Kuka tahansa pääsee nyt tutkimaan Suur-Savon osuuspankin varastoista kaivettuja teoksia – Näyttelyn jälkeen teokset myydään ja niiden tuotto jaetaan paikallisille yhdistyksille

Konttoriverkoston supistumisen myötä kokoelmateoksille ei ole riittänyt seiniä. Galleriari esittelee Suur-Savon osuuspankin varastoteoksista kootun myyntinäyttelyn, jonka tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Vesa Vuorela

Niina Ihalainen, Noora Saksa, Jari Himanen ja Tarja Wasenius pohtivat, onko Ari Hännisen pitelemän J. Ojasen maalauksen kehystys paras mahdollinen, vai kannattaisiko se vaihtaa vähän modernimpaan.
Niina Ihalainen, Noora Saksa, Jari Himanen ja Tarja Wasenius pohtivat, onko Ari Hännisen pitelemän J. Ojasen maalauksen kehystys paras mahdollinen, vai kannattaisiko se vaihtaa vähän modernimpaan.

Mikkeliläinen galleristi Ari Hänninen on avannut jälleen yhden uuden matalan kynnyksen reitin taidemaailmaan tutustumiselle. Galleriarissa tiistaina avautuneessa Holvien kätköistä -näyttelyssä esitellään osa Suur-Savon osuuspankin taidekokoelmasta.

– Meille pankkina on kertynyt yli sadan vuoden aikana valtava määrä taideteoksia. Konttoritilojen supistumisen myötä monet teoksista ovat päätyneet varastoon ja meitä alkoi harmittaa se, että työt ovat silmiltä piilossa, kertoo toimitusjohtaja Jari Himanen.

– Ajattelen, että kun taiteilija tekee teoksen, hän olettaa, että se päätyy johonkin esille. Hän ei varmaankaan tee sitä sillä ajatuksella, että teos pakataan varastoon.

Näyttelyn taiteilijoita ovat esimerkiksi Onni Oja, Kari Piippo ja Ari M. Rantala. Kolmeen kerrokseen ripustetussa näyttelyssä on myös muun muassa Juhani Palmun ja Nandor Mikolan teokset. Yleisilmeeltään maalaukset kuvaavat suomalaista maisemaa hehkeimmillään, usein kultakauden mestareiden tyyliä jäljitellen. Seiniltä voi myös poimia tuttuja paikallisia maamerkkejä sekä moni-ilmeistä grafiikkaa.

Näyttelyn juju on hyväntekeväisyys.

Kaikki teokset ovat myynnissä ja niiden tuotto jaetaan paikallisille yhdistyksille. Esimerkiksi Mikkelissä tukea saa Viadian, Hopen ja Jampan eläinhoitolan toiminta, Pieksämäellä omaishoitajat ja perhekahvila Hermanni.

– Lahjoituskohteet ovat pankkimme omistaja-asiakkaiden ehdottamia, sanoo viestintäpäällikkö Tarja Wasenius.

Loput teokset huutokaupataan

Pankkisaleista tuttuja, pönäköitä muotokuvia näyttelyssä ei ole.

Galleristina Hänninen on vastannut näyttelyn ripustuksesta ja auttanut teosten hinnoittelussa. Näyttelyn päätteeksi myymättä jääneet työt huutokaupataan.

Vesa Vuorela

Osuuspankin edustajat ihmettelemässä, miten hienoilta teokset näyttävät galleriaympäristössä hyvin valaistuina. Galleristi Ari Hänninen on iloinen, että teokset ovat päässeet yleisön nähtäväksi.
Osuuspankin edustajat ihmettelemässä, miten hienoilta teokset näyttävät galleriaympäristössä hyvin valaistuina. Galleristi Ari Hänninen on iloinen, että teokset ovat päässeet yleisön nähtäväksi.

– Gallerian kannalta tämä on erikoinen tapa tehdä näyttely. Samalla mielenkiintoinen, onhan esillä valtavan laaja kattaus suomalaista taidetta. Ilman koronaepidemiaa, joka tyhjensi näyttelykalenterimme keväällä, tätä ei näin lyhyellä aikataululla olisi voitu toteuttaa, Hänninen huomauttaa.

Hän on vakuuttunut teosten aitoudesta.

– Suurin osa taiteilijoista on itselleni entuudestaan tuttuja. Eniten päänvaivaa tuotti Onni Ojan teos, jota tutkin todella pitkään. Sataprosenttisella varmuudella en tietenkään voi sanoa, että se on aito, onhan hänen töitään väärennetty paljon.

Hänninen muistuttaa teosten olevan hintaluokaltaan sen verran edullisia, että aitouden todistuttaminen erityisasiantuntijalla maksaisi enemmän kuin teokselle on määritelty arvoa.

Yhteen asiaan Hänninen kiinnittää huomionsa vanhoissa töissä: kehystys saattaa kaivata uudistamista.

– Paljon näkee esimerkiksi sellaista grafiikkaa, jonka kehystämisessä ei ole käytetty happovapaata pahvia. Ne pitäisi ehdottomasti vaihtaa. Esimerkiksi Mikolan teoksen taustapahvi ei ole happovapaata.

Pankkisaleista tuttuja, pönäköitä muotokuvia näyttelyssä ei ole. Niille etsitään uudet omistajat eri reittiä.

Holvien kätköistä, Suur-Savon osuuspankin kokoelmanäyttely Galleriarissa (Kasarminkatu 3) 29.8. saakka. Huutokauppa 30.8. kello 15.