Mikkelin 11. kuvitustriennale avautuu tänään yleisölle

Näyttelyyn osallistuu 47 kuvittajaa 99 työllä. Kutsuvieraana mukana on sveitsiläinen Paula Troxler.

Vesa Vuorela

Eero Lampinen sai ensimmäisen palkinnon.
Eero Lampinen sai ensimmäisen palkinnon.

Mikkelin 11. kuvitustriennale avautui perjantaina Mikkelin taidemuseossa. Kilpailuun osallistui 89 kuvittajaa 254 työllä.

Voittajakuvitukseksi valittiin helsinkiläisen Eero Lampisen Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin juliste viime vuodelta. Siinä näkyy tekijän viehätys fantasiaan.
— Kehitin kuvitukseen tarinan tulevaisuudesta, jossa maapallon vesivarat ovat huvenneet ja jättiyrityksillä on monopoli siihen. Kaikki, missä vettä kuluu, kuten itkeminen ja hikoilu, ovat rajoitettuja. Vakoilijarobotit vahtivat ihmisiä, että he käyttäytyvät sääntöjen mukaan.
— Luonnostelen työni lyijykynällä A2-kokoiselle paperille. Teen viivapiirroksen tussilla ja väritän sen Photoshopissa (kuvankäsittelyohjelma), Lampinen kertoo tekniikastaan.

Tietotekniikka on vallannut nopeasti myös kuvitusmaailman. Amanuenssi Anna-Maria Larikan mukaan tämänkertaisessa kuvitustriennalessa on edustettuna vain kourallinen kuvittajia, jotka työskentelevät perinteisellä tavalla eli tekevät originaalinsa käsin.
Voittoisa juliste on valittu mukaan myös Lahden julistetriennaleen, jonka avajaisia vietettiin torstaina. Mikkelin ja Lahden taidemuseot ovat tällä kertaa tehneet yhteistyötä tapahtumiensa markkinoinnissa ja siksi myös avajaisaikataulut on synkronoitu.

Yleisölle kuvitustriennale avautuu tänään lauantaina. Tapahtuma kestää 10. syyskuuta saakka.

Kirsti Vuorela

Kirsti Vuorela