elokuvan muodossa.

Uusi kouluvuosi alkaa Vallilan koulussa. Lasse (Frank Dorsin) ja Maija (Ester Vuori) löytävät itsensä nopeasti ongelmista vasta tavattuaan.

Historiallinen Hammarabin kirja on varastettu lasikupolistaan. Epäiltyjä on monia, ja nokkela Maija on kerennyt jo nappaamaan käsiinsä ensimmäisen johtolangan. Kaksikko päättää yhdistää voimansa ratkaistakseen ensimmäisen arvoituksensa.

Elokuva nojaa vahvasti karikatyyrimaisiin aikuishahmoihin, joista on tehty lähtökohtaisesti omalaatuisen hupsuja, ihan tolloja tai oikeasti aika karmivia.

Lasten kohdalla vanhanaikaiset normit on haluttu karistaa. Lasse on dandy, joka luottaa mieluiten päättelykykyynsä kuin suoraan toimintaan. Maija sen sijaan on luonnonläheinen ja rohkea tyttö, joka suhtautuu ongelmiin kollegaansa pragmaattisemmin.

Josephine Bornebuschin ohjaama koko perheen seikkailu vilauttelee hauskasti melko eeppistä taustatarinaa kadonneen kirjan historialle. Näin dekkarimysteeri saa vaikuttavaa kokoluokkaa, vaikka etenee ilman suuria spektaakkeleita.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Hyvät lapsinäyttelijät. Nokkela juoni.

Huonoa: Turhan laveat aikuishahmot.

Erityistä: Lasse-Maija-nimellä tunnettiin myös ruotsalainen 1800-luvun huijari, joka naamioitui ja eli usein naisena.

Patrick Redmond, Patrick Redmond

Maija (Ester Vuori) ja Lasse (Frank Dorsin) tutkivat ihka ensimmäistä salapoliisitapaustaan suosittuun lastenkirjasarjaan perustuvassa elokuvassa.
Maija (Ester Vuori) ja Lasse (Frank Dorsin) tutkivat ihka ensimmäistä salapoliisitapaustaan suosittuun lastenkirjasarjaan perustuvassa elokuvassa.