Saimaan Teatteri kiertää alueen kyliä tänäkin kesänä — Lähtökohtana kesän esitykselle Saimaan seutua ja koko Suomea koskettava Heinäveden kaivoshanke

Saimaan Teatterin tämän kesän esityksen lähtökohtana kesän esitykselle Saimaan seutua ja koko Suomea koskettava Heinäveden kaivoshanke.

Saimaan Teatteri

Saimaan Teatterin työryhmä tänä kesänä. Vasemmalla ylhäällä Pietu Wikström, Piia Peltola, Elina Kukkonen, Sanna Ryynänen, Boodi Kabbani. Vasemmalla alhaalla Ada Halonen, Jonnakaisa Risto, Janna Räsänen.
Saimaan Teatterin työryhmä tänä kesänä. Vasemmalla ylhäällä Pietu Wikström, Piia Peltola, Elina Kukkonen, Sanna Ryynänen, Boodi Kabbani. Vasemmalla alhaalla Ada Halonen, Jonnakaisa Risto, Janna Räsänen.

Saimaan Teatterin kesän 2019 esitys nähdään juhannusviikosta alkaen ympäri Saimaan alueen kyliä. Teatterin ennakkonäytös nähdään Helsingissä 19. kesäkuuta. Varsinaista ensi-iltaa vietetään 24. kesäkuuta Juvan Jukolassa.

Lähtökohtana tämän kesän esitykselle toimii Saimaan seutua ja koko Suomea koskettava Heinäveden kaivoshanke ja se, miten demokratia siinä ja muissa vastaavissa hankkeissa toteutuu.

Kaikesta tästä syntyi demokratiaan kuuluvan keskustelun vaikeutta käsittelevä kyläkokous, joka on samalla Shakespearen 1600-luvulla kirjoittaman näytelmän päällekirjoitus.

2020-luvun vaihteen suomalainen Hamlet on nuori, lahjakas kunnallispoliitikko Hanna-Leena, joka taistelee vanhemman sukupolven änkyröiden keskellä ympäristönsuojelun puolesta. Iltamien kuninkaana häärii kekseliäs Klaus, joka toivoo kaivoksesta työpaikkoja kuntaansa. Hanna-Leenan äiti Kerttu ei tiedä, mitä voimakkaiden hahmojen keskellä olisi sopivaa sanoa. Hanna-Leenan poikaystävä Oliver saa tuta, miten hankalaa on seurustella yhteiskunnallisiin asioihin keskittyvän työnarkomaanin kanssa.

Yhteistyötä ja paikallisiakin teatterin taustalla

Saimaan Demokraattinen Tasavalta on valmistettu tiiviissä taiteen ja tutkimuksen yhteistyössä.

Esitys on tehty prosessissa, jossa mukana on ollut tutkija Sanna Ryynänen, joka on kiinnostunut yhteiskuntatieteiden ja teatterin yhteiskunnallisesta merkityksestä. Ryynäsen mukanaolo syventää työryhmän yhteiskunnallisten tietojen ymmärrystä, ja Ryynänen pääsee esityksen myötä itse tarkastelemaan ainutlaatuisesta kulmasta teatteria ja yleisöjä.

Paikallisväriä esitykseen tuo teatterin näyttelijä ja esitysten tekijä Janna Räsänen. Räsänen on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Saimaalla veneillen, retkeillen ja oleillen. Räsänen on joutunut lähtemään pois Saimaalta isolle kirkolle, mutta Saimaa ei lähde Räsäsestä.

Usean vuoden projekti

Saimaan Teatteri on vuodesta 2014 toiminut itsenäinen ryhmä, jonka päätehtävänä on viedä esitystaidetta Saimaan alueelle.

Tekijät ovat kaikki nuoria ja palkittuja taiteen ammattilaisia, joilla on kaikilla henkilökohtainen suhde Saimaan alueeseen. Kesällä 2019 teatteri vierailee 15 paikkakunnalla Pohjois-Savosta Etelä-Karjalaan.

Kiertue toteutetaan laivalla. Projektia tukevat kyläyhdistysten ja kiertuekuntien lisäksi Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Taiteen edistämiskeskus.

Saimaan Teatterin aikataulu

To 19.6. Helsinki, Tapanilan seurantalo (ennakkonäytös)
Ma 24.6. Juva, Jukola (ensi-ilta)
Ti 25.6. Juva, Jukola
To 27.6. Heinävesi, Varistaipaleen Seurantalo (kello 17)
Pe 28.6. Sorsakoski, Seurala
La 29.6. Rytky, Länsi-Kuopion Nuorisoseurantalo
Ma 1.7. Sulkava, Sulkavan Työväentalo
Ke 3.7. Oravi, Nuorisoseurantalo
Pe 5.7. Kokonsaari, Tanssitalo
La 6.7. Moinsalmi, Nuorisoseurantalo Kielo
Ma 8.7. Kiviapaja, Ruusula
Ti 9.7. Puumala, Puumalan Nuorisotalo
To 11.7. Anttola, Koivula (2 esitystä, kello 15 ja kello 19)
La 13.7. Himalansaari, Koivula (2 esitystä, kello 15 ja kello 19)
Ma 15.7. Taipalsaari, Väinölä
Ti 16.7. Taipalsaari, Väinölä
To 18.7. Joutseno, Työväentalo
La 20.7. Virmutjotki, Virmutjoen Kylätalo

Esitykset kello 19 ellei toisin mainita.