Mikkelin teatteri aloittaa yt-neuvottelut — Yleisö ei löytänyt kesäteatterin ja syksyn esitysten katsomoon

Lähtökohtaisesti säästöjä ei haeta henkilöstöstä vaan rakenteellisista kuluista.

Jaakko Avikainen

Mikkelin teatterin näyttelijät Aapo Oranen (vas.), Tuuli Anikari ja Riina Ulmonen Veljeni Leijonamieli -esityksen harjoituksissa tammikuussa.
Mikkelin teatterin näyttelijät Aapo Oranen (vas.), Tuuli Anikari ja Riina Ulmonen Veljeni Leijonamieli -esityksen harjoituksissa tammikuussa.

Mikkelin teatterin kannatusyhdistys ry aloittaa Mikkelin teatterissa yhteistoimintaneuvottelut.

Kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Marjukka Tikka kertoo, että neuvotteluiden syy on yksinkertaisesti odotettua vähäisempi katsojamäärä.
Yt-neuvottelut koskevat teatterin koko henkilökuntaa ja sen tehtäviä. Neuvottelut alkavat ensi viikolla maanantaina 4. helmikuuta.

Tikan mukaan teatterin toiminta suunnitellaan vuodeksi kerrallaan. Teatteri on haavoittuvainen, jos ihmiset eivät löydä katsomoihin.

Yt-neuvotteluihin päädyttiin henkilöstön toiveesta.

— Meillä on budjetoitu tietyt lipunmyyntitulot, ja ne eivät toteutuneet. Kulut määräytyvät tuotannon mukaan, joka on pakko suunnitella vuodeksi eteenpäin. Kesken vuotta kuluja on vaikea karsia, Tikka sanoo.

Viime vuosi oli alijäämäinen

Viime vuoden tilinpäätöstä ei ole vielä vahvistettu, joten tarkkoja lukuja taloudellisen tilanteen heikentymisestä ei toistaiseksi ole.

— Alijäämä on merkittävä, Tikka sanoo.

Tikka ei osaa vielä arvioida, miten yt-neuvottelut vaikuttavat henkilöstön määrään. Mikkelin teatterissa työskentelee noin 55 ihmistä.

Tikan mukaan lähtökohta on, että säästöt eivät kohdistu henkilöstöön vaan rakenteellisiin kuluihin.

Teatterin johto kävi henkilökunnan kanssa neuvotteluja mahdollisista säästötoimista, mutta näkemystä ei sitä kautta löytynyt. Lopulta yt-neuvotteluihin päädyttiin henkilöstön toiveesta.

Tikan mukaan Mikkelin teatterin tilanne oli viime vuoden toukokuuhun asti hyvä. Vuoden 2017 kesäteatterina esitettiin Metsolat, joka rikkoi yleisöennätyksiä.

Tästä selvitään, kunhan saadaan suunta toiseen. — Marjukka Tikka

Kesän 2018 kesäteatterin ja syksyn kahden ensimmäisen kantaesityksen yleisömäärät jäivät kuitenkin budjetoitua vähäisemmiksi. Kesäteatteriesityksenä nähtiin Miljoonasateen musiikkiin perustuva 506 ikkunaa -musiikkikomedia.

Huonontuvaan tilanteeseen yritettiin reagoida jo viime vuoden aikana perumalla esityksiä, joiden odotetut katsojamäärät jäivät vähäisiksi.

Uuteen nousuun

Johto käy henkilöstön kanssa neuvotteluja siitä, millaisilla rakenteellisilla muutoksilla säästötavoite saadaan. Tikka ei osaa sanoa, mihin rakenteellisiin kuluihin säästöjä kohdistetaan.

Esitysten vähentäminen ei kuitenkaan tunnu järkevältä säästökeinolta, sillä teatteria pitää olla monipuolisesti.

— Ihmiset eivät tule katsomaan samoja esityksiä monta kertaa, Tikka sanoo.
Myöskään näytösten määrän vähentäminen ei ole toimiva säästökeino, sillä se vähentää lipputulojen määrää.

Tikan mukaan yt-neuvotteluista huolimatta tunnelma on ennemmin positiivinen kuin toivoton. Neuvotteluissa on kyse toiminnan kehittämisestä ja pitkän tähtäimen suunnitelmista.

— Lähdetään toivottavasti uuteen nousuun. Tästä selvitään, kunhan saadaan suunta toiseen, Tikka sanoo.

Mikkelin teatteri toimii yhdistyspohjalta, ja se saa Mikkelin kaupungilta vuosiavustusta kumppanuussopimuksen mukaisesti. Viime vuonna avustus oli 1,1 miljoonaa euroa.

Lisäksi teatteri saa tällä hetkellä valtionosuuksia 38 henkilötyövuoden edestä.

Teatterinjohtaja Aleksander Anria ei kommentoi yt-neuvotteluja. Anria kertoo, että vain Tikka kommentoi yt-neuvotteluja.

Anria valittiin teatterinjohtajaksi vuoden 2018 toukokuussa ja hän aloitti työssään saman vuoden lokakuussa.

Juttuun lisätty Mikkelin teatterin kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Marjukka Tikan kommentit kello 17.51.

Uusimmat uutiset