Kapellimestarikoulussa

Kirsti Vuorela

I-Han Fu johtaa orkesteria. Hannu Lintu yrittää ohjata oppilastaan.
I-Han Fu johtaa orkesteria. Hannu Lintu yrittää ohjata oppilastaan.

Orkesterin edessä

Dokumentti kapellimestariopiskelijoista tarjoaa mielenkiintoisen ja harvinaisen katsauksen Sibelius-Akatemian ”kapulakurssille”. Orkesterin edessä opiskelu on maailman tasollakin harvinaista. Helsingissä sitä voi harjoittaa.

Ohjaaja Anna-Karin Grönroos on seurannut kolmea kapellimestariopiskelijaa, Emilia Hovingia, I-Han Futa ja James Kahanea näiden oppivuosin lävitse.

Luvassa on helposti sisäistettävä kuvaus siitä, mitä kapellimestariksi ryhtyminen muusikolta vaatii. Mikä on orkesterin edessä käsiään heiluttelevan miehen virka?

Hyvän kapellimestarin täytyy oppia ymmärtämään itseään löytääkseen tyylinsä.

Välillä katsoja voi tuntea itsensä hieman ulkopuoliseksi, kun opettajat ja opiskelijat naureskelevat sisäpiirivitseille. Edes pieni klassisen musiikin tuntemus on suositeltavaa katsomiskokemuksen syventämiseksi.

Opetuksen seuraaminen on hyvin mielenkiintoista. Kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila ja Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu muovaavat uutta kapellimestarien sukupolvea kritiikkiä säästämättä.

Oppilaat ovat kuitenkin tällä tasolla jo melko kouliintuneita tiukkojen opettajien käsissä, joten opetushetket eivät koskaan ylly suureksi draamaksi. Tunteenpurkaukset ovat lähinnä turhautumisen tuhahduksia.

Ohjaus: Anna-Karin Grönroos.

Kesto: 75 min. Sallittu.

Hyvää: Oppituntien seuraaminen.

Huonoa: Päähenkilöihin tutustutaan vain pintapuolisesti.

Erityistä: Sibelius-Akatemia on ainoa taideyliopisto Euroopassa, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus harjoitella orkesterin edessä viikottain.