Galleriarin Vuoden avaus 2019 -näyttelyyn kutsuttiin mikkeliläiset Paul Meinander ja Ulla Nousiainen

Vuoden avaus -näyttelyn tarkoituksena on nostaa esiin sellaisia taiteen tekijöitä, jotka ovat jääneet liian vähälle huomiolle.

Vesa Vuorela

Meri on Paul Meinanderille tuttu elementti ja näyttelyn teosten kantavana aiheena.
Meri on Paul Meinanderille tuttu elementti ja näyttelyn teosten kantavana aiheena.

Mikkeliläisen taidegallerian Galleriarin tammikuun näyttelyä alettiin vuonna 2016 kutsua Vuoden avaukseksi. Galleristi Ari Hänninen ja Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelut ilmoittivat aloittaneensa yhteistyön, jolla nostettaisiin esiin turhan vähälle huomiolle jääneitä paikallisia kuvataiteilijoita.

Ensimmäiseksi Vuoden avaukseksi nimettiin Kotka Repin-instituutissa opiskellut Noora Paasonen. Vuonna 2017 titteliä kantoi kuvataideopiskelija Elisa Serafia, ja viime vuonna taiteilijoiksi nimettiin Eevamari Lahtinen sekä Saara Kaarna ja Heli Seppänen.

Tänä vuonna tammikuun taiteilijoina esittäytyvät Paul Meinander ja Ulla Nousiainen.

Käytännössä Hänninen valitsee taiteilijat ja kaupunki maksaa viulut eli näyttelyn tilavuokran.

Merimies Meinanderin seireenit seinällä

Halusin ehdottomasti Vuoden avaukseksi miehen tänä vuonna, ihan jo tasapuolisuuden vuoksi. Mulla on ollut jo pitkään ollut ajatusta siitä, että Paulin töitä pitäisi saada näytteille, kertoo Hänninen Meinanderin valinnasta.

Mikkeliläisten parhaiten sanomalehtimiehenä tuntema Meinander on antanut meriaiheisille teoksilleen näyttelynimen seireeneitä, merenneitoja ja muita maailman ihmeitä.

Helsinkiläiseen kulttuuriperheeseen syntynyt Paul Meinander osoitti omat taiteelliset kykynsä 16-vuotiaana väärentäessään äitinsä nimikirjoituksen merimiespassianomukseensa. Meri on hänen elementtinsä, on ollut ensiparkaisuista lähtien, vaikka leipänsä Meinander päätyi sittemmin hankkimaan kuvittajana ja toimittajana.

Paul Meinander osoitti omat taiteelliset kykynsä 16-vuotiaana väärentäessään äitinsä nimikirjoituksen merimiespassianomukseensa.

1970-luvun lopulla hän piirsi ensimmäiset julkaistut kuvituksensa Suomen Merimies-Unionin jäsenlehteen. Kuvituksia on sittemmin julkaistu eri sanoma- ja aikakauslehdissä, ja 1980-luvulla Meinander solmi sopimuksen ruotsalaisen Bull´s Presstjänstin kanssa.

Maalauksiaan hän on esitellyt paikallisesti muutamaan otteeseen. Ensimmäinen näyttelyistä oli ravintola Huvikummussa Otavassa 1900-luvun lopussa. Tällä vuosituhannella hän on pitänyt kolme yksityisnäyttelyä Otavassa ja teoksia on ollut kahdesti esillä Mikkelissä.

— Meri on hallinnut mun elämääni. Meressä kiehtoo, miten se pystyy vaihtamaan kasvojaan niin moneen eri asentoon. Se hengittää samaa tahtia kuin hyvät ihmiset ja kalat.

Ulla Nousiainen maalaa tunteille kasvot

Toinen Vuoden avaus -taiteilijoista, Ulla Nousiainen on koulutukseltaan puutarhuri, mutta maalannut kuvia niin kauan kuin kykenee muistamaan. Aivan pikkulapsesta lähtien toisin sanoen.

— Aluksi mie maalasin luontoa, mutta koska taide on aina ollut myös terapiaa, aloin maalata tunteitani. Tämän näyttelyn töissä ne tunteet todella näkyvät.

Kerimäkeläislähtöisen Nousiaisen näyttely on otsikoitu matkaksi tunteisiin.
Kuvat ovat nimettömiä, jotta katsojat voivat löytää niistä omat tunteensa.

Vesa Vuorela

Ulla Nousiainen maalaa tunteita, mutta ei nimeä teoksiaan, jotta katsojalle jää vapaus tehdä oma tulkintansa.
Ulla Nousiainen maalaa tunteita, mutta ei nimeä teoksiaan, jotta katsojalle jää vapaus tehdä oma tulkintansa.

Suurin osa töistä on syntynyt vuoden 2018 aikana ja monet niistä kuvaavat naishahmoja. Nousiainen maalaa akryyli- ja öljyväreillä. Hän on erityisen iloinen siitä, että on löytänyt tuoksuttomat ja vesiliukoiset öljyvärit.

— Olen aistiyliherkkä ja saan vahvoista tuoksuista migreenin.

Nousiainen kertoo maalaavansa suoraan kankaalle, aiheista, jotka syntyvät unen aikana. Valinta Vuoden avaus -näyttelyyn oli huippujuttu, etenkin, kun nuorempana hän haaveili omasta näyttelystä Galleriarissa.

— Mie hypin kahdella jalalla ja huusin jee, kun luin sähköpostin valinnastani.

Vuoden avaus -näyttely Galleriarissa 4.1.—31.1.2019.