Elokuva-arvio: Your name.

Ohjaaja-kirjailija Makoto Shinkai tunnetaan nousevan auringon maassa animen supertähtenä.

Pikkukaupungissa asuva Mitsuha käy läpi suurta identiteettikriisiä tieteisfantastisessa anime-elokuvassa.
Pikkukaupungissa asuva Mitsuha käy läpi suurta identiteettikriisiä tieteisfantastisessa anime-elokuvassa.

Identiteetti-trippi

Your name. (Kimi no na wa, Japani, 2016). Ohjaus ja käsikirjoitus: Makoto Shinkai. Äänirooleissa: Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryo Narita. Kesto: 104 min. K-7.

Elokuvissa yhteys toiseen ihmiseen voidaan kuvata jopa yliluonnollisena ilmiönä. Ruumiinvaihtolla ja ajalla leikkiminen tarjoavat työkalun tutkia henkilöiden vuorovaikutusta ympäröivään maailmaan mielikuvituksellisin tavoin. Ohjaaja-kirjailija Makoto Shinkai tunnetaan nousevan auringon maassa animen supertähtenä. Katsojaennätyksiä rikkovan menestyksen aallonharjalla elokuvia on alettu levittää myös länsimaihin. Shinkain animet eivät kuitenkaan ole japanilaiseen kulttuuriin vihkiymättömille kaikista helpoin pala purtavaksi. Your name. on hyvin korkealentoinen.

Mitsuha asuu pienessä kraaterijärven laidalla sijaitsevassa kylässä. Rituaalit ja pienet kuviot tukahduttavat nuorta naista. Hän haluaisi suurkaupunkiin. Taki on tokiolainen poika joka puskee eteenpäin opiskelemalla ja työskentelemällä. Eri puolilla maata asuvan kaksikon välille muodostuu yhteys, joka lopulta rikkoo kaikki luonnon ja aika-avaruuden lait. Shinkai tarjoaa runsaasti upeita laajakuvia, jotka eivät onnistuisi koskaan todellisilla kameratekniikoilla. Hänelle ominaiset syvät ilta-auringon sävyt ja ylilyödyt linssiheijastukset tulevat esille dramaattisimmissa kohtauksissa. Yksityiskohtien määrä tekee vaikutuksen varsinkin simppeleitä arkipäivän hetkiä kuvatessa. Visuaalinen tyyli kuljettaa maailmaan, jossa juonen täydellisen kummallisuuden on valmis hyväksymään.

Kerronta ei seuraa tutuksi muodostuneita elokuvan sääntöjä. Katsojan odotetaan olevan heti mukana. Länsimaiselta menevät monet kulttuurilliset vitsit helposti ohi. Juonenkäänteillä varmistetaan ettei kerronta jää ainakaan paikoilleen. Anime on villin kekseliäs, mutta ajoittain suorastaan holtiton. Pelkkä indentiteetti-sekoilu ei riitä spektaakkelimaiseksi kiihtyvässä juonessa. Osaksi japanilaista psyykettä muodostuneesta suurtuhon pelosta saadaan lisämaustetta samalla kun aikaloikkia todistellaan söpöyden voimalla ja henkimaan jutuilla.

Your name. ei ole todellakaan kaikille. Sen villi outous vetoaa japanilaiseen kulttuuriin ihastuneille, mutta Matti Meikäläinen voi olla poukkoilevan kerronnan suhteen täysin pihalla. | Timo Alho


* * *

Hyvää: Upeita kuvia. Ihan kreisi.

Huonoa: Fiilistelee liikaa kuvilla. Ihan kreisi.

Erityistä: Löi Japanissa katsojaennätykset.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.