Uuden vauvaperheet saavat neuvolasta kirjalahjan ensi vuonna — "Vanhemmat eivät aina tahdo muistaa, miten tärkeää ääneen lukeminen on"

Kaikki vuosina 2019—21 syntyvät vauvat saavat neuvolasta kirjakassin. Lukulahja lapselle on Suomen kulttuurirahaston rahoittama ja Lukukeskuksen toteuttama hanke

Tanja Rihu

Ääneen lukeminen lapselle kannattaa aloittaa jo ihan pienelle lapselle. Vartti päivässä riittää.

Taisteluun suomalaisten lukutaidon heikkenemistä vastaan otetaan uusi järeä ase. Kaikki vuosina 2019—21 syntyvät vauvat saavat neuvolasta kirjakassin.

Neuvolakäynnillä jaettava kirjalahja sisältää pahvikirjan vauvoille, satukirjan leikki-ikäisille, lukumitan, lorukortteja ja kutsukortin kirjastoon. Kirjat ovat kolmen vuoden ajan kaikille samat ja ne toteutetaan juuri tätä tarkoitusta varten.

— Neuvolat päättävät itsenäisesti, miten lukulahja annetaan perheelle, mutta toiveemme on, että se tapahtuisi lapsen ensimmäisen ikävuoden aikana, sanoo hankepäällikkö Emmi Jäkkö Lukukeskuksesta.

Terveydenhoitaja Eliisa Piikki-Immonen kertoo Juvan lastenneuvolassa valmistauduttavan kirjalahjojen jakamiseen. Asia on ajankohtainen, Piikki-Immonen uskoo.
— Vanhemmat eivät aina tahdo muistaa, miten tärkeää ääneen lukeminen on.

Lapset oppivat jo varhain taitaviksi tietotekniikan kanssa, ja se on hyvä, mutta teknisen kehityksen mylleryksessä unohtuu helposti esimerkiksi se, että vauva voi oppia tunnistamaan vanhempiensa äänen jo kohdussa ollessaan.

15 minuuttia päivässä riittää

Ääneen lukemisen merkitys lapsen kielellisen kehityksen edistäjänä on monin tutkimuksin todettu. Yhteiset lukuhetket tukevat lapsen kielellisiä taitoja ja vahvistavat vanhemman ja lapsen välistä suhdetta.

Lukutaidon kehittäminen kannattaa aloittaa jo vauvasta ennen kuin lapsi oppii itse lukemaan. Tähän keinona on ääneen lukeminen. Jo 15 minuuttia ääneen lukemista päivässä riittää.

Vanhemmat eivät aina tahdo muistaa, miten tärkeää ääneen lukeminen on. — Eliisa Piikki-Immonen

Vastaavankaltaisia kirjalahjoja on jaettu useissa Europan maissa vuosien ajan.

— Eurooppalaiset toimijat ovat pitkäaikaisen toimintansa ansiosta voineet seurata kirjalahjaohjelmien vaikutuksia ja tulokset näyttävät hyvin selviltä. Varsinkin vähän lukevissa perheissä lapselle lukemisen into kasvaa huomattavasti kirjalahjan ansiosta, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís kertoo.

Lukulahja lapselle on Suomen kulttuurirahaston rahoittama ja Lukukeskuksen toteuttama hanke, jonka avulla lapsiperheitä kannustetaan yhteisiin lukuhetkiin. Se on jatkoa Lukukeskuksen jo aiemmin käynnistämälle neuvolayhteistyölle.

Luetuimmat