Kauppakeskus Akselissa kajahtaa 5-vuotiaan nauru ja hänen nauravat kasvonsa nostavat hymyn katsojan huulille – Pihla Liukkosen valokuvanäyttelyssä on mukana myös ääni

Valokuvanäyttely on osa Liukkosen erikoisammattitutkintoa. Erikoista näyttelyssä on se, että mukana on myös ääni.

Jaakko Avikainen

Pihla Liukkosen muotokuvat nostavat hymyn huulille ja ilo tarttuu, halusipa sitä tai ei. Liukkosen valokuvanäyttely avautuu kauppakeskus Akselissa lauantaina 31. lokakuuta.
Pihla Liukkosen muotokuvat nostavat hymyn huulille ja ilo tarttuu, halusipa sitä tai ei. Liukkosen valokuvanäyttely avautuu kauppakeskus Akselissa lauantaina 31. lokakuuta.

Moniääninen nauru kajahtaa kauppakeskus Akselissa Mikkelissä lauantaina 31. lokakuuta, kun siellä avautuu valokuvaaja Pihla Liukkosen näyttely. Nauru on sosiaalista liimaa -valokuvanäyttely on osa Liukkosen erikoisammattitutkintoa. Sen myötä hän voi käyttää komealta kalskahtavaa ammattinimikettä valokuvaajamestari.

Koronan synkistämän vuoden piristykseksi näyttelyn muotokuvien teemana on nauru. Näyttelykokemusta syventää kuvien malleina olleiden ihmisten naurukollaasi. Sen on mahdollistanut äänitaiteilija Jani Orbinski.

– Taulujen mallit ovat avoimella haulla löytyneitä mikkeliläisiä. Kiinnostus mallina olemista kohtaan oli hieno ja hakijoita kertyi reippaasti yli 30, Liukkonen kertoo.

Valitsemansa mallit hän kuvasi studiollaan Kansankadulla. Apuna kuvaussessioiden järjestelemisessä oli visualisti Anniliina Laitsaari sekä mallien meikeistä ja hiuksista vastannut Reija Tarvainen.

– Anniliina suunnitteli ennakkoon kuvien värit ja taustat yksiväriharmonialla. Kuvausten aikana Jani teki äänitystöitä, että saimme äänet mukaan kuviin.

Naurua ei voi pumpata väkisin

Liukkosen kertomasta oivaltaa, että muotokuvaus on paljon muuta kuin kameran laukaisimen painelua studiossa.

– Tämän näyttelyn kuvien ottamisessa ei niinkään ollut haastetta valaistuksessa, vaan mallin ohjauksessa.

Kukin kuvaushetki kesti vain muutaman minuutin.

– Luonnollisimmat naurut tulivat heti alussa, vaikka olin varannut aikaa reilusti kuhunkin kuvaukseen. Senkin havaitsin, ettei naurua voi pumpata väkisin.

Tärkeä viesti oli, että nauru kuuluu kaikille. — Pihla Liukkonen

Malleista nuorin on viisivuotias ja iäkkäin jo eläkkeellä.

– Halusin kuviin eri-ikäisiä ja monin tavoin erilaisia ihmisiä. Tärkeä viesti oli, että nauru kuuluu kaikille. Kuvaushetkillä alkoi itseäkin naurattaa, kun kuuntelin mallien ainutlaatuisia nauruja.

Liukkosesta naurun esittäminen on mielenkiintoista myös siksi, että nauru on universaali tapa osoittaa tunteita. Se tarttuu. Nauru vapauttaa, vähentää stressiä ja luo yhteenkuuluvuutta ihmisten välille.

Näyttelyyn on vapaa pääsy

Naurukuvat ovat tyypillistä Liukkosta, suurikokoisia ja värikkäitä. Hänen väriskaalaansa on kuin kourallinen kiiltäviä, rapisevia karkkipapereita. Kuvien äärellä ei pysty olemaan huonolla tuulella.

Akselissa kaksi viikkoa esillä olevaan näyttelyyn on vapaa pääsy. Sen löytää kauppakeskuksen Maaherrankadun puoleisen poikkikäytävän varrelta. Liukkonen aikoo olla itse paikalla avajaispäivänä ja hän on myös lupautunut esittelemään näyttelyä muutamille ryhmille.

– Minulle saa laittaa viestiä, jos haluaa, että tulen kertomaan näyttelystä.

Pihla Liukkonen vaihtoi ammattia aikuisena ja valmistui valokuvaajaksi vuonna 2017. Hänellä on oma yritys, Kontrastia. Leipätyönsä ohessa hän on pitänyt useampia yksityisnäyttelyitä. Oma taiteellinen työskentely on ollut painotuksena myös jatko-opinnoissa.

– Olen ajatellut, että Akselin jälkeen voisin ripustaa näyttelyn myös jonnekin muualle, Liukkonen arvioi.

Nauru on sosiaalista liimaa -näyttely kauppakeskus Akselissa 31.10.–15.11.2020.