”Onnellisia loppuja nähdään vieläkin liian vähän” — Mäntyharjun elokuvafestivaaleilla nähdään vain hyvän mielen elokuvia

Ilokuvafestivaali laajenee kahteen saliin ja neljän päivän aikana nähdään noin 50 leffaa. Valkokankaalla saavat aikaa erityisesti naisohjaajien elokuvat, kotimaiset helmet ja missatut leffat.

Tanja Rihu

Roosa Toivonen on Mäntyharjun kesäasukas ja järjestää nyt toista kertaa paikkakunnalle elokuvafestivaalit.

Onnellisia loppuja ei nähdä vieläkään elokuvateattereissa tarpeeksi, joten toinen Ilokuvafestivaali jatkaa samalla linjalla kuin ensimmäinen vuosi sitten.
Mäntyharjun kesäasukkaiden, elokuvaohjaaja Roosa Toivosen ja säveltäjä Tuomas Kantelisen luotsaama nelipäiväinen tapahtuma tuo Mäntyharjun Kinoon jälleen vain leffoja, joiden jälkeen katsojalla on hyvä mieli.

Se ei tarkoita komediaa vaan sitä, että lopussa kiitos seisoo. Elokuvassa voi olla rankkoja asioita, mutta se ei aiheuta katsojassa masennusta tai kyynisyyttä.
— On festivaaleja, joissa näytetään neljä ankeaa taideleffaa peräkkäin. Kyllä siinä katsojalla mieli menee matalaksi. Ilokuvafestivaali haluaa osoittaa, että laatuelokuvat voivat olla miellyttäviä ja ihmisystävällisiä, Toivonen tiivistää.

Hyvän mielen elokuvafestivaali sai vuosi sitten loistavan vastaanoton. Mäntyharjun 200-paikkainen Kino myytiin useita kertoja täyteen ja innokkaimmat vieraat katsoivat kaikki 18 leffaa.
Tänä vuonna kaikkia elokuvia ei voi katsoa, sillä festivaali laajenee kaksisaliseksi. Kinon viereiseen pikkusaliin tulee 80-paikkainen sali, jonka avulla leffatarjontaa on voitu laajentaa ja täydentää.

Vaihtoehtoja todella on, sillä neljän päivän aikana näytetään 45 elokuvaa sekä nuorten työpajoissa festivaaliviikolla syntyvät lyhytelokuvat.
Erityisen paljon valkokankailla nähdään naisohjaajien kädenjälkeä, joka yleensä jää liikaa miesohjaajien elokuvien jalkoihin.
— Suomessa 85 prosenttia elokuvista on miesten ohjaamia, joten me tasoitamme lukuja, Toivonen sanoo.
Suomen juhlavuoden kunniaksi paljon aikaa saavat kotimaiset elokuvat ja missatut leffat eli laadukkaat elokuvat, jotka ovat menneet suurelta yleisöltä ohi.
Myös dokumentit ovat mukana.

Ilokuvafestivaalien kirkkain tähti on tänä vuonna näyttelijä Irina Björklund, joka laulaa perjantain ilokuvailtamissa suomalaista iskelmää ranskaksi ja suomeksi. Lisää naisenergiaa iltamiin tuovat Värttinän Susan Aho ja Karoliina Kantelinen Tipsy Gipsy-duona ja nostalginen Retro Sisters.
Alan väkeä liikkuu festivaalien aikana Mäntyharjussa paljon, sillä pitkä rivi tekijöitä on lupautunut esittelemään oman elokuvansa yleisölle.
— Taitavia naisia on mukana vaikuttava kattaus, Toivonen lupaa.

Ilokuvafestivaalit Mäntyharjussa 3 – 6. elokuuta. Festivaalin elokuvakattaus ja oheisohjelmat löytyvät osoitteesta ilokuvafestivaali.net.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.